[O1] Chwilowe przymulanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simon1979
    Classic
    • 2007
    • 21

Ja być! Ja już prawie mieć BMW! :P
    Ja głodny! :-)
  • margra
    Drive
    • 2006
    • 57

Witam
    Mam octavkę już od ponad dwóch miesięcy i zauważyłem coś, co mnie trochę dziwi, a na forum nie znalazłem informacji na ten temat. To moja pierwsza przygoda z TDI i jeszcze się nie znam.
    Otóż octavia z silnikiem ASZ (poprzedni właściciel mówił, że nie wirusowana) jeźdz jak należy - bardzo dynamicznie. Muła łapie na ok. sekundę po nagłym wciśnięciu gazu - przez chwilę nic się nie dzieje, a potem zaczyna ciągnąć jak szalona. Przy łagodnym wciskaniu pedału przyspieszanie odbywa się bardzo płynnie.
    Muł występuje niezależnie od prędkości z jaką kręci się silnik zarówno przy osrtym wciskaniu gazu po zmianie biegu jak i po depnięciu bez zmiany biegu.

Jak kupowałem samochód to sprawdzany był na VAGu i błędów nie wykryto.

Zastanawiam się, czy coś się kończy: np zawór n75, czy też ECU świadonie przez chwilę redukuje moc przy kick down'ie, żeby oszczędzić koło dwumasowe.

Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o info.

Komentarz

• rollcage
      Ambiente
      • 2006
      • 168

Silniki z seryjnym oprogramowaniem tak maja. jedyna rada??? zrób program

Komentarz

• adik_s
        Rider
        • 2005
        • 259

yu mnie tak sie robilo czasami, ze byl muł a pozniej dostawała niezłego kopa, robilo sie coraz gorzej, i gorzej aż w koncu nie przyspieszala powyzej 100-120km/h, na vagu nie bylo bledow (wczesniej byl - jakis przewod na n75byl uszkodzony chyba) az na koncu wymienilismy przeplywomierz i gra jak nalezy... (na vagu przeplywka nie wyszla, ledwo to ledwo ale dyszala,gosc sprawdzil ile powietrza autko dostaje i porownal je z normami i wyszlo ze przeplywka zdycha... )

Komentarz

• hEllo)
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 741

ello
          Wszystko zależy od jakich obrotów butujesz. Turbina musi mieć chwilkę aby się napompować. Jesteś z Wawki, na spota masz blisko, podjedź i sprawdź u któregoś z kol. z azetem czy przypadkiem nie jest to normalny objaw. W asztach chyba tak jest (przynajmniej w moim), że wrażenie przyśpieszenia jest ... hmm bardzo ewidentne :szeroki_usmiech
          Zamieszczone przez margra
          Otóż octavia z silnikiem ASZ (poprzedni właściciel mówił, że nie wirusowana) jeźdz jak należy - bardzo dynamicznie
          no tu muszę Cię zmartwić :diabelski_usmiech dynamicznie jeździć zaczyna dopiero po programie :wink:
          usrany pracą po same pachy

Komentarz

• Zibi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 491

Hmm

Tylko czy znajdzie sie u nas jakis seryjny ASZ ? :?: :diabelski_usmiech
            Ja mam chwilowego mula, ale mam wiekszy uklad (FMIC) i przesuniety max moment wyzej zeby sprzeglo przezylo

Jaka jest data produkcji auta ?
            Od II pol 2003 Octavki I maja zmieniona obudowe filtra powietrza i przeplywki juz tak nie padaja

Pytanie zasadnicze:
            Czy po zakupie auta wymieniles wszystkie filtry (powietrze, olej, paliwo) ?

Pozdrawiam
            Zibi

Komentarz

• margra
              Drive
              • 2006
              • 57

Zamieszczone przez Zibi
              Hmm

Jaka jest data produkcji auta ?
              Od II pol 2003 Octavki I maja zmieniona obudowe filtra powietrza i przeplywki juz tak nie padaja

Pytanie zasadnicze:
              Czy po zakupie auta wymieniles wszystkie filtry (powietrze, olej, paliwo) ?

Zibi
              Zakup z grudnia 2003, gdzieś w bagażniku widziałem nalepkę z datą 10.2003

Samochód kupowałem od człowieka, który jeździł nim w firmie i przed wyciągnięciem go z firmy zrobione były wszystkie filtry, olej itp. (wykupione nawet jakieś assistance). Olej ASo wymieniło mi za free, bo ten co wlali nie był 505.01

Pojeżdżę, zobaczę, czy te objawy się rozwiną. Na razie nie przeszkadza mi to.

Na spota wybieram się od dłuższego czasu, ale nie wychodzi, chociaż mieszkam na Jelonkach i o ile się nie mylę to mam rzut beretem.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...