[O2] O2 - liftback dla rodzinki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eric
    Classic
    • 2008
    • 1

Nie trzeba znac miasta zeby adres znalesc w necie.
    A swoja droga z tego co dzisiaj uslyszalem, to od paru juz dni nie ma miejsc w zadnym hotelu. Malo tego nawet akademiki i bursy specjalnie ceny podniosly na ten weekend o 100% .
  • wyzromek
    Classic
    • 2007
    • 7

Witam

Na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik forum. Nie jestem jeszcze posiadaczem Octavii, ale być może tak się stanie. Zainteresowałem się O2, jako że powiększyła mi się rodzina (2+1) a mój znakomicie do tej pory spisujący się Matiz do jazdy z dzidziusiem po prostu się nie nadaje (małe toto, nie ma gdzie wózka włożyc). Ma też swoje lata, więc czas na zmiany. O2 zachęca sporym bagażnikiem a i w środku mi się podoba.

Problem polega jednak na tym, jak O2 liftback spisuje się jako autko dla rodzinki 2+1 z perspektywą 2+2 za kilka lat (autko kupuje na co najmniej 6 lat użytkowania, o ile nie wygram w lotto :wink: ). Niestety TDI, choć fajne, to za drogie (+10 tyś!). Myśle o benzynie 1.6 MPI - zawsze można go zagazować nie tracąc wiele na przestrzeni bagażowej. W kombi ten silnik byłby już chyba za słaby... Autko będe kupował w kredycie z min. 50% wpłaty własnej.
    Obecnie robię rocznie ok. 12 kkm, z maluszkiem pewnie częściej będziemy ruszać gdzieś dalej. Policzyłem, że 15, max 18kkm rocznie wyjdzie (to już dość częste wyjazdy). Na razie robię głównie krótkie trasy, praca, zakupy (11km w jedną stronę do pracy, niezbyt zatłoczone miasto, sądzę że wyjdzie 50/50 miasto - trasa). Oczywiście wakacje u sąsiadów tych bliższych i dalszych (częściej bliższych).
    Odbyłem jazdę próbną O2 Ambiente (taka wersja wchodzi w grę) ale z silnikiem FSI. Nie jest to demon przyspieszenia ani elastyczności, ale na moje potrzeby wydaje się być OK (dwie dorosłe osoby + maluszek + bagaż). FSI wydawał mi się troche za głośny jak na tę klasę auta - czy MPI jest cichszy (niestety diler nie mial takiego do jazd testowych)?

W sumie za te same pieniądze można by po negocjacjach dostać Focusa II z dizlem w wersji kombi lub astre III kombi z słabszym dizlem. W benzynie Focusa II combi mógłbym mieć dużo taniej niż O2 Ambiente liftback, i to z kurtynami i radiem CD, podgrzewaną przednią szybą, bez dopłaty. No ale skodzianka jakoś mi się podoba. Diler oferował mi też O1 tour ice+ kombi z TDI 74kW za 66 tyś., ale jak usiałdem do O2 to O1 jakoś mi nie leży.

Liczę na rady, szczególnie użytkowników ujeżdżających rodzinnie liftbacki .

Pozdrawiam

Komentarz

• karmel
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1363

napisz do djczas on ci pomoże w sprawie autka
      TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• stysiek
        Rider
        • 2007
        • 537

wyzromek, ja mam O2 i 3 osobową rodzinkę.

przy zakupie O2 zastanawialiśmy się nad kombi.
        ale kupiliśmy liftback ze względu że to są dokładnie te same bagażniki,
        jedyna różnica jest w tych 20l na wysokości do linii okien.

O2 sprawujes się wyśmienicie.
        wczesniej jezdziłem Focusem 1 i nie bylismy w stanie pojechać gdzieś dalej bez załadunku gratami siedzenia pasażera.

A teraz... wszystko do bagażnika i jazda.
        FF2 tez niezly samochod, ale raczej mimo wszystko bagażnik bedzie mniejszy,
        choć naprawde mogę polecić też FF2 ze wzgledu na świetną trakcję i prowadzenie.

O2 trochę jest z tyłu, choć różnice nie są duże...

