dzięki, było bosko jak zawsze.
Zgrzyt w skrzyni 1.8T
Zwiń
X
-
Zgrzyt w skrzyni 1.8T
Witam,
mam Octavie 1 Tour Sport 1.8T i coraz większy problem ze skrzynią biegów. Przy zmianie z 1 na 2 skrzynia poprostu zgrzyta. Na zimnym oleju do przejechania około 10 km jest OK lecz jak olej się rozgrzeje to koniec i zgrzyta.
Autko ma przejechane 57 000 km i od samego początku jest taki problem, z tym że jest coraz gorzej, wcześniej zgrzytała tylko przy "dokręceniu" obrotów, teraz nawet przy zmianie na niskich obrotach zgrzyta.
Nie pomaga podwójne wysprzęglanie, przegazowanie, powolna zmiana biegów, po prostu czuć mimo dociśnietego pedału że bieg nie wejdzie.
Czy ktoś wie co to może być, mieliście taki przypadek?
W serwisie mnie zbywają twierdząc że Poznań wie co to jest, nie chcą skrzyni rozbierać nie wiedząc za co się brać. Może jak im podpowiem to się ockną?
-
-
Darek, czeka mnie to samo. Mam IDENTYCZNE objawy. Moje autko odbierałem w VII 2006. Czyli mamy najprawdopodobniej identyczną wadę fabryczną synchronizatora 2 biegu skrzyni biegów. Daj znać o postępie sytuacji. Swoją drogą silniczek masz chyba AUM - 150km a nie AUQ - 180km.Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
Niestety jeszcze nic z tym tematem nie robiłem. Byłem tylko w serwisie aby pokazać objawy i mechanik stwierdził że to synchronizator 2 biegu, podejrzewa ze jest pęknięty. Ostatnio coś się przestawiło i wszystko działa. Jakiś miesiąc temu też tak miałem ze przez tydzień wszystko działało bez problemu i nagle zaczęło zgrzytać. Pod koniec przyszłego tygodnia odstawiam auto i dam znać jak rozbiorą skrzynię.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasrafs, nie jedź do emidy tylko na kocmyrzowską do interauto
P.S. W Emidzie przy odbiorze był lekko przychylona kierownica podczas jazdy na wprost, ustawiali już 4 razy i dalej jest krzywo :evil:OCTAVIA II 1.9TDI - 2006 - sprzedana
OCTAVIA II 1.9TDI - 2007 - Rozbita, sprzedana
OCTAVIA II FL 1.9 TDI 4x4 - 2009
Komentarz
-
-
Ja swoją bryczkę odstawiłem w poniedziałek, skrzynia rozgrzebana, czekamy teraz na części, brakuje jeszcze kilku do złożenia. Jak poznam listę wymienionych części przedstawię je na forum. Podobno przyczyną był synchronizator, zastanawia mnie jedno: dlaczego po tak małym przebiegu został uszkodzony, tym bardziej że od początku był problem. Synchronizator zużywa się po bardzo dużym przebiegu. Czy to nie wada innej części która miała by wpływ na synchronizator?
RAFS: Tak jak pisałem, wcześniej też byłem w Emidzie i tak mnie wszyscy tam olali, że postanowiłem za namową djczas pojechać do Intrauto na Kocmyrzowską. POLECAM!!! Świetna obsługa, szczególne podziękowania dla kierownika Janusza Bystrego, który prowadzi sprawę.
[ Dodano: Wto 03 Lip, 07 09:38 ]
części będą (jeśli się uda) dopiero w piątek 06.07., czyli naprawa potrwa co najmniej dwa tygodnie :shock:
[ Dodano: Sro 11 Lip, 07 11:51 ]
części w dalszym ciągu nie ma, najgorsze jest to że nie wiadomo kiedy będą
[ Dodano: Wto 17 Lip, 07 09:42 ]
No i jest!!!
Wczoraj odebrałem autko. Wszystko działa bez najmniejszych problemów, wszystkie biegi chodzą dużo lepiej jak wcześniej. Nie dostałem listy wymienionych części ale chyba wymienili prawie wszystko bo tak naprawdę nie wiedzieli co było przyczyną usterki. Po rozebraniu nie było widocznych uszkodzeń tak więc dla wszystkich to będzie wielka niewiadoma. Wymienili również osłonę sprzęgła :shock:
Naprawa trwała 21 dni.
Komentarz
-
Komentarz