Lpg do octavia 1.6 benzyna rok 1998

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • saikor
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia II combi (1Z5)

Witam, ja już po tułaczce po szpitalu w Katowicach, dzisiaj było wyjątkowo sprawnie.
  • saikor
    Classic
    • 2014
    • 18

Witam mam pytanie czy octavia 1.6 benzyna 102 km silnik AKL rok 1998 radzi sobie z gazem.
    Saikor

Komentarz

• miodowy
      Rider
      • 2015
      • 534

Radzi sobie bez problemu a wręcz w opiniach ten silnik jest do gazu stworzony

Oczywiscie byle instalacji nie zakładaj. Poszukaj np Staga. To dobre instalacje

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• janusz101
        Ambiente
        • 2010
        • 196
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

saikor,ten silnik łyka gaz jak rolnik dopłaty

Komentarz

• belgot11
          Drive
          • 2014
          • 48
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Sam jeżdżę na AKL z 2000 roku na sekwencji lpg i jestem zadowolony -tylko jak przełącza na gaz to czuć przez moment że przełączył na gaz. Śmiało montuj sekwencyjną instalacje lpg i nie będziesz żałował.

Komentarz

• saikor
            Classic
            • 2014
            • 18

lpg octavia 1.6 akl benzyna

Wielkie dzięki jak tak łyka gaz jak rolnik doplaty to tu nie ma nad czym się zastanawiać.
            Saikor

Komentarz

• Klima
              Ambiente
              • 2014
              • 239
              • Octavia I combi (1U5)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Podstawa to dobre graty, dobry montaż i strojenie. Za ok 2500 zl zalozysz dobrą instalke do tego silnika.

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

saikor, montuj bez obaw i nie zastanawiaj się, bo na PB to z każdym kilometrem przepłacasz
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Podstawa przy silniku z tych lat i prawdopodobnie blizej nie okreslonym przebiegu, to sprawne auto, tzn instalacja wysokiego napiecia, swiece, sonda lambda. Czyli auto jest 100% sprawne na benzynie i dopiero wtedy montujemy LPG. Inaczej, gdy zaczna sie problemy na LPG to padnie slawne haslo, ze to wszystko przez gaz :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• miodowy
                    Rider
                    • 2015
                    • 534

saikor,ten silnik łyka gaz jak rolnik dopłaty
                    dobre dobre

Zamieszczone przez Maicroft
                    o sprawne auto, tzn instalacja wysokiego napiecia, swiece, sonda lambda
                    Dołóż jeszcze przepustnicę. W opiniach na różnych forach spotykałem, że oryginalne wytrzymują ok 150-180 tys przebiegu. Później wymiana na nową - wyłącznie oryginalna w chodzi w grę (koszt ok 1000 zł).

Typowa usterka to wycieranie się ścieżek potencjometru zawartego w środku, sterującego klapą przepustnicy. Typowe objawy - falowanie obrotów, gaśnięcie np przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, małe problemy z odpalaniem auta jak jest zimny, brak możliwości adaptacji, trzymanie np za wysokich obrotów na biegu jałowym. Przy moim zamienniku nie wszystkie objawy występowały stale.

Zamiennika nie zakładaj. Ja u siebie z tym silnikiem kpiłem auto z przepustnicą - zamiennikiem. Zwyczajnie komuś stara padła. Wstawił Chinola. Ten raz działał, raz nie. Czasami było OK, czasami zwierał się do masy i nie szło zrobić adaptacji czy wykasować błędu. Kupiłem po regeneracyjną oczywiście oryginał, z firmy znalezionej tu na forum. Za 350 zł plus przesyłka. Problemy jak ręką odjął

Reszta do sprawdzenia tak jak pisze Maicroft. Świece są banalnie tanie - wstaw nowe. Koszt jednej to ok 12 zł. Przewody dobre kupisz za kilkadziesiąt PLN. Też warto zmienić na nowe, jeśli nie znasz ich żywotności i historii..
                    Sondę niech Ci sprawdzi ktoś połapany.

A tak przy sprawnym aucie i silniku nie masz się czego obawiać.

Powodzenia!

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• janusz101
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 196
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez miodowy

dobre dobre
                      może być jeszcze ten silnik bierze gaz jak komornik traktor

Komentarz

• saikor
                        Classic
                        • 2014
                        • 18

Dzięki panowie no to muszę założyć ten gaz.

[ Dodano: Wto 28 Kwi, 15 23:56 ]
                        Tylko jest jeszcze coś moja octavia szarpie przy puszczaniu gazu jest to odczuwalne najbardziej przy biegach 2i3 jest moment ze nic nie szarpie ale tylko jak pierwszy raz go odpale i jadę jest oki tak około 20minut. Zapomniałem o tej usterce i tu może być problem z montażem LPG.
                        Saikor

Komentarz

Pracuję...