Bendix rozrusznika.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • monikarafi
    Classic
    • 2008
    • 19

Bendix rozrusznika.

chyba dawno nie zaglądałem na forum

Zamieszczone przez LEMUR_
    możesz sprawdzić coś u siebie?
    jasne - jutro sprawdzę

Zamieszczone przez macherstudio
    A jak z utrzymaniem w czystości tej pięknej barwy ?
    spoko - mam karte stałego Klient na myjni ostatnio miałem czarnego Passata - to dopiero było wyzwanie ....

Zamieszczone przez Mariusz87
    psotniq, gratulujemy fury i zapraszamy na 3-miejskie spoty
    z przyjemnością - gdzie i kiedy ?
    laurent & clementynka combi natura skay
  • Marian 2
    L&K
    • 2007
    • 1087
    • Octavia I combi (1U5)
    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Bendix rozrusznika.

Octavia 2.0 AQY z 2000r. Mam pytanie, ile zębów ma bendix w rozruszniku w tym modelu? Może ktoś wymieniał i wie. W ofercie są dwa rodzaje z różną ilością zębów. Na razie zgrzyta i działa, ale żeby policzyć, to trzeba wymontować, a póżniej zamontować i czekać na "dostawę". Chcę poprostu uniknąć podwójnej roboty, bo samochód musi być dyspozycyjny.

Komentarz

• mariush19
      Rider
      • 2009
      • 636
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja u siebie zamawiałem ten http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1182

rozrusznik zgrzyta u Ciebie tak jakby po odpaleniu? i tylko rano jak zimno?.
      Ja u siebie wymieniłem bendiks, wyczyściłem przekładnie planetarną, nasmarowałem smarem grafitowym, założyłem nowy szczotkotrzymacz, i nowy elektrowłącznik, i nadal zgrzyta po odpaleniu jak zimny.

Nawet go nagrałem. https://www.youtube.com/watch?v=yu0yM73DpgQ
      Robiłem ten rozrusznik dwuetapowo, najpierw wymieniałem szczotkotrzymacz bo się rozleciał i elektrowłącznik. I po wymianie tych elementów zaczął tak zgrzytać. Tylko zimą. Całe lato było ok. Podejrzewam elektrowłącznik, bo założyłem nieoryginalny, i to może on za wolno cofa bendiks ...?

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1087
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zgrzyta dokładnie tak samo, wygląda, że nie chce się cofnąć po uruchomieniu silnika. Stało się to wtedy gdy trzeba było nieco dłużej pokręcić, bo silnik nie chciał zapalić. Teraz, w miarę używania, z każdym dniem, jakby trochę lepiej. Możliwe, że wystarczy przeczyścić. W każdym razie, wiadomo że ma 10 zębów, "skompletuję" resztę elementów do wymiany "przy okazji", i będę działać. Dzięki.

Komentarz

• crazykoko
          Ambiente
          • 2014
          • 140

U mnie jest identycznie. Po wymianie szczotkotrzymacza i nasmarowaniu pojawił się zgrzyt. "Spec" , który naprawiał rozrusznik powiedział mi, że to łożysko tak zgrzyta i że to "wada kosmetyczna". Zgrzyt słychać głównie w mroźne dni. Jest się czym martwić, czy na razie można jeździć?

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• mariush19
            Rider
            • 2009
            • 636
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To nie łożysko, tak jakby sprężyna w elektrowłączniku była za słaba i za wolno cofała bendix. Całe lato teraz będzie ok, problem pojawi się zimą. Nie mam pomysłu co zrobić. Mam nowy elektrowłącznik, ale jakiś zamiennik, myślę żeby kupić nowy oryginał latem.

Komentarz

• zionx
              Classic
              • 2014
              • 26

Witam
              Temat stary jak kapcie, wymiana bendiksa, nasmarowanie przekładni planetarnej smarem ZWYKŁYM (np. zielony łożyskowy, grafitowy w tych warunkach wysycha i zbryla się), polecam od razu wymienić automat rozrusznika (nie da się uznać w jakim jest stanie a przy jednej robocie zawsze warto, bo fortuny nie kosztuje), przy automacie sprawdzić organoleptycznie twardość nowej sprężyny, jeśli miększa niż ta co była (a tak przeważnie jest przy zamiennikach) to złożyć ze starą. Nie zaszkodzi wizualna kontrola szczotek, w razie potrzeby wymiana, w obu przypadkach dokładnie przedmuchać. I najważniejsza część, w zasadzie główny winowajca problemu zgrzytu przy odpalaniu - tulejka rozrusznika! Obficie nasmarować smarem (ja stosuję zwykły, łożyskowy), jeśli widoczne są jakieś deformacje lub głębsze rysy, wymienić ją, niestety nie wiem jaki wymiar bo jej nigdy nie wyciągałem.
              Pozdrawiam

@edit
              Automat rozrusznika - elektrowłącznik jc.
              Nie ma konieczności kupowania oryginalnego, bo nie ma w nim nic takiego istotnego, sprawdzić tylko twardość sprężyny.
              A pisząc tulejka, mówie o tulejce którą można zobaczyć po zdemontowaniu rozrusznika (w tej dziurze gdzie wchodzi rozrusznik, obok koła zamachowego). Od razu mówię żeby nie płakać, że po tej naprawie nadal będzie tam trzeszczeć.. U mnie dopiero ustało chyba za 20 odpaleniem auta, smar musi się rozprowadzić, a czas rozruchu to tylko kilka sekund. Dodam że nie jest to rozwiązanie dożywotnie, może się okazać że za rok znów trzeba będzie przesmarować, to jest typowy problemik tego silnika, nie ma co tu za bardzo wykombinować

Komentarz

• mariush19
                Rider
                • 2009
                • 636
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To wszystko zrobiłem.
                Nowy bendix oryginalny, założyłem z powrotem starą sprężynę do automatu. Tulejki nie miały żadnego luzu. Smar do przekładni dałem grafitowy, ale zaraz po złożeniu w garażu zapaliłem i zazgrzytało, więc to nie wina smaru że zrobił się twardy itd.

Komentarz

• zionx
                  Classic
                  • 2014
                  • 26

Przeczytaj moją powyższą edycję, chyba nie mówimy o tych samych tulejkach

Komentarz

• mariush19
                    Rider
                    • 2009
                    • 636
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mówisz o tej tulejce ? Takiej nie ma w moim silniku ? W rozruszniku z "główką" nie wysuwa się oś bendixa, poza główkę. W rozruszniku bez główki taki jak jest w 2.0 AQY wysuwa się koło zębate bendixa, więc nie może współpracować z tą tuleją??

edit

taki jest u mnie rozrusznik

nie może współpracować z żadną tuleją w kadłubie

Komentarz

• zionx
                      Classic
                      • 2014
                      • 26

Tak, mam dokładnie tak samo w AZH (=AQY), wiem że to anomalia, bo już same średnice są inne, ale nawalenie smaru do tamtej tulejki na prawdę mi pomogło. Biorę też pod uwagę, że może to być złudne wrażenie, bo mamy już wyższe temperatury, ale z drugiej strony rano jest chłodno i przy odpalaniu nie mam już w ogóle tego problemu.

Komentarz

Pracuję...