[O2] cos strzeliło - brak mocy i siwy dym za autem!!!!! LAWE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zeno2000
    Classic
    • 2008
    • 24

ja mam tylko problem jaki dolewać do pierwszej wymiany.
    bo cholera wie jaki olej dolewać do tego fabrycznego...
    (teraz dolałem mobila, ale chyba nie za dobrze ze mieszam)

po pierwszej wymianie przechodzę na stałe wymiany co 15kkm.
  • likaon
    Classic
    • 2007
    • 8

jade sobie moja octawa, no moze nie powoli, i przy 170 i ok. 3,0 - 3,5 tys. obrotów nagle auto nie ciągnie ,zaczyna zwalniać , ja patrze w lusterko a tam siwym dym jak przy starcie chalengera. Potem juz tylko stop i pomoc drogowa. silnik pracowal ale jak tylko dawalem bieg i chcialem jechac to tracil moc, dusil sie, dymil jak holera na siwo - ale nie gasł. Obecnie mam auto w ASO i maja sprawdzic co sie stalo ale jakos nie mam do nich zaufania wiec moze ktos mi podpowie co to moglo byc. aha dodam ze na liczniku mam 100400 km auto ma 2 lata i 3 m-ce - czyli tuz tuz po gwarancji - szlo by pomyslec ze tak pieknie to czesi wszystko dobrali ze sie akurat teraz walło ale o taka perfekcje to ich raczej nie podejrzewam.

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Wyglada na to, ze turbosprężarka powiedziała dość.

Cena, którą poda Ci ASO za naprawe prawdopodobnie wyrwie Cie ze skarpetek, bo nowa sprezarka w ASO, to koszt kilku tysiecy zlotych. Chyba, ze potraktują Cie jakos ulgowo, albo sami zaproponują tansze rozwiazanie.

Dlatego najlepiej rozejrzyj sie za nową sprezarką z "aftermarketu". Ich cena powinna byc w okolicy 1,5 tysiaca PLN.

Mozliwe, ze nawet ktos na naszym forum ma cos takiego w sprzedazy, albo poda Ci jakis namiar.
      TDI 205PS

Komentarz

• paf
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3140

likaon, napisz PW do kolegi Grygy z naszego forum
        on miewa czasem ciekawe rzeczy i podrzuca właśnie do BB lub Tych z tego co pamiętam i tak jak pisze MiKruS, jeżeli się uda to nie daj się wkręcić w sprężarę z ASO bo to jest rzeźnia cenowa - myślę że dobrze że tutaj zapytałeś

Komentarz

• likaon
          Classic
          • 2007
          • 8

MiKruS i paf, czyi Waszym zdaniem to na pewno turbinka, bo myslałem ze może jakas drobniejsza sprawa. Jeszcze jedno, w Aso po rozmoiwie z szefem , treszeczke sie znamy ale troszeczke, powiedzial mi że mozna napisac pismo do SAP, że auto byo u nich przez cały czass serwisowane i takie tam pierdoly i powinni uznac to jeszcze na gwarancji. Ale nie wiem czy nie wiaze sie to z i tak wczesniejsza wymiana a pozniej moze sie okazac ze nie uznali i trzeba slono placic

I jeszcze jedno czy trudności z zapalaniem auta moga tez byc zwiazane z turbina, bo takowe mialem rzadko ale czasem trzeba bylo go troche pokrecic az zaskoczyl a ze czasu zawsze na wszystko malo to jak juz zapalil to nigdzie ztym nie jechalem?

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

likaon, w którym aso jest auto na śląsku
            jest takie coś jak kulancja wiec powinienes zapłacić za robocizne a turbo dostaniesz od sap
            w razie czego zadzwoń do mnie 602317732
            należy ci sie naprawa z dobrej woli auto serwisowane w aso tylko martwi mnie jedna rzecz jak długo jechałes na takim silniku

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez likaon
              MiKruS i paf, czyi Waszym zdaniem to na pewno turbinka
              Na pewno bedzie wiadomo po diagnozie, wiec ja za to nie ręcze.
              W kazdym razie Twoj opis oraz przebieg km Twojego samochodu i silnik sprawiaja, ze jest to IMO bardzo prawdopodobne.

