[O1] Skrzynia biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wodziu
    Classic
    • 2007
    • 29

[O1] Skrzynia biegów

Zamieszczone przez bartolini1978
    przetocz tarcze na samochodzie i po problemie
    Bym się mocno kłócił. Takie rady w wielu kwestiach nie zdają egzaminu.
    Wielu na forum opisywało podobny problem. Sam osobiście mam nowe tarcze ATE PD i nadal czasem mam cuda na kiju podczas hamowania leciutko podryguje kierownica. Jak depnę mocnej na pedał hamulca - żadnego drgania. Ktoś wreszcie postawił jedyną słuszną diagnozę przy założeniu, że wszelkie złote środki nie przyniosły poprawy. Obawiam się, że w przypadku kolegi winowajcą jest wewnętrzny przegub. Sam niebawem zajmę się podobną kwestią.
  • ewa.saganowska
    Ambiente
    • 2006
    • 165

[O1] Skrzynia biegów

Witam! Czasami nie chce mi wskakiwac wsteczny. Wychodzi jakies szarpanie, charcznie i inne. Mowiono mi, ze to do regulacji. Mechanik powiedzial na telefon, ze moze nie warto juz nic robic. Mam nadzieje, ze sie myli. Powiedzial, ze trzebaby wymienic plyn, bo nie ma go zbyt wiele. Jaki plyn? Gdzie jakby co regulowac skrzynie we Wrocławiu?
    Dziekuje

Komentarz

• jaro4444
      Rider
      • 2006
      • 508

Ile masz najechane?
      Po pierwsze - teotetycznie nie trzeba wymieniać oleju w skrzyni ale dobre syntetyczne oleum klasy GL4/5 VW 505.50 nie zrobi jej źle, np Motul, Texaco Gartex s4 , Castrol VW Group gear oil G52. Part No. G 052171...

Teraz co do problemów:
      1. Sprzęgło - jeśli umiera sprzęgło, łozysko wyciskowe lub dwumas to zaczynają sie jaja z 1 i wstecznym,
      2. Jeśli wyciekł gdzieś olej w wysprzęgnika sprzęgła to trzeba uzupełnić i odpowietrzyć (to jest właśnie tzw. "płyn" :szeroki_usmiech )
      3. Trzeba wyregulować linki - jedna odpowiada za połżenie dżwigni zniany biegóew na boki, druga za jej położenie przód -tył. Często haczy przy wstecznym ogranicznik na wybieraku (lewarku) biegów bo linki są źle wyregulowane.
      Jakbyś była w Warszawie to linki się reguluje 5 min :szeroki_usmiech

Pozdrawiam
      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• ewa.saganowska
        Ambiente
        • 2006
        • 165

mam 88kkm

Komentarz

• tasher
          Ambiente
          • 2007
          • 170

Zamieszczone przez ewa.saganowska
          mam 88kkm
          przy takim przebiegu skrzynka nie powinna paść. Ciekawe skąd mechanik na telefon wiedział że nie ma zbyt wiele płynu :lol: Osobiście stawiam na regulacje linek (miałem taki przypadek we wcześniejszym aucie i przy dużo mniejszym przebiegu, dodatkowo wyciek oleju).
          Bez badania arganoleptycznego :szeroki_usmiech nic nie można powiedzieć na pewno. Będziesz (z tego co pamiętam) we wtorek na wrocławskim spocie to będzie można dokładniej sprawdzić i co kilka głów to nie jedna. Pozdrowienia
          Zobacz ile Ci zostało czasu:
          http://zegarsmierci.info/s/zegar

Komentarz

• ewa.saganowska
            Ambiente
            • 2006
            • 165

Ja u niego bylam. Skads wzial ten olej i powachal. Jego zdaniem to zly olej, bo polski. Pojechalam do niego tylko zeby sprawdzic. Zakladam ze gdzie indziej mi zrobia to tanio i dobrze. Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

ewa.saganowska, ja mam glaciebie taką rade umów sie z którymś z chłopaków z wrocławia aby pojechał z tobą do mechanika bo wydaje mi się ze koleś leci w kulki z tobą że kobieta to może łyknie kit co do auta jesteś pierwszą właścicielką

Komentarz

• ewa.saganowska
                Ambiente
                • 2006
                • 165

on nie powiedzial ze olej sie do niczego nie nadaje. powiedzial ze jest polski. zareagowal na to jak na mercedesa made in china

Komentarz

• Babka_Kiepska
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 315

Tiaa to ciekawe, może bym go nawet zatrudnił jeśli faktycznie jest w stanie powiedzieć po zapachu (po wyglądzie??), że to olej polski :lol: Dobry jest ... 8)
                  O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• ewa.saganowska
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 165

skonsultuje sie z innym warsztatem. Kolega Sigma 74 podal mi fajny namiar. robilam juz tam odboje od amortyzatorow i bylo lepiej niz w ASO. chyba sie do nich przerzuce.

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

ewa.saganowska, i to bedzie dobra decyzja skrzynia w 1.8 i 1.8t jest prawie pancerna ja mam 208000km i nic sie ze skrzynia nie dzieje a ma od ponad 100000km zwiekszony moment i moc jak przenosi

Komentarz

Pracuję...