Komentarz

• Wacek.pl
          Drive
          • 2007
          • 99

Witaj.
          Nie zastanawiaj się bież Octavie.
          Polecam kontakt z naszym guru djczas,pisz do niego na priv napewno postara Ci się pomóc w zakupie ( cena ) autka.
          A i my chętnie przywitamy nowego forumowicza.
          1.6i ICE 2002

www.czystegroby.za.pl

Komentarz

• brutus
            Rider
            • 2006
            • 329

Stałem przed podobnym dylematem, mam dwójkę dzieci i OII liftback. z silnikeim 1.9 TDI w wersji mint. w kredycie 50% na 50%. Koszt zamknął się w 65 tyś razem z ubezpieczeniem.
            Niewyobrażam sobie lepszej oferty w tym przedziale cenowym.
            OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• NEOrADEk
              L&K
              • 2005
              • 1469

Zamieszczone przez wyzromek
              jak O2 liftback spisuje się jako autko dla rodzinki 2+1
              Mam własnie taką samą sytuację familijną i taką samą wersją silnikową.
              Auto znakomite i przy małych przebiegach przynajmniej ja nie myślę o gazowaniu.
              Auto ma podstawowy atut - bagażnik jak kombi a wygląda jak sedanik.
              MPI to sprawdzony motor w VW i nie ma z nim problemów, choć do dynamiki potrzebuje wyższych obrotów a spalanie wtedy wychodzi większe. W trasie to ok.7-7.8l/100km. Miasto 9-10l
              O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
              "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez NEOrADEk
                Auto znakomite i przy małych przebiegach przynajmniej ja nie myślę o gazowaniu.
                :idea:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• mar_a
                  Classic
                  • 2006
                  • 23

Ja też mam 2+1, choć moje 1 jest dość duże już i OII-1,6/102 Ambi, co prawada niezbyt długo , bo 5 mieszków . zrobiłem 8500 km - średnia na kompie 7,8/l100km w jeżdzie mieszanej -Katowice i okolice. Ponieważ jest to kolejne , 6 autko ( 4 skody), do jazdy silnik wystarczy ( juz się wyszumiałem). Za to mam okazję wygodnie jechać i delektować się muzyczką ze Streama + 8 gł.- naprawdę gra całkiem przyzwoicie. Bagażnik pakowny - zima w trzy osoby +narty "dziurze" + bagaże i było ok. Autko jak na razie super. Polecam

Komentarz

• wyzromek
                    Classic
                    • 2007
                    • 7

Dzięki za odzew. Odpowiadam późno, dzieciak w końcu zasnął a i w międzyczasie robiłem sobie porównania do samochodów innych marek. Skonfigurowałem sobie też wersję Ambiente z dodatkami (radio frimowe z mp3, alarm i kurtyny) i wyszlo mi niewiele mniej niz wersja Elegance! Kurcze, ceny przerażające, a dodatki zawsze kuszą (w dodatkach zawsze są jakieś przydatne opcje).

Muszę przyznać, że myślałem też o konkurencji w postaci Kia Cee'd (mam koreańca i nie mogę jak dotąd narzekać, jeździ bezawaryjnie - przynajmniej do 90 kkm jakie za niedługo stuknie). Jechałem nawet wersją benzynową 1.6 - całkiem przyjemne. Rozsądna propozycja cena/wyposażenie. Ale... do HB wózek się nie zmieścił... no, z biedą, jak się tylną kanapę przy wkłądaniu wózka (z kołami) postawiło do pionu a później zablokowało w wyjściowej pozycji. I to w zasadzie sam stelaż, bez gondoli. Nie mówiąc o tym, że poza wózkiem (stelażem, widać mam duzy) niewiele by się do bagażnika już zmieściło. Ale może poczekać na kombi (prawie 540l, patrząc na obecne ceny HB, kombi w benzynie z sensownym wyposażeniem powinno zmieścić sie w kwocie ok. 60tyś!!! A z dizlem jak za "gołe" O2 Ambiene z 1.6 MPI?)

Oj dylemat! Strasznie męczące te kalkulacje, porównania... prawie jak poród :wink:; jak tak dalej pójdzie, to żona będzie musiała za mnie wybrać ops: .

Zachęcam i proszę osoby mające 1.6 MPI w O2 o dalsze informacje nt. sprawowania się tego silnika (wiem, że prawie wszyscy mają jedynie słuszny TDI, ale może znajdzie się więcej osób niż dotychczas się wypowiedziało).

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

wyszlo mi niewiele mniej niz wersja Elegance
                      jezeli rzeczywiscie bedziesz bral skode, to zglos sie do usera djczas a wtedy prawdopodobnie poznasz realną cenę jaką przyjdzie ci zapłacić
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Marian 2
                        L&K
                        • 2007
                        • 1085
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Moja podpowiedż: dla rodziny, tylko kombi. Jeżdżę Octavią kombi 2,0 już 8 lat, i nie wyobrażam niekombi. Nawet jeżeli chwilowo niema nic wielkiego do przewiezienia, to zawsze w najmniej oczekiwanej chwili zdarzy się któś w rodzinie, lub znajomy, co kupi lodówkę, i trzeba go ratować. A poza tym, to niezależność w podobnych sytuacjach!.

