Przymierzam się do wymiany wycieraczek w mojej OII, i zastanawiam się czy kupić fabryczne, czy może jest jakaś lepsza (tudzież równie dobra a tańsza) alternatywa? Może ktoś kupował jakieś niefabryczne i ma doświadczenia? (piski, efektywność, problemy)
P.S. Jeśli było to będę wdzięczny za wskazówkę - szukałem ale nie znalazłem.
poszukaj na allegro wycieraczki firmy VALEO (dla OII to będzie VALEO X-TRM silencio VM310) ja wprawdzie do Octy jeszcze nie kupowałem, ale wcześniej kupowałem do Opla i wszystko było OK, a cena niższa niż firmowe.
Może zależy od modelu... Mama używała też Valeo X-TRM w volvo v40 i nie spisywały się tak super jak tutaj. Poza tym jest różnica w mocowaniu, to ma na pewno jakiś wpływ
U mnie silencio spisuja sie ok, ale jakos strasznie szybko mi sie zuzyly... oryginaly skody starczyly mi na duzej (mimo, ze przezyly przedostatnioa zime -30*C), a silencio w ta goraca zime nie mialy co charatac.
VALEO silencio X-TRM na allegro, niedawno założyłem i jest super - wycierają dokładnie i cichutkie są
to gratuluję. Ja jak założyłem ten model do O1 to na pewno było extrem tylko nie silencio :evil: . SKrzypiały po szybie niemiłosiernie. Obecnie trzymam się ori kupowanych w ASO, cena zbliżona, a nie mam problemów ze zbieraniem i skrzpypieniem
VALEO silencio X-TRM na allegro, niedawno założyłem i jest super - wycierają dokładnie i cichutkie są
to gratuluję. Ja jak założyłem ten model do O1 to na pewno było etrem tylko nie silencio :evil: . SKrzypiały po szybie niemiłosiernie. Obecnie trzymam się ori kupowanych w ASO, cena zbliżona, a nie mam problemów ze zbieraniem i skrzpypieniem
do O1 załóż sobie Bosch Aero Twin - nie ma porównania do Valeo
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
tak w temacie skrzypienia i piszczenia wycieraczek, to nie tylko to zależy od tego jakie to wycieraczki, ale także od tego jakie badziewie się wlewa do spryskiwacza - najtańcze płyny zimowe są na jakichś ostro żrących alkoholach czy innych substancjach i to często prowadzi do szybszego starzenia się gumek wycieraczek i różnych dziwnych dźwięków.
dotyczy , Bosch robi Aero także do O2 :diabelski_usmiech
racja ,bo to co kupujemy w serwisie to nic innego jak Bosch :diabelski_usmiech .BTW udało mi sie w tych aero wymienic tylko same gumki , jednakże jakość chińskiego badziewia(gumki) :evil: zmusiała mnie do zakupu oryginalnych wycieraczek ....i wiecej nie bedę kombinował , bo oryginalne warte sa swojej ceny :szeroki_usmiech .
IMO raz na 30 tyś km można sie szarpnąć i wydać sto pare złotych na wycieraczki :diabelski_usmiech
osobiscie bardzo polecam wycieraczki firmy TRICO ciezko je dostac w polsce,niedawno jeszcze bylo troche latwiej ale w necie mozna cos znalezc,oferta firmy na stronie angielskiej jest bardzo szeroka,osobiscie mam juz drugi komplet tej firmy,dlugo wytrzymuja super zbieraja i co najwazniejsze nie piszcza.wczesniej uzywalem roznej masci BOSCH-a,valeo i niestety zostaja daleko w tyle.naprawde bardzo polecam TRICO.pozdrawiam
racja ,bo to co kupujemy w serwisie to nic innego jak Bosch
i tu jestes w bledzie to co sprzedaja w ASO ( do O1 i O2 ) to nic innego jak SWF czyli Valeo ( SWF jest marka nalezaca do Valeo ). Bosch ma wylacznosc na produkcje wycieraczek na pierwszy montaz do O2, i na tym koniec. W O1 fabrycznie sa montowane SWF.
Jakosc wycierania w duzej mierze zalezy od jakosci plynu do spryskiwaczy, warunkow w jakich sie poruszamy. Niestety, jak praktyka pokazuje, nawet plyny za 50 zl np. na stacji Shell to .. syf :|
Co do zuzycia, to jezdzac z wieloma kierowcami, widze jak np. wylaczaja wycieraczki dopiero po 10 minutach jak przestaje padac, i wycieraczki szoruja po suchej szybie, albo na sile sciagaja owady wylapane po drodze, lejac do oporu plyn do spryskiwaczy i mażąc zwloki owadow na szybie. Niestety to tylko przyspiesza proces zuzycia, i to nie tylko wycieraczek, ale takze szyby!
i tu jestes w bledzie to co sprzedaja w ASO ( do O1 i O2 ) to nic innego jak SWF czyli Valeo ( SWF jest marka nalezaca do Valeo ). Bosch ma wylacznosc na produkcje wycieraczek na pierwszy montaz do O2, i na tym koniec. W O1 fabrycznie sa montowane SWF.
Arju siur ? :P :| Bo na wycieraczkach , kupionych w serwisie mam znaczek Boscha . :P .Opakowanie , równiez sygnowane było znaczkiem Boscha.
Komentarz