Pomoc - Interfejs do diagnostyki - Octavia 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lowrider5
    Classic
    • 2018
    • 0

Ja równiez w domku. Podroz bez komplikacji. Dziekuje wszystkim za jak zawsze super spotkanie. Dziekuje gosciom ze pokonali tyle kilometrow zeby sie z nami zobaczyc. Dziekuje wszystkim za gifty w bagazniku :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 26 Sie, 16 23:28 ]
    Obecnie odpalam laptopa - niech dziadki surfuja po necie
  • lowrider5
    Classic
    • 2014
    • 13

Witam

Potrzebuje pomocy przy wyborze interfejsu do diagnostyki. Mam octavie I - 2l benzyna rocznik 2000. Szukam opisow , porad ale nie moge nic szczegolowego znalesc. Ilosc przewodowych i bezprzewodowych (bluetooth) interfejsow jest tak duza ze nie wiem z czego wybrac. Kiedys miale pozyczony od kolegi przewod pod usb i do tego program Vag-com, ale szczerze mowiac nie bardzo to chcialo dzialac. Dlatego wole spytac fachowcow niz wydac pieniadze na jakis bubel z allegro. Co wybrac? przewodowy czy moze BT ? jaka wersje , jaki do tego program.
    Z gory uprzedze jestem laikiem w tym temacie, raczej bede sie przygladal odczytom, ewentualne kasowanie bledow bez wiekszych ingerencji. Prosze Was o pomoc , poniewaz sam po 3 dniach czytania i przegladania ofert, poddalem sie.

Z gory dzieki

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

lowrider5, no i miałeś dobry kabel od kolegi. Vagcomem zrobisz to co potrzebne... w razie czego otrzymasz pomoc na forum. Kupisz jakiś inny wynalazek który będzie odczytywał błędy w innym standardzie np. i już będzie komplikacja.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• paulob1
        Rider
        • 2008
        • 470
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

lowrider5, wybierz VAG KKL. Do aut bez pełnej magistrali CAN, czyli O1 do końca produkcji w zupełności taki wystarczy. Nie sugeruj się kolorową obudową. Te czarne są o niebo lepsze, bo trwalsze i mocniejsze. Polecam sprzęt od Viakena. Solidna firma i wie co sprzedaje.

Program uruchamiaj jako administrator ( zakładka ustawienia / zgodność).
        Gdybyś się decydował na inny to tylko na kabel i musi obsługiwać protokół transmisji KWP 1281 (KKL to spełnia).

Komentarz

• lowrider5
          Classic
          • 2014
          • 13

Super i o taka odpowiedz mi chodzilo, krotko i tresciwie. Dzieki Ci wielkie.
          Mam jeszcze pytanie a co z oprogramowaniem, z tego co doczytalem to przewodow dodaja raczej albo stara wersje vag-com'a albo wersje testowa ktora o ile wiem nie wiele potrafi ?

Zamieszczone przez paulob1
          lowrider5, wybierz VAG KKL. Do aut bez pełnej magistrali CAN, czyli O1 do końca produkcji w zupełności taki wystarczy. Nie sugeruj się kolorową obudową. Te czarne są o niebo lepsze, bo trwalsze i mocniejsze. Polecam sprzęt od Viakena. Solidna firma i wie co sprzedaje.

Program uruchamiaj jako administrator ( zakładka ustawienia / zgodność).
          Gdybyś się decydował na inny to tylko na kabel i musi obsługiwać protokół transmisji KWP 1281 (KKL to spełnia).

Komentarz

• matrix_pl
            Elegance
            • 2010
            • 758

lowrider5, jak nie kupiłeś to proponuje ten http://allegro.pl/najlepszy-interfej...203407612.html niby potrafi to samo co powyżej ale niby bardziej profesjonalny mam i korzystam
            Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• lowrider5
              Classic
              • 2014
              • 13

Dobrze wiedziec, mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktos z Was korzystal z interfejsu do diagnostyki przez BT? Wydaje sie to fajna opcja zwlaszcza ze zarowno mozna podpiac latop jak i smartfona.

Zamieszczone przez matrix_pl
              lowrider5, jak nie kupiłeś to proponuje ten http://allegro.pl/najlepszy-interfej...203407612.html niby potrafi to samo co powyżej ale niby bardziej profesjonalny mam i korzystam

Komentarz

• matrix_pl
                Elegance
                • 2010
                • 758

lowrider5, widziałem taki w akcji na serwisie w skodzie działało jak po kablu

ale te z allegro to produkcji chińskiej wiec jak trafisz że będzie działało. co do monitorowania na bieżąco parametrów na telefonie powiedzmy to raczej nie ma co w naszych samochodach monitorować temperaturę oleju? wyprzedzenie zapłonu ilość pobieranego powietrza? ale jaki to ma wpływ na styl jazdy i bezpieczeństwo silnika?

W sytuacji podrasowanego silnik startującego w wyścigach może i tam ale w domowym nie widzę sensu
                Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• MariuszGTV
                  Classic
                  • 2015
                  • 8

Sorry za odkop, ale też stoję przed wyborem interface.
                  Octavia 1 rok produkcji 2003 chodzi mi głównie o kasowanie błędów a raczej błędu, ew. jakieś logi, może dodanie jakiegoś kluczyka. Czy samochód ma szynę CAN? Czy taki interface wystarczy?

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

MariuszGTV, do O1 wystarczy, ale w podobnych pieniądzach kupisz na aliexpress kabelek z obsługą CAN (zwykle dla aut do 2013 roku) a jak dobrze poszukasz to może trafisz z firmware 1.93 a nie 1.92 jak większość i programem VCDS w wersji 14, co pozwoli Ci obsłużyć nawet obecnie produkowane modele.
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• pawelekm
                      Drive
                      • 2015
                      • 58

Również polecam kabel z aliexpress.
                      Chodzi świetnie - pracuje z windows 7, 8, 10 - również w wersjach 64-bit.

Komentarz

• MariuszGTV
                        Classic
                        • 2015
                        • 8

No nic Panowie, kupiłem dokładnie ten: http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-...954508081.html wygląda w miarę konkretnie, a w domu nie mam żadnego samochodu z pełnym CANem, choć do końca nie wiem jak to w Octavii. W każdym razie dzięki za poradę, upewnienie, że działał będzie a zanim kupię auto na CAN to interfejsy potanieją. :P

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

MariuszGTV, a to 70-80 zł to jest drogo? To sobie zobacz cenę oryginału :satan
                          رافال
                          Spoty
                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• MariuszGTV
                            Classic
                            • 2015
                            • 8

Nie twierdzę, że drogo i zdaję sobie sprawę z cen takich urządzeń diagnostycznych. Obiecuję, że następny będzie już z aliexpress.
                            Kupiłem na allegro, nigdy z aliexpress nie miałem styczności a i czekanie jak mi jest potrzebny mi nie odpowiada.

Komentarz

Pracuję...