[O1] klapa bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4yaro2
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 22

[O1] klapa bagażnika

Adi20, na urządzeniu a'la Gtech - nie pamietam producenta, AXR na serii 118KM/272NM osiągał 10.07s po modyfikacji programu na 145KM/313NM 8,37s
    oba czasy do 100km/h i zaznaczam że podaję je dla pokazania różnicy czasu przed i po programie niż dla ich wartości bezwzględnych bo z tego co mówią koledzy którzy mierzyli się na różne sposoby to trochę zbyt optymistyczne wersje

jedno ci powiem po programie AXR to jest szał i kropka

aha VMAXa nie testowałem, zrobię to dopiero na nowych oponach jak zrobie to dam znać - ale może kolega Garret się wypowie bo chyba poganiał AXRkę do maxa po wirusie
  • sławek_w
    Drive
    • 2007
    • 41

[O1] klapa bagażnika

W sobotę zamocowałem tablice rejestracyjne - po chamsku śrubami na wylot (ponieważ obok w biały dzień podjechali samochodem i bez pośpiechu na oczach innych ludzi ściągnęli znajomemu). Rozbierając klapę bagażnika zauważyłem trzy wystające śruby chyba M5 ułożone w trójkącie - tuż pod szybą dwie i jedna centralnie cofnięta ok 2 cm. Do czego służą te śruby - czy może są przygotowane do ewentualnego montażu wycieraczki szyby jak w O2, a może klapy są takie same jak w O2 tylko się różnią szyba z otworem? Faktycznie czasami brakuje wycieraczki zwłaszcza zimą.

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

sławek_w, równierz tak zrobiłem ale z innego powodu mianowicie potrafię tylnią klapę otwierać w ciągu dnia nawet po 30 razy po takim zamykaniu i otwieraniu za dwa lata okazało się że klapa rdzewieje pod ramkami i śmieszna sprawa serwis stwierdził że nie zrobią tego na gwarancji bo to wina tych którzy ramki zakładali . ponieważ auto kupowałem w Mińsku Mazowieckim było bezsensowne jechać do nich z reklamacją ale żeby było śmieszniej tam gdzie nie chcieli zrobić tej rdzy na gwarancji przyjżałem się i okazuje się że taki sam bubel robią a wystarczy nakleić troszkę gumy na obwód z ramki i po bulu .A oni dalej na żywca to samo.
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

Re: klapa bagażnika

Zamieszczone przez sławek_w
        W sobotę zamocowałem tablice rejestracyjne - po chamsku śrubami na wylot (ponieważ obok w biały dzień podjechali samochodem i bez pośpiechu na oczach innych ludzi ściągnęli znajomemu). Rozbierając klapę bagażnika zauważyłem trzy wystające śruby chyba M5 ułożone w trójkącie - tuż pod szybą dwie i jedna centralnie cofnięta ok 2 cm. Do czego służą te śruby - czy może są przygotowane do ewentualnego montażu wycieraczki szyby jak w O2, a może klapy są takie same jak w O2 tylko się różnią szyba z otworem? Faktycznie czasami brakuje wycieraczki zwłaszcza zimą.
        bo mozna bylo domowic jako opcje wycieraczke z tylu i tam siedzial silnik

Komentarz

• sławek_w
          Drive
          • 2007
          • 41

Nie widziałem w żadnej O1 wycieraczki tylnej szyby, tym bardziej że może być taka opcja w salonie. Przerabiał już ktoś taki patent z dokładaniem wycieraczki?

Komentarz

• marekzu
            L&K
            • 2007
            • 1412
            • Superb II combi (3V5)

dolozenie to nie problem - wymiana szyby + mechanizm + elektryki troche - ale koszt spory - a nawet ktos tutaj na forum sprzedawal O1 z wycieraczka z tylu - popatrz na kupie/sprzedam jak to wyglada

Komentarz

• Janusz
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 598

Zamieszczone przez sławek_w
              Rozbierając klapę bagażnika zauważyłem trzy wystające śruby chyba M5 ułożone w trójkącie - tuż pod szybą dwie i jedna centralnie cofnięta ok 2 cm. Do czego służą te śruby - czy może są przygotowane do ewentualnego montażu wycieraczki szyby jak w O2, a może klapy są takie same jak w O2 tylko się różnią szyba z otworem? Faktycznie czasami brakuje wycieraczki zwłaszcza zimą.
              kolego te sruby sa przygotowane do ewentualnego montazu bo byly montowane wycieraczki na klapie bagaznika takze w O1 ja mam chociazby taka u siebie. Klapy O1 i O2 nie sa takie same jakby nie patrzyl :szeroki_usmiech . A zeby zalozyc wycieraczke musialbys kupic odpowiednia szybe ( z otworem ) i mechanizm, wydaje mi sie ze w wiazce powinny byc juz przewody ( ale nie dam sobie tu glowy obciac )... I w tym wypadku chyba byloby lepiej wymienic cala klape koszt ok 500-600 zl a jakby sie w kolorze trafila to nie trzeba byloby lakierowac

