[Inne] Opony 225/45 R 17 i jazda na kapciu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bobasek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 326

Ale chyba dość OT
    5,5l/100
  • greszczyn
    Elegance
    • 2005
    • 893
    • Nissan

Zafundowałem sobie dzisiaj , całkiem nieświadomie , wydatek w postaci , nowej opony :twisted: . Dwa tygodnie temu zmieniłem opony na Dunlop SP Sport 9000 225/45 R 17 oraz fele Oz Paladio ops: . Wreszcie skoda zaczęła jeżdzić w zakrętach , rewelancja ... całkiem inne auto 8) . Dziś jednak jadąc do pracy po przejechaniu ok 15 km , zacząłem się zastanawiać ( trochę chyba jednak za długo ) :? ... czy to łożysko zaczyna padać ..... czy te opony są możę przereklamowane , bo hałas zaczął się wzmagać na mokrym asfalcie . Kierowalność prawie bez zmian , zero pływania itp. Ja baran , zamiast zakumać iż coś jest nie tak z kołem , zwalałem to na “układanie ”się opon .
    Nigdzie nie przywaliłem , po prostu pierdolony gwóżdz , widocznie albo się za słabo wbił , albo ja .... ruszając dość energicznie spod świateł, spowodowałem jego wysunięcie. W efekcie mam 530 zł ,w postaci zniszczonej opony do wykorzystania na ognisku ... na ...... “ Jana ” . :satan
    Oponę uszkodziła felga ,która zaczęła trzeć wewnątrz opony na styku bieżnika i barku opony .Profil 45 więc dużo nie potrzeba . Uszkodzenia to : starcie gumy wewnatrz opony ( uzbierał sie tego mały talerzyk ) i porozdzieranie nylonowego oplotu .
    Coś dunlopy mnie nie lubiom .

P.S.
    Bezcenne - zobaczyć w oczach wulkanizatora ten błysk w oczach ,satysfakcję i głupi usmieszek na twarzy ,w stylu ..... dobrze hujowi tak .... ( wiecie co mam na myśli !?) :evil:
    Załączone pliki

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

greszczyn, wyrazy wspolczucia.

Przywiez ja do Rowow, to komisyjnie spalimy suke.
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Janusz
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 598

Zamieszczone przez greszczyn
        W efekcie mam 530 zł ,w postaci zniszczonej opony do wykożystania na ognisku ... na ...... “ Jana ” . :satan
        Zamieszczone przez Purchawa
        :diabelski_usmiech dobre hahaha
        a tak swoja droga to ja mialem ostatnio podobna sytuacje (tzn przebita opona) ale mialem o tyle szczescia ze ktos wysiadal i uslyszalem jakby uciekajace pow, wysiadlem z sam i potw swoje przypuszczenia :evil: dobrze ze nie jechalem bo bym mial to samo. Wspolczuje Ci....

Komentarz

• greszczyn
          Elegance
          • 2005
          • 893
          • Nissan

Zamieszczone przez Purchawa
          - nie no raczej nie ,bo wiesz ekologia itepe..... itd ...

zrobię córce huśtawkę , taki "małpi gaj " :wink:

Zły jestem na siebie bo , zamiast wysiąść i sprawdzić , to ja jechałem jak Czereśniak i nasłuchiwałem . Co.... to ....może ....być ? :roll:
          Prawda jest taka , że ostatnią przebita opone u siebie w samochodzie zmieniałem 9 lat temu :shock:. A tym czasie zjeżdziłem różnymi samochodami chyba 12 kompletów opon zimowych i letnich . Banał ... ale predzej bym się spodziewał iż mi łozysko pierdyknie , niz bym złapał kapcia :P

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A widzisz, nie masz tego bajeru co to liczy srednice kola on-line Glupie cos zauwaza spadki nawet 0,1 bar w czasie jazdy, bo wiadomo ile jest i ile po sprawdzeniu jak zaczyna piszczec. W A6 czy Lagunie tez jest to sprytne z tymi czujnikami cisnienia, pod warunkiem, ze by to dzialało a nie robil sie poduszkowiec :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• hEllo)
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 741

popatrz na to z innej strony (tej dobrej :szeroki_usmiech ).. na przebitych oponach mozna jeździć, ostatni raz ale zawsze :diabelski_usmiech
              gutt że fela nie dostała w dupsko, bo to już było by mega bolesne
              a żebyś nie czuł się osamotniomy w swoim pechu to mi wczoraj w CNF w Osowej panowie zmielili przy odkręcaniu zabezpieczenia do kół :szeroki_usmiech
              usrany pracą po same pachy

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Zamieszczone przez greszczyn
                Oponę uszkodziła felga ,która zaczęła trzeć wewnątrz opony na styku bieżnika i barku opony .Profil 45 więc dużo nie potrzeba .
                witaj w klubie

problem z tym rozmiarem (i pochodnymi) jest taki ze roznica jest ciezko wyczuwalna - i tak i tak jest twardo, a jak gra radio to zwiekszonego halasu sie nie uslyszy. Ja tak zalatwilem Dunlopa M3 i to na odcinku 50m - gwozdz ktory wbil sie w czolo opony mial takiego psikusa ze przy kazdym obrocie rysowal bok opony - i tak az do oplotu

Nauczylo mnie to takiego nawyku jak ucza na egzaminie na prawko jazdy - runda dookola - taki osobisty czujnik cisnienia w kolach

a co do magicznego ukladu pomiarowego w aucie to po przygodach w sluzbowej lagunie mialem dosc tych falszywych alarmow i wole sam sobie obejrzec kola.
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

greszczyn, też to niestety przerobiłem :evil:
                  od tego czasu przed każda jazdą runda wokół auta
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

kurde, to niezle :lol:
                    wlasnie zaczynalem powaznie myslec o 17, ale skoro bez różnicy na oponie czy na feldze, to odpuszczam :lol:
                    wspolczuje greszczyn :evil:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• greszczyn
                      Elegance
                      • 2005
                      • 893
                      • Nissan

Zamieszczone przez szkoda
                      wlasnie zaczynalem powaznie myslec o 17,
                      zakładaj nie współczuj , wreszcie zaczniesz jeżdzić po zakrętach :twisted:

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

niestety na codzien jezdze po dziurach a zakrety przyjmuje mniej wiecej z v=20km\h i czesto na 16 jest mi za twardo, wiec nie zrobie sobie gorzej bo juz teraz czesto mnie to irytuje, ale co kto lubi oczywiscie :idea:

przykro, ze jestes w plecy :evil: , ale dla mnie to naprawde dobry test i wskaznik :idea:
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

szkoda, nie łam sie ! trzeba byc twardym a nie miętkim :P ja w zakrety (takie mi znane) 90 stopni wchodze przy ok 60 km/h :twisted:

greszczyn, wspolczucia, ja niedawno zmienialem co chwila opony na 15-kach zimowych, w ciagu miesiace 2 szt mi poszly prawie nowe... tez gwozdzie

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez lec
                            szkoda, nie łam sie ! trzeba byc twardym a nie miętkim :P ja w zakrety (takie mi znane) 90 stopni wchodze przy ok 60 km/h :twisted:
                            a ja tam jednak pozostanę mientki :P :szeroki_usmiech
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...