[o1] octavia i wożenie dwojga dzieci

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Xatuw54
    Classic
    • 2011
    • 9

Czołem :!:
    Zdjęcia zamieściłem :!:
    Kilka uwag/propozycji na przyszłość (pod rozwagę) Nie chwalimy się milionami swoich matryc :diabelski_usmiech Zdjęcia przysyłamy w rozdziałce 1600 na dł. boku (bo moim zdaniem i tak nikt ich nie będzie powiększał :!: w małośląsku były 800 i było wystarczająco) Te pozwoliłem sobie zmniejszyć i wyostrzyć choć po prawdzie myślę że około połowa mogłaby wylecieć do kosza bo bardzo nieostre lub po wiele identycznych niemalże ujęć (niepotrzebnie zaciemniają galerię) No ale to wasza galeria i mnie nic do tego. I jeszcze jedna prośba/uwaga- piszcie w emilku z kiedy są te zdjęcia by nie trzeba było tych danych szukać w exif-ach

[ Dodano: Czw 16 Cze, 16 09:29 ]
    kw76, Paczki ze zdjęciami były 2 czy miały być 3 :?: bo emilki są 3 ale jeden bez załączników :P
  • Judykator
    Classic
    • 2010
    • 25

Mam samochód Octavię Ambiente z 2003 roku. Z przodu ma poduszkę powietrzną pasażera i nie ma wyłącznika.

Do tej pory miałem jedno dziecko (teraz ma 13 miesięcy). Woziłem je z tytułu za fotelem kierowcy na foteliku Recaro na isofixie, a obok siedziała sobie mama.

Teraz spodziewam się drugiego dziecka, mniej więcej w sierpniu. I wychodzi na to że muszę zorganizować siedzenie dla drugiego dziecka. Wiadomo nowe dziecko przejmie miejsce starego. Teraz gdzie ma siedzieć starsze dziecko, które będzie miało wtedy z 1,5 roku. Już teraz waży ok. 10 kg i ma 84 cm wzrostu.

Chodzi mi o doświadczenia osób z Octavią z 2003 roku i dwojgiem małych dzieci. Jak to rozwiązaliście?

1. drugi fotelik na tył ? Tylko czy wtedy zmieści się tam jeszcze matka?
    2. drugi fotelik dla starszego dziecka na przód? Ale co wtedy z poduszką powietrzną?
    3. jakieś konkretne foteliki możecie polecić do Skody Octavii by pasowały do wariantu pierwszego lub wariantu drugiego [fotelik > 9kg].
    Chcielibyśmy, w miarę możliwości, wozić starsze dziecko jeszcze przez jakiś czas tyłem do kierunku jazdy. Może moglibyście polecić jakiś fotelik, który można montować tyłem i przodem do kierunku jazdy, a który zmieściłby się w octavii?

Komentarz

• Wolga85
      Rider
      • 2014
      • 288
      • Octavia I combi (1U5)
      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Polskie prawo nie przewiduje możliwości wożenia tyłem dziecka na przednim fotelu w obecności poduszki powietrznej nawet wyłączonej. Co prawda regulują to przepisy unijne ale pewnie i tak dostaniesz mandat lub wniosek do sądu jak odmówisz przyjęcia i tłumaczenie w sądzie. Z tyłu po zamontowaniu dwóch fotelików miejsca jak na lekarstwo. Zostaje więc starsze przodem obok kierowcy a młodsze z tyłu z matką.

Komentarz

• miodowy
        Rider
        • 2015
        • 534

I w Zafirze i w octavii wożę obie córcie które mają już po 5 lat w fotelikach samochodowych umieszczonych na tylnej kanapie.

Wszystko zależy jakie foteliki kupisz. Ja mam oba takie same. I przy starych fotelikach 9-18 kg i przy nowych jakie mamy teraz 15-36 i moja żona i moja teściowa a nawet ja sam jak nie mogę prowadzić auta bo jestem po spotkaniu towarzyskim mieścimy się z tyłu auta pomiędzy fotelikami.

Może rewelacji nie ma i ekstra komfortu ale da się jechać w ten sposób bez problemowo.

Więcej problemów jest z zapakowaniem się do środka niż z samą jazdą.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Judykator
          Classic
          • 2010
          • 25

Zamieszczone przez miodowy
          Wszystko zależy jakie foteliki kupisz. Ja mam oba takie same.
          Może nazwy fotelików ?

Komentarz

• miodowy
            Rider
            • 2015
            • 534

Wczesniej były Maxi Cosi Tobi przedział 9-18 kg. Bardzo wygodne do spania dla dzieci bo rozkładane.

Niestety miejsca po środku dla mnie za wiele nie było bo są dość szerokie ale żonka czy teściowa dawały radę.

Obecnie Graco junior w Zafirze

I concord lift w octavii

Komentarz

• ThEClienT
              Classic
              • 2014
              • 9

Re: [o1] octavia i wożenie dwojga dzieci

Zamieszczone przez Judykator
              Chcielibyśmy, w miarę możliwości, wozić starsze dziecko jeszcze przez jakiś czas tyłem do kierunku jazdy.
              No to z tym pomysłem się pożegnaj.
              Jam mam teraz dwóch urwisów; 1 -> 3.5 roku, 2 -> 1.5 roku - aktualnie jeżdżą już oba z tyłu ale jak się urodził drugi to przez 1.5 roku jeździł starszy ze mną z przodu (przodem do kierunku jazdy).
              Powiem szczerze, że się dziwie że jeszcze wozicie tyłem - nogi nie "wyłażą" na oparcie??

Foteliki firmy chicoo.

