przeplywomierz a przyspieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RALF
    Elegance
    • 2008
    • 974

28.09 lub 01.10 - jade Poznań - Łódź - Poznań.
    Wyjazd pewno koło 7 rano, powrót - ok 16
    Jade sam - więc moge kogoś / coś zabrać
  • Fleishmachine
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 292

Witam,

Niedawno znajomy posiadajacy passata 2001 1.9TDI 130KM borykal sie z problemem duzego spadku mocy - sam nie jestem mechanikiem, ale po usterkach w moim TDI wygladalo mi to na przeplywomierz, sciagnelismy znajomego ktory ma takiego samego paska, przerzucilismy przeplywomierz od drugiego paska i wszystko trybi ladnie - tak wiec nie bylo nic innego jak podjechac do hurtownii i kupic zamiennik oryginalu. Pomoglo oczywiscie, jednak kumpel stwierdzil ze cos pozno samochod dostaje kopa, bo dopiero powyzej 2000obr czuc moc, a wczesniej na oryginale czul wieksza moc juz przy mniejszych obrotach. czy moze byc to przyczyna tego, ze w hurtowni dobrali niewlasciwy przeplywomierz, kupil zamiennik a nie oryginal ( w moim przypadku zamiennik znacznie dluzej mi trzyma niz oryginal i rownie dobrze sie na nim czuje moj AGR ) czy cos innego moglo jeszcze pojsc ??

tak na marginesie, dziwnie mi te silniki wygladaja, w obydwu paskach turbiny wala olejem i troche przewodow jest pozalewanych - moze to standard, nie wiem, ale zeby przy przebiegu ponizej 100kkm tak olej wywala, dziwne.

Komentarz

• neck99
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1326

Fleishmachine, Jeśli przepływka to tylko ori. te zamienniki sie róznie sprawują. ja bym nie pakował innej. Jest szansa ze to to. A to ze leja turba olejem to nie dobrze ! Też moze to być to.
      OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Fleishmachine
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 292

neck99, Turbinka juz wczesniej walila olejem, w sumie mi to dziwnie wyglada, ale kumpel mechanik mowi ze przewody sa zle uszczelnione i dlatego wszystko tak wyglada - mnie to dziwi - no ale to raczej nie ma wiele wspolnego z tym slabszym przyspieszeniem w tym przypadku.
        ale glownie chodzi mi o to czy sam przeplywomierz moze miec wplyw, czy moze miec inne parametry, czy on nie ma nic do gadania bo komputer nim steruje ?
        a z tym oryginalem... to widzisz, wszystko zalezy jak trafisz - ja juz zrobilem wiekszy przebieg na podrobie, a swojego czasu jak szukalem oryginalu bosha to byl on strasznie drogi ;-/

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

Fleishmachine, bo sie pyta kto ma znajomości. W ASO masz program wymiany przepływek placisz 50% ceny oddajesz stary i dostajesz nowy z 2 lata gwary !

Jak najbardziej moze byc to wina przepływki. Rózne cuda juz widziałem z przepływkami nie ori.
          Podmieńcie znów z tamtym inym passatem zamieńcie sie przepływkami i zobaczcie czy bedzie tak samo czy inaczej

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

neck99, no w sumie tak - ale jak mi padla przeplywka pare lat temu to nawet nie wiedzialem o istnieniu OCP - dlatego wzialem wtedy zamiennik z hurtownii, bo akurat tam mialem dobre upusty, a teraz... na wyspie ukladow w ASO nikt nie ma, jedynie mam dojscie do dobrej hurtowni, ale to tez, za przeplywke do tego paska zaplacilem rownowartosc 350-400zl, to i tak duzo ( w Polsce wyrwalbym zamiennik za 180-200zl ), no ale - UK nie nalezy do tanich miejsc na swiecie

Ciezko bedzie znowu dorwac drugiego paska, zeby podmienic te elementy, no ale chyba nie bedzie wyjscia innego zeby to sprawdzic.

Komentarz

• neck99
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1326

nowa przepływka w ASO moge zalatwić w cenie prawie tego zamiennika szczegóły PW :szeroki_usmiech

Komentarz

• Fleishmachine
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 292

Zamieszczone przez neck99
                nowa przepływka w ASO moge zalatwić w cenie prawie tego zamiennika szczegóły PW :szeroki_usmiech
                hmmm... no to pogadam z kumplem - on chyba niedlugo wybiera sie do Polski, to w Polsce by sobie zalozyl, ale najpierw niech on skombinuje drugiego paska zeby sprawdzic czy to na pewno to.
                jakby co to na PW odezwe sie

Komentarz

Pracuję...