Ogrzewanie tylniej szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 598

Ogrzewanie tylniej szyby

Tak, zczytałem kodowanie ze starego moduł i wgrałem do nowego a następnie zmodyfikowałem o obsługę pilota.
    Jeżeli możesz to podaj mi jutro kodowanie swojego modułu komfortu oraz drzwi kierowcy i pasażera.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • wolt77
    Drive
    • 2006
    • 77

Ogrzewanie tylniej szyby

Witam,
    wczoraj wracając z imprezy zaparowała mi tylnia szyba, włączyłem ogrzewanie ale para nie znikała. Światełko na przycisku się paliło cały czas, więc grzały się tylko lusterka. Dziś rano zobaczyłem, że urwała się metalowa blaszka od styków ścieżek (ta po prawej stronie). Jest tam jeszcze jeden kabelek podpięty, więc nie kombinowałem na siłę, aby jeszcze czegoś nie urwać. Czy jest ktoś w Warszawie kto wykonuje lutowania lub klejenia klejem elektroprzewodzącym takie rzeczy. Znalazłem na allegro taki klej, ale niechciałbym się za to sam zabierać. Octavia hatchback 1999 1,8 benzyna

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

wolt77, zapytaj Arka on miał cos podobnego i naprawiał juz

Komentarz

• margra
        Drive
        • 2006
        • 57

Re: Ogrzewanie tylniej szyby

Obaiwam się, że klej przewodzący raczej nie na długo pomoże, bo on przyzwoicie przewodzi, ale trzyma tak sobie - trzaskanie klapą, wibracje, itp. mogą go zerwać.
        Parę lat temu w uno stało mi się coś podobnego. Wyciąłem sobie z mosiężnej blachy blaszkę sporo większą od oryginału i przykleiłem ją na dwa różne kleje do szyby w taki sposób, że w miejscu, gdzie na szybie była metalizacja to klejone było klejem przewodzącym, a brzegi blaszki pod którymi nie było metalizacji na szybie trzymały się na jakimś poxipolu, czy czymś podobnnym.
        W ten sposób zapewniłem zarówno dobre przewodzenie, jak i trwałe połączenie. Po klejeniu przez to złącze i szybę hulało ponad 12 amperów.

Z takim rękodziełem uniak jeździ ( teraz u teścia) już z 5 lat i nie ma problemów.

Komentarz

• Arek
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 3143

dokladnie,kleiłem jakimś klejem ale stało sie tak jak pisze margra, po paru dniach przestalo działać i olalem to,jeden pasek mi nie ogrzewa
          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3777
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

miałem przerwę w dwóch nitkach grzejnych na tylnej szybie. W sklepie elektronicznym kupiłem klej przewodzący (nie pamiętam nazwy kleju i producenta) ale sprawdził się rewelacyjnie. Szyba grzeje ok. Naprawa była około rok temu. Warto zajrzeć do jakiegoś profesjonalnego sklepu z podzespołami elektronicznymi i zapytać o taki klej. Klej ten urzywany jest do naprawy ścieżek w obwodach drukowanych.

[ Dodano: Pon 11 Cze, 07 18:29 ]
            znalazłem opakowanie od kleju do nitek grzejnych szyby nazywa się ELPOX 15 taki http://www.gzz.pl/?p=productsMore&iProduct=1733 działa bez zarzutu
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• Fleishmachine
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 292

niestety i mnie to spotkalo... zaczelo sie od tego ze swiatelko w przycisku od ogrzewania tylnej szyby nie palilo, pozniej zorientowalem sie ze para z szyby tylnej nie chce schodzic, bezpiecznik caly a blaszka z prawej strony urwana - tak wiec kurcze musze kombinowac z klejeniem. tylko... kurcze, strasznie ciezkie dojscie jest do tych stykow ( hatchback ). tak sie tylko zastanawiam - czy jesli teraz swiatelko w przycisku nie swieci to wszystko jest ok bo nie ma obwodu, czy cosik jeszcze moglo pasc?
              endryu, dziekuje za podanie nazwy kleju - wlasnie sprawdzilem na allegro i widze ze jest dostepny, 15.50zl - cena spoko. Postaram sie zrobic tak jak to margra napisal, bo raczej watpie by sam klej potrzymal... cholera, sypie mi sie ten szkodnik...

Komentarz

• przemek88
                Rider
                • 2009
                • 613

ją tez mam problem z tylną szybko kilka pasków jest zerwanych posmarowalem je tym klejem elektroprzewodzacym i nic :/ znacie jakiś warsztat na śląsku który może to naprawić chyba ze macie jakiś pomysł żeby to naprawić

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...