Ale ostatnio bardzo chwalone jest maxicosi.
              Zamieszczone przez miodowy
              Obecnie Graco
              Nie chce Cię martwić ale to produkt "budżetowy" (wiem bo sprzedawałem i mam jako fotelik awaryjny/zapasowy w drugim aucie). Nie wygodny dla dziecka jak zaśnie (boczne skrzydełka są małe i głowa opada/buja się/nie ma podparcia) i nie w każdym samochodzie dobrze da się "usadowić" ten fotelik - w mojej octavii na przednim siedzeniu zawsze był troszeczkę prze-koszony/krzywo.

pozdrawiam

Komentarz

• niesc
                Ambiente
                • 2014
                • 124

Wolga85, jak poduszka wyłączona to ok.. nie przesadzaj nikt za to mandatu nie dostanie..

Judykator, ze względów bezpieczeństwa: najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka w samochodzie jest z tyłu na środku jeśli jest tam pełnowymiarowe miejsce z 3-punktowymi pasami bezpieczeństwa. W drugiej kolejności jest miejsce za kierowcą.
                Reasumująć: młodsze dziecko z uwagi na słabiej rozwinięte mięśnie i gorsze trzymanie główki powinno być w jak najbezpieczniejszym miejscu.

Komentarz

• miodowy
                  Rider
                  • 2015
                  • 534

ThEClienT u mnie Graco jeżdżą w Zafirze. Opel ma dość ciekawe rozwiązanie konstrukcyjne ponieważ tylną kanapę można delikatnie odchylić do tyłu, każdą z trzech części oczywiście, dając możliwość odchylenia oparcia fotelika jeśli ten taką możliwość posiada.

Fakt, że wykonanie Graco jest jakie jest i widać że to produkt nisko budżetowy, jednak oparcia są bez problemowo do odchylenia od pionu i akurat w Zafirze do położenia na oparciach tylnej kanapy na tyle, że dziewczyny moje śpią dość swobodnie i się nie przekrzywiają.

Producentowo lepsze co concordy, które mam w octavii, miały jeździć właśnie w Zafirze, ale z uwagi na sztywność oparcia i w zasadzie brak możliwości swobodnego odchylenia go do tyłu powędrowały do Skody.

Fakt, że wykonanie concorda jest od razu zauważalne na plus w stosunku do Graco. Tak samo zagłówki są przynajmniej szerokie i główka dziecka w czasie drzemki tak nie lata na boki.

Ale jeśli kolegę- autora tematu, stać na Maxi Cosi to polecam dla jednego malca Tobi i dla starszego Rodi.
                  Dobra i sprawdzona firma. Foteliki są bardzo solidne.

Komentarz

• Wolga85
                    Rider
                    • 2014
                    • 288
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Oddasz mi kasę za mandat bo ja dostałem. Policjant szukał i znalazł. Tak stoi w polskich przepisach i nic nie zrobisz.

Komentarz

• guzolot
                      Rider
                      • 2010
                      • 473

Wolga85, Jak chce się psa uderzyć to się zawsze kija znajdzie.
                      Trafiłeś na palanta i tyle.
                      Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                      ---

A to moja skodzinka:
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• kabanos
                        RS
                        • 2011
                        • 4544
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Judykator, jeśli założysz 2 foteliki z tyłu to za dużo miejsca dla Mamy to już nie zostanie. Nie mówiąc o tym, że nie ma w Octavii 3-punktowego pasa na środku. Najlepszym rozwiązaniem będzie przewożenie starszego dziecka z na przednim fotelu, przodem do kierunku jazdy.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• spj
                          ModeratoRS
                          • 2009
                          • 3534
                          • Octavia IV combi (NX5)

Zamieszczone przez kabanos
                          w Octavii 3-punktowego pasa na środku
                          I jest i nie ma, to zależy z którego roku jest O1.
                          Te O1 co szły już jako TOUR (bodajże od końca 2004) mają już na środku tylnej kanapy pas 3punktowy i zagłówek do tego miejsca, te wcześniejsze (przed TOURowe) niestety nie miały.
                          Pozdrawiam,
                          Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                          Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Moje od zawsze jezdzily z tylu, nawet jak mialy po kilka tygodni.

Zamieszczone przez Wolga85
                            Oddasz mi kasę za mandat bo ja dostałem. Policjant szukał i znalazł. Tak stoi w polskich przepisach i nic nie zrobisz.
                            Nie ma obowiazku przyjmowania mandatu w Polsce :idea:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• niesc
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 124

Wolga85, a może prócz oddania kasy auto Ci wypucować? Chyba Ci się coś pomyliło

Dokładnie jak pisze Maicroft. Jak się nie zgadzałeś to trzeba było odmówić przyjęcia mandatu.

Ja o takim przepisie nie słyszałem. No chyba, że było to gdzieś w Skandynawii - tam i owszem..
                              W Polsce pierwsze słyszę.

Komentarz

• kabanos
                                RS
                                • 2011
                                • 4544
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez spj
                                Zamieszczone przez kabanos
                                w Octavii 3-punktowego pasa na środku
                                I jest i nie ma, to zależy z którego roku jest O1.
                                Te O1 co szły już jako TOUR (bodajże od końca 2004) mają już na środku tylnej kanapy pas 3punktowy i zagłówek do tego miejsca, te wcześniejsze (przed TOURowe) niestety nie miały.
                                Autor pisze o swojej octavii z 2003 roku :wink:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Wczesniej pas 3pkt tez byl ale za doplata i wykluczal sie jesli ktos bral wtedy 5 osobowe auto z krata bo podlokietnik byl blokowany i realnie to byly 4 osobowe auta wiec pas tylko biodrowy.

Mowa o aucie 01/02
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...