próbę ciśnieniowa będizę widać czy masz gdzieś wyciek .
odkrecasz zakretke zbiorniczka wyrownawczego nakrecasz koncowke i budujesz cisnienie pompka do pewnej wartosci. Wtedy uklad chlodzenia jest pod cisnieniem i tym samym jesli sa gdzies drobne wycieki odrazy sie pojawiaja. Czasem sie przytrafia ze woda leci z .....rury wydechowej po takim tescie. Innym razem moze byc tak ze peka uszczelka miedzy kanalami chlodzacymi i sicenie buduje sie w ukladzie chlodzenia. Widoczne bardzo wyraznie bo ma sie wrazenie ze po kilku sek gotuje sie woda w zbiorniku lub po odkreceniu korka slyczac bardzo glosne pssss
Witajcie
Posiadam O1 L&K z 2000 roku (przed liftem) i zastanawiam się jakie powinienem w niej mieć oryginalnie koło zapasowe. 15 czy 16 cali? Zwykła stalówka czy może alu? Jak to powinno wyglądać?
Koło zapasowe powinno być takiej samej wielkości jak felgi aluminiowe, z tym, że ze stali (przynajmniej ja tak mam i tak wyszło z fabryki).
Alu mam oryginalne skodowskie 16-tki a zapas też 16 cali tyle że stal (opony również mam w jednym i drugim przypadku 205/55R16 - zapas oryginalny, nigdy nie użyty).
Z tym, że mam wersję po FL, Tour, ale chyba różnicy nie było.
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Czarna_LK, no właśnie też mam L&K, tylko przed liftem. Jak kupiłem to na zapasie była stara, zniszczona, stalowa 15. Ale auto przywieźli do Polski handlarze i brakowało np. zmieniarki czy oryginalnego radia, więc jeśli fabrycznie na zapasie miała być alu 16 to tłumaczyłoby dlaczego jej nie ma...
Fajnie by było jakby się wypowiedział jeszcze ktoś, kto ma L&K przed liftem. Tak dla pewności.
Don Corleone, Na 99% handlarze wyciągnęli i sprzedali. Do O1 (po fl, ale zakładam, że przed fl tak samo) były dedykowane jedne felgi w wersji wyposażenia L&K. Powinieneś mieć komplet 5szt.
u mnie na zapasie byla ori alu felga 15 z opona 205, takie jak na kolach, ale w zasadzie ja bym sie nie upieral ze jak jezdzisz na 16 to musi byc taka, wal 15 stal i olej to, ja w meganie jak zalozylem gaz musialem 16 z zapasu wrzucic do bagaznika, ori stalowka w fabryczna opona, na aucie mam letnie 17 cali, wkurwialo mnie to kolo bo za duze i kupilem dojazdowke 15 cali :szeroki_usmiech przymierzylem czy na przod wchodzi bo roznie ludzie pisali, 15 cali u mnie to minimum mniej sie nie da, o jazde sie nie boje w razie czego.
Moja L&K z 2000 roku przed liftem miała zapasówkę 16 cali aluminiową do kompletu oraz opony na całym aucie Dunlop SP 2000 E. 8 lat temu sprzedałem złoma a jeszcze pamiętam takie bzdury
Dokup na zapas taką samą alu jak masz pozostałe, obstawiałbym że tak właśnie ją fabryka wypuściła.
ew. napisz do Skody, ale raczej bezpośrednio do fabryki.
p.s. rozumiem, że w S742 też masz na zapasie jakieś Apollo, Meteora lub Jupitera
Komentarz