Komentarz

• wyzromek
                          Classic
                          • 2007
                          • 7

Tak sie zastanawiam, czy jednak nie szarpnąć się na 1.9 TDI. Jak to się sprawuje na odcinkach około 11km w jedną stronę (dojazd do pracy)? Nie za krótki dystans?

Komentarz

• palioza
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 417

Tak sie zastanawiam, czy jednak nie szarpnąć się na 1.9 TDI. Jak to się sprawuje na odcinkach około 11km w jedną stronę (dojazd do pracy)? Nie za krótki dystans?
                            ja moze mam 2.0 TDI, i dojezdzam do pracy po 6km w 1 strone... w zime czasami zdarza sie, ze wskazoowka temperatury w ogoole sie nie podniesie. Parkuje pod chmurka (ale juz nie dlugo). W zimowy poranek, to to chodzi jak sieczkarnia (1.9 tdi bedzie chodzic jak wieksza sieczkarnia pewnie). Spalanie srednio jazda tylko po miescie u mnie to 7.5 l/100 (w/g obliczen ze stacji a nie komputera, bo troche zaniza) u Ciebie pewnie byloby mniej.

Aaaa no i polecam od razu czipsa spalanie pozostaje powiedzmy na podobym poziomie (jak sie nie butuje), ale frajda duzo wieksza... pozatym przy TDI masz mozliwosc podniesienia jakos realnie osiagow a w benzynie bez dmuchawki, to srednio.

Przyspieszam b. delikatnie (gaz 10-20% max) i obroty w okolicy 2k staram sie trzymac az sie nie rozgrzeje.
                            Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Wacek.pl
                              Drive
                              • 2007
                              • 99

Diselek nie lubi małych przebiegów,jest zawsze niedogrzany,a to nie pozostaje bez wpływu na silnik. :roll:
                              Z drugiej strony to już nie te silniki co w starych autach,potrafią znacznie więcej wytrzyma.
                              Pamietaj również że ropniaczek w razie awari potrafi znacznie nadszarpnąc Twoją kieszenią. :szeroki_usmiech
                              1.6i ICE 2002

www.czystegroby.za.pl

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

wyzromek, obejrzyj ceny nowego Mondeo, warto dolozyc pare zlotych :diabelski_usmiech
                                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• PCet
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 153

Witam,
                                  Ja mam O2 hatchback z motorkiem 1.6 MPI. Na pewno nie ma co marzyć tutaj o dynamice. Jeśli FSI nie był dla Ciebie żwawy, to MPI zostaje jeszcze odrobinę w tyle.
                                  Generalnie do podróżowania wystarcza, ale czasami mając na pokładzie 4 osoby + bagaż, wyprzedzanie nie należy do komfortowych :evil:
                                  Natomiast jest to silnik sprawdzony i raczej bezawaryjny. Ja póki co nie miałem z nim żadnych problemów.

Co do hałasu to, nie jest źle,choć mogłoby być lepiej. Silnik słychać zwłaszcza podczas mocnego przyspieszania, ale jak już osiągniesz prędkość podróżną typu 100km/h jest całkiem przyzwoicie.

W mieście jeździmy raczej na krótkich dystansach, ale za to bez korków i spalanie to ok 8.7l/100km. W trasie przy spokojnej, płynnej jeździe (90-100km/h) udaje się zejść do ok 6.8l/100km.

Niezaprzeczalną zaletą tego autka jest jego bagażnik -> cztery osoby, dwie pary nart, bagaże na 1 tydzień - zamykam klapę i w drogę Narty nikogo w tyłek nie uwierały.

Wózek typu gondolka wchodzi do bagażnika ze stelażem i jest jeszcze miejsce na torbę zabawek, termos, pompkę, trąbkę i lewarek
                                  Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

wyzromek, jak chcesz to zrobię ci dobrą cenę ale trzeba chcieć i sie ze mną skontaktować bo kilku kolegów pisało o mnie
                                    Pare Osób juz kupiło za moim pośrednictwem i chyba są zadowoleni

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez palioza
                                      w zime czasami zdarza sie, ze wskazoowka temperatury w ogoole sie nie podniesie
                                      to jest niestety urok TDI. Ja mam model rodziny 2+3 i O1 w ogóle nie wchodziło w grę bo zrobiło się za ciasne z tyłu. Dla modelu 2+1 nawet O1 jest OK, ale O2 jeździ się wygodniej. Zamiast lepszego silnika wolę trochę więcej dodatków ułatwiających życie, bo silnika i tak nie ma gdzie docenić

Komentarz

• darek93
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 36

Ja od poczatku roku jezdze O2 1.6 MPI i jestem z tego autka bardzo zadowolony. Srednio komputer pokazuje mi ok. 8.5 litra spalania/100km. Glownie jezdze po miescie na bardzo krotkich odcinkach i w megakorkach i tu spalanie jest w granicach 10-12 l/100km. Bez korkow w miescie przy spokojnej jezdzie mozna spalic w granicach 8 - 8.5 litra. W trasie przy predkosciach 120 w porywach do 150 spalanie na poziomie 7-7.8.