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Janusz
                bo byly montowane wycieraczki na klapie bagaznika takze w O1 ja mam chociazby taka u siebie
                Tak ,ale Ty masz Combi a w nich były montowane w wyposażeniu podstawowym. A kolega sławek_w, chyba ma Liftbacka :wink:
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Janusz
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 598

Zamieszczone przez Ziomal
                  Tak ,ale Ty masz Combi a w nich były montowane w wyposażeniu podstawowym. A kolega sławek_w, chyba ma Liftbacka :wink:
                  hmm no widzialem takie z klapa i wycieraczka ( niewiem czy to za doplata ale byla ) wiec skoro tak to mozna zmienic

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Janusz
                    hmm no widzialem takie z klapa i wycieraczka ( niewiem czy to za doplata ale byla ) wiec skoro tak to mozna zmienic
                    Były , dopłata to coś koło 900zł ale i większy czas oczekiwania

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• pwgajda
                      Drive
                      • 2005
                      • 90

Tutaj macie Panowie klapę z wycieraczką i mechanizmem za 500zl. Gdyby była w czarnym kolorze to może bym wciagnął , a jak ktoś ma srebrny metalic to może kupić. Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem całej klapy z wycieraczką, to najlepiej szukajcie wśród sprowadzonych anglików. Jak w zeszłym roku byłem w szkocji, to tam każda Octavia Hatchback miała z tyłu wycieraczkę i z tego co się dowiedziałem, to było to na standardowym wyposażeniu.

Pozdrawiam

Komentarz

• Ziomal
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 5841
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

pwgajda, a nie wiesz na jakiej to zasadzie działa? Czy trzeba zmienić manetkę od wycieraczek ? Może tylna się załącza razem z przednią.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Janusz
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 598

Ziomal, tylna nie zalacza sie z przdnia , jezeli nie odchylisz od siebie przelaczika wycieraczek ( nie gora -dol tylko odpychasz w strone deski ) tylko bedzie sztywno w 1 miejscu ( bedziesz czul jak przeskakuje jakby co ) to musisz tez to zmienic ale podejrzewam ze ten przelacznik jest taki sam i powinno to byc mimo ze nie ma wycieraczek..

Komentarz

• splawik
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1292

Ziomal, W octavi twojej manetka jest inna niż w kombiaku gdzie wycieraczka jest w seri. Jak miałem liftbacka to tam manetka nie odchylala sie w strone deski,w kombiaku sie odchyla. Musiałbyś wiec zmienić też manetke.
                            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                            -------------------------------------------------
                            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• b-bar01
                              Elegance
                              • 2007
                              • 985
                              • Octavia I (1U2)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

"pwgajda" napisał:
                              byłem w szkocji, to tam każda Octavia Hatchback miała z tyłu wycieraczkę i z tego co się dowiedziałem, to było to na standardowym wyposażeniu.
                              zgadza się. mam O1 sprowadzoną ( liftback) ze Szkocji ma z tyłu wycieraczkę.
                              Wł. się tą samą dźwignią co wycieraczki z przodu, wystarczy nacisnąć ją od siebie:
                              wycieraczka robi jeden pełny cykl co kilka sekund lub mocniej wtedy wł. się spryskiwacz i wycieraczka robi trzy cykle, nie przeszkadza to w włączaniu wycieraczek przednich
                              pzdr.
                              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• speedy
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 396

Zamieszczone przez b-bar01
                                "pwgajda" napisał:
                                byłem w szkocji, to tam każda Octavia Hatchback miała z tyłu wycieraczkę i z tego co się dowiedziałem, to było to na standardowym wyposażeniu.
                                zgadza się. mam O1 sprowadzoną ( liftback) ze Szkocji ma z tyłu wycieraczkę.
                                Wł. się tą samą dźwignią co wycieraczki z przodu, wystarczy nacisnąć ją od siebie:
                                wycieraczka robi jeden pełny cykl co kilka sekund lub mocniej wtedy wł. się spryskiwacz i wycieraczka robi trzy cykle, nie przeszkadza to w włączaniu wycieraczek przednich
                                pzdr.
                                rowniez potwierdzam. Tez mam tylni wycieraczke

Komentarz

• sławek_w
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 41

Dziękuję za odpowiedź w temacie, nie było mnie parę dni w domu więc z ciekawością poczytałem dzisiaj wszystkie posty. Faktycznie można się rozejrzeć za inna klapą oczywiście w kolorze aby obniżyć koszty.

Komentarz

Pracuję...