Niedawno znajomy posiadajacy passata 2001 1.9TDI 130KM borykal sie z problemem duzego spadku mocy - sam nie jestem mechanikiem, ale po usterkach w moim TDI wygladalo mi to na przeplywomierz, sciagnelismy znajomego ktory ma takiego samego paska, przerzucilismy przeplywomierz od drugiego paska i wszystko trybi ladnie - tak wiec nie bylo nic innego jak podjechac do hurtownii i kupic zamiennik oryginalu. Pomoglo oczywiscie, jednak kumpel stwierdzil ze cos pozno samochod dostaje kopa, bo dopiero powyzej 2000obr czuc moc, a wczesniej na oryginale czul wieksza moc juz przy mniejszych obrotach. czy moze byc to przyczyna tego, ze w hurtowni dobrali niewlasciwy przeplywomierz, kupil zamiennik a nie oryginal ( w moim przypadku zamiennik znacznie dluzej mi trzyma niz oryginal i rownie dobrze sie na nim czuje moj AGR ) czy cos innego moglo jeszcze pojsc ??
tak na marginesie, dziwnie mi te silniki wygladaja, w obydwu paskach turbiny wala olejem i troche przewodow jest pozalewanych - moze to standard, nie wiem, ale zeby przy przebiegu ponizej 100kkm tak olej wywala, dziwne.
Fleishmachine, Jeśli przepływka to tylko ori. te zamienniki sie róznie sprawują. ja bym nie pakował innej. Jest szansa ze to to. A to ze leja turba olejem to nie dobrze ! Też moze to być to.
neck99, Turbinka juz wczesniej walila olejem, w sumie mi to dziwnie wyglada, ale kumpel mechanik mowi ze przewody sa zle uszczelnione i dlatego wszystko tak wyglada - mnie to dziwi - no ale to raczej nie ma wiele wspolnego z tym slabszym przyspieszeniem w tym przypadku.
ale glownie chodzi mi o to czy sam przeplywomierz moze miec wplyw, czy moze miec inne parametry, czy on nie ma nic do gadania bo komputer nim steruje ?
a z tym oryginalem... to widzisz, wszystko zalezy jak trafisz - ja juz zrobilem wiekszy przebieg na podrobie, a swojego czasu jak szukalem oryginalu bosha to byl on strasznie drogi ;-/
Fleishmachine, bo sie pyta kto ma znajomości. W ASO masz program wymiany przepływek placisz 50% ceny oddajesz stary i dostajesz nowy z 2 lata gwary !
Jak najbardziej moze byc to wina przepływki. Rózne cuda juz widziałem z przepływkami nie ori.
Podmieńcie znów z tamtym inym passatem zamieńcie sie przepływkami i zobaczcie czy bedzie tak samo czy inaczej
neck99, no w sumie tak - ale jak mi padla przeplywka pare lat temu to nawet nie wiedzialem o istnieniu OCP - dlatego wzialem wtedy zamiennik z hurtownii, bo akurat tam mialem dobre upusty, a teraz... na wyspie ukladow w ASO nikt nie ma, jedynie mam dojscie do dobrej hurtowni, ale to tez, za przeplywke do tego paska zaplacilem rownowartosc 350-400zl, to i tak duzo ( w Polsce wyrwalbym zamiennik za 180-200zl ), no ale - UK nie nalezy do tanich miejsc na swiecie
Ciezko bedzie znowu dorwac drugiego paska, zeby podmienic te elementy, no ale chyba nie bedzie wyjscia innego zeby to sprawdzic.
nowa przepływka w ASO moge zalatwić w cenie prawie tego zamiennika szczegóły PW :szeroki_usmiech
hmmm... no to pogadam z kumplem - on chyba niedlugo wybiera sie do Polski, to w Polsce by sobie zalozyl, ale najpierw niech on skombinuje drugiego paska zeby sprawdzic czy to na pewno to.
jakby co to na PW odezwe sie
Komentarz