Jak dla mnie spalanie jest calkiem przyzwoite, silnik moze nie jest rewelacja jesli chodzi o osiagi ale daje sobie rade i jazda z predkosciami powyzej 120 jest przyjemnoscia.

Ostatnio sprawdzalem v-max i wyszlo w granicach 190km/h co jest wartoscia podawana fabrycznie. Jednak nie polecam podrozowania z takimi predkosciami po naszych drogach bo przy twardym zawieszeniu i koleinach samochodzik robi sie malo stabilny. Na niemieckich autostradach po prostu bajka. Poza tym spalanie jest juz znaczace...

Poza tym niewatpliwa zaleta tego autka jest bagaznik i sporo miejsca w srodku. Skrzynia biegow chodzi bardzo fajnie (choc skok lewarka jest dosc dlugi, mozna sie przyzwyczaic) a samochod prowadzi sie pewnie.

Ja rowniez zastanawialem sie nad dieslem ale nie robie duzych przebiegow i dla mnie bylo to bez sensu. Diesel zwraca sie po ok. 80000 przebiegu wiec sam musisz ocenic po jakim czasie zacznie ci sie oplacac.

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Możesz rozważyć również zagazowanie silnika 1,6. Przy sekwencyjnym wtrysku nie ma różnicy na czym jeździsz oprócz ceny. Minus to koło w bagażniku, ale w O2 czy O1 nie sprawia to większego kłopotu. Zwrot nakładów na instalację po ok. 30kkm czyli u mnie 1,5 roku. Ja mam drugą O, poprzednią 1,6 zLPG przejechałem 135kkm, w O2 mam 25kkm - ta jest zagazowana od początku. Koszt paliwa wychodzi 17,56zł/100km - wynik z ponad 2kkm łącznie z kosztami benzyny ponad 60% miasto. Aby nie stracić gwarancji instalację musi Ci zamontować ASO.

Komentarz

• wyzromek
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 7

Najczęściej jeżdże w takich godzinach, kiedy korków jest niewiele, pomijając fakt że tam gdzie mieszkam wogóle jest korków niewiele. Tak więc najczęściej jazda jest płynna. Stąd autka nie zagazowałbym od razu, ewentualnie po ok. dwóch latach eksploatacji - czyli jak się gwarancja skończy. Przy okazji... jak duży zbiornik na LPG da się zamontować w miejsce koła zapasowego?

Pozdrawiam i dziękuję za dotyczasowe wypowiedzi.

Komentarz

• SeventhSon
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 17

1.6 MPI

Zakupiłem ostatnio Octavię I z 2002 z takim silnikiem 1,6 MPI 75kW.
                                              Jest to mój pierwszy samochód, w którym "przełamałem" barierę 100 KM
                                              i powiem szczerze, że ostatnio jadąc nad jeziorko (2+2+wózek + bagaż na 2 dni, żółw na szczęście został w domu) jechało mi się wyśmienicie.
                                              Mówcie, co chcecie! Pomijając fakt nie dbania o estetykę samochodu przez I właściciela (liczne rysy lakieru, drobne wgniecenie błotnika na prawej burcie), to samochodzik po 5 latach serwisowania (kurde, nawet faktury mam wszystkie w spadku!) spisuje się suuperb (chociaż nim nie jest!
                                              Co do pakowania:
                                              Problem leży po stronie płci słabej. One po prostu nie rozumieją pojęcia bagażnika.
                                              Według mnie można zapakować więcej, jak pakunki są mniejsze (do bagażnikia wejdą dwie walizy albo 60- przesadazm trochę mniejszych pakunków)
                                              Ale w sumie jestem zadowolony ze zmian!
                                              Skoda Felicia 1.4MPI, Ford Escort 1.6 16V ZETEC
                                              VW Passat B4 kombi 1.8 B+G .... i teraz
                                              Skoda OCTAVIA 1.6 75kW

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

jak duży zbiornik na LPG da się zamontować w miejsce koła zapasowego?
                                                zbiornik jest 45l, ale tankujesz 38l. Bez utraty gwarancji instalację zakłada ASO. Wychodzi parę stówek drożej, ale instalka pracuje od początku. Wariant po dwóch latach ćwiczyłem w O1 - też 1,6. O2 u mnie to praktycznie powtórka.

Komentarz

Pracuję...