Co to i czy tak powinno byc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • taperson
    Classic
    • 2020
    • 0

Ja mam (kupione kilka lat temu w ASO) podszybie plaskie, bez krateczek. Co daje to nowsze z gestym sitem? Wentylacja lepsza? Ale to gladkie przeciez ma kilka otworkow na dole (duzych) i nawiew nie cierpi. Liscie tam sie zbieraja (w rynnie pod tym plastikiem starego typu - bo owe dziurki sa duze wiec wpadaja...). Juz mi dwa razy taki kompost z lisci zatkal odplywy w nadkolach i mialem w aucie powodz. Poprzednie podszybia wymienilem bo uszczelki (te przy szybie) byly juz tak zniszczone ze nie wygladalo to ladnie no i pewnie cieklo wiecej wody tam gdzie nie powinno.

Ile kosztuja te czesci, 2 podszybkia i nowe dysze?
  • taperson
    Drive
    • 2015
    • 96
    • Octavia I combi (1U5)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Ponieważ nie dziala mi centralny w drzwiach kierowcy(mechanicznie wciska sie guziczek i drzwi zamknięte i otwierają sie z wewnętrznej klameczki-zamka/bębenka jako tako na kluczyk w drzwiach kierowcy nie mam) , nie świeci sie tez diodka, i nie dizala lusterko kierowcy, nie swieci sie lampka na rogu drzwi ta u dołu (zarówka sprawdzona jest ok) postanowiłem to zweryfikować i oto co sie okazalo

otóz z godnie z tematami juz na forum przewertowanymi wiazka w tej gumie miedzy drzwiami a slupkiem wyglada ok
    po zdjeciu boczka okazalo sie ze nie mam folii ktora niby jest wedlug katalogu a pianke ktora jest fabrycznie na drzwi naklejona z niej wychodzą przewody do ele szyb w orginalnym oplocie tez z takiej pianki
    (widac na foto)

niestety pianka jest tak przyklejona ze jej proba zerwania= zniszczenie, wiec zanim to zerwe/usunę musze sobie druga zakupic.
    natomiast zagladajac w wszystkie szparki itp wiazki sa w orginalnych spinkach ciasno siedza wygladaja na stan idealny- nie widze zeby cos bylo rozlaczone/przerwane

zajrzałem równiez od strony kabiny demontujac ten plasticzany element tapicerki z mocowaniem otwierania pokrywy silnika.
    tu na slupko odkrylem cos co nie wiem czym jest
    foto ponizej

wyglada jak przepalona zaróweczka, ale równiez przypomina mi to mocowania masy ?
    podpowie ktos co to dokladnie jest??

no i jeszce tam mi wisialy przewody czerwony duzo czerwonego wolnego dyndajacego sie zakończonego żeńską zaizolowana wsówka

tak mniej wiecej jest on wszczepiony w reszte instalacji -nie wiem czy orginalnie/fabrycznie

równiez jest tam bezpiecznik "10"

podpowie ktos co to i do czego to??

[ Dodano: Sro 24 Cze, 15 09:58 ]
    nikt sie z tym nie spotkał?

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

wrzuć normalne fotki bez potrzeby logowania się i tworzenia konta na gogle :szeroki_usmiech
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• taperson
        Drive
        • 2015
        • 96
        • Octavia I combi (1U5)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Oo to muka- :szeroki_usmiech
        Poprawie po powrocie do domu

powinno juz dzialac

Komentarz

• pawloo84
          Drive
          • 2014
          • 64
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wg. Mnie ktos juz tam majstrowal. Zaden ori bezpiecznik nie znajduje sie w tym miejscu, wiec ciezko rozrzyfrowac od czego jest.mozesz probowac isc po kablu.
          Najlatwiej byloby podmienic zamek na sprawny I przekonac sie czy dziala. Dla mnie to wyglada jednak na uszkodzona wiazke

Komentarz

• taperson
            Drive
            • 2015
            • 96
            • Octavia I combi (1U5)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

tez tak sadzeze te przewody sa jakies extracos dodane, mozliwe jest by do navigacji to jest?? bo ona jest dolozona albo moze jakies cb? ale to chyba za slaby bezpiecznik jak do cb nie?

natomiast nie rozgryzlem jeszce czemu nie pali sie ta lampka na dole drzwi?

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

taperson, to jakś wyższa szkoła może ja ro
              rozgryźć tylko monter tego ustrojstwa jednak usterka centralnego może być zwiazana z tzw zimne luty należy wymontować zamek rozebrać i poprwić wszystkie luty do wymiany może również być mikrostyk
              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• djtomi2
                Rider
                • 2010
                • 252
                • Octavia II (1Z3)
                • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

No to ja dołożę jeszcze od siebie, bo nikt wyżej nie wspomniał, że możesz mieć przegnite piny w module sterowania drzwiami. Naprawiałem to już trzy razy w trzech samochodach, co wskazuje na to, że to jednak częsta usterka.
                Jak już zdejmiesz, tą piankę, co ją później będziesz musiał wymienić, to zobaczysz sporych rozmiarów czarną skrzynkę, a do niej podłączoną wtyczkę z przewodami. Na pierwszy rzut oka można pomuśleć, że to moduł sterowania szybą (bo w takim jest miejscu), ale to cholerstwo odpowiada za wiele innych rzeczy , nie tylko za szybę.
                Odłącz wtyczkę i zobacz, czy nie ma śladów wilgoci, ewentualnie jakiegoś rdzawego nalotu w okolicach połączeń. Jak sucho to szukasz dalej, a jak nie to masz na 99% zlokalizowaną przyczynę.
                W jednym ze wspomnianych wcześniej trzech przypadków oznaki były dokładnie takie jak twoje, a przeżarty był tylko 1 pin.
                Pozdrawiam

Komentarz

• taperson
                  Drive
                  • 2015
                  • 96
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

super dzieki za wskazówki
                  pianka pojdzie do zniszczenia a jak nie dostane nowej (czekam na odp z aso czy w ogule jest dostępna) jesli nie to zastapie ja pianka do wygluszen bo podobna chyba jest w strukturze.

djtomi2 czy ten moduł odpowiada tez za sterowanie lusterkami? i świeceniem tej diody oraz lampki u dołu drzwi?

Komentarz

• djtomi2
                    Rider
                    • 2010
                    • 252
                    • Octavia II (1Z3)

Tak jak pisałem wcześniej w jednym przypadku ( dokładnie w samochodzie mojego szwagra ) jeden przegniły pin w tym module powodował objawy takie jak twoje. Drzwi kierowcy działały na pilota sporadycznie, ale zazwyczaj nie działały (chyba problem dotyczył samego otwierania). Dodatkowo lampka u dołu drzwi nie świeciła dioda w drzwiach nie świeciła, lusterko nie działało (chyba tylko jedno, ale nie pamiętam które). Chyba też nie świeciła lampka w podsufitce.
                    Najlepsze jest to, że w drugim przypadku, czyli w mojej byłej OI miałem przegnity dokładnie ten sam jeden pin w tym samym module. Ale u mnie objawy były zupełnie inne - co chwila słyszałem cykanie przy szybie pasażera, tak jakby ktoś chciał dosunąć zasuniętą wcześniej szybę.
                    Piankę, o której wspominałeś na początku ja zastąpiłem u siebiefolią podpanelową. Akurat troche mi zostało po układaniu paneli. Przykleiłem na zwykłym silikonie.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• taperson
                      Drive
                      • 2015
                      • 96
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

ok mam nadzieje ze ogarne
                      ta pianke to che koniecznie albo orgi albo zastapic ta wygluszeniówką
                      folje orgi sa po 45-50zl ale folja nie wyglusza a ta pianka nawet w taje formie mocowania jednak troche tak
                      bo nie wie czy sie porwe na wygłuszanie prof calych drzwi - brak czasu i atlasu :?

a jak te zgnile piny naprawiłeś? samo oczyszczanie pomogło? czy jakies większe zabiegi?

Komentarz

• djtomi2
                        Rider
                        • 2010
                        • 252
                        • Octavia II (1Z3)

Zaglądnij tutaj : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72436 . Dużo fajnych zdjęć. Także już mniej więcej będziesz wiedział czego się spodziewać jak się weźmiesz za naprawę swojego auta. No niestety czyszczenie nie wystarcza. Prawdopodobnie jak odłączysz wtyczkę to przegnity pin zostanie ci w niej. Ja sobie poradziłem lutowaniem. Manufaktura nieprawdopodobna, ale u mnie wytrzymało dwa lata. Nie wiem ile więcej, bo sprzedałem auto.
                        Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 02 Lip, 15 01:13 ]
                        Ktoś kiedyś wpuścił tutorial jak to się robi, ale za pierona nie mogę teraz znaleźć.

Komentarz

Pracuję...