I jeszcze jedno czy trudności z zapalaniem auta moga tez byc zwiazane z turbina, bo takowe mialem rzadko ale czasem trzeba bylo go troche pokrecic az zaskoczyl a ze czasu zawsze na wszystko malo to jak juz zapalil to nigdzie ztym nie jechalem?
              Raczej malo prawdopodobne, zeby za problemy z odpalaniem odpowiedzialna byla turbina.
              Mysle, ze to co innego.
              TDI 205PS

Komentarz

• paf
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3140

likaon, wydaje się że to turbosprężarka bo objawy takie a i chodzą słuchy że właśnie w BKD zdarzają się jakieś nie teges te sprężarki - a przynajmniej zdarzały

zainteresuj się terminem podanym przez djczasa, kulancja
                wpisz tutaj to słowo

masz tylko trzy wyniki
                aczkolwiek

Komentarz

• likaon
                  Classic
                  • 2007
                  • 8

upiedliwus maximus , ASO to Rybnik.

jesli chodiz Ci o to jak dlugo jechalem na silniku po wspomnianej utracie mocy i dymieniu to tyle co z predkości przy ktorej to mialo miejsce, na luzie, az do wytracenia predkosci - byle blizej cywilizacji.

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

likaon, a wiec tak dzwonisz do nich i mówisz ze chcesz aby naprawili ci za pomocą systemu napraw z dobrej woli tzn z Kulancji i mają to zrobić jak będą stawali okoniem to będzie trzeba pomysleć nad innym rozwiązaniem piszesz że auto ma 100kkm czy pasek był i rozrząd wymieniany

Komentarz

• likaon
                      Classic
                      • 2007
                      • 8

pasek i rozrzad jeszcze nie , nikt w ASO tego tematu nie poruszal, tylko zastanawiam sie jak sie ma do tego sprawa z chipem, ktorego mam, tzn. zmieniono program - czy to moze przesadzic?

Komentarz

• paf
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3140

likaon, tu poczytaj o wykrywaniu w serwisach chiptuningu

tak przy okazji pytanie - gdzie miałeś robiony program i na jaką moc i moment

a co do rozrządu to jak to jest w BKD - pierwszy nie jest zalecany po 90kkm?

Komentarz

• likaon
                          Classic
                          • 2007
                          • 8

program robiony w V-tech Kraków
                          177 KM i cos kolo 400 Nm, ale z momentm to juz nie pamietam - bylo to prawie n80 kkm temu ad tamtej pory przeglady z zalecanych co15 kkm robie co 10 kkm, przy 45 kkm wymiana filtra paliwa - chociaz na poczatku ASo chcialo wymieniac pompe.
                          Aha - ASo wie ze mam zmieniony program bo wlasnie przy wymianie filtra podlaczali i nie mogli uzyskac zadnych informacji - przynajmniej tak twierdzili. Sami robia tuning ale na modulach czy boxach kasujac przy okazji dwukrotnie wiecej i bez hamowania autka.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

paf, Oni tam maja rozne dziwne pomysly, typu filtr powietrza po 90kkm itd. Nawet nie wiem co ile rozrzad pisza zeby wymieniac.

likaon, No wlasnie, o tym nie wspomniales ze auto ma softa :twisted: Sprezarki w BKD sa dosc ulotne, najpierw wyja nawet w serii a potem odlatuja.
                            W najlepszym wypadku taki dym, moglby pojawic sie po tym, jak spadnie waz w ukladzie IC, ale tu raczej to sie nie stalo.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

Zamieszczone przez djczas
                              est takie coś jak kulancja wiec powinienes zapłacić za robocizne a turbo dostaniesz od sap
                              w razie czego zadzwoń do mnie 602317732
                              ma racje kolega miałem taksamo ze skrzyną biegów wysrała się 3 mc po gwarancji dali nową za darmo tylko za wsadzenie 300 zł zapłaciłem.
                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

likaon, dogadaj sie z salonem jak nie beda chcieli to skontaktuj sie z aligatorem to wieksze turbo sie założy

Komentarz

• likaon
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 8

djczas, tez juz sie zastanawialem nad wiekszym turbo , ale zobaczymy co "fachowcy" powiedza,

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

likaon, jak dostaniesz nowe turbo na kulancji to sprzedać i kupić nowe i zapraszam na spota w czeladzi

Komentarz

• likaon
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 8

gdybym chcial sprzedac te z kulancji to moze wiecie jak sie ma jego cena do cen na rynku i po za tym musialoby byc nie montowane chyba?

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

likaon, może być założone dostaniesz za nie coś koło 800 zł ja bym aso nie dał większego turbo montować

Komentarz

• likaon
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 8

djczas, jeszcze jedno - jak wspomniałem mam chipa czy wymiana turba na nowe takie samo wymaga ponownego ustawienia programu czy zestrojenia, i jeżeli aso nie moze uzyskac informacji z kompa silnika to czy dadz rade wymienic turbine i ja zestroic? mam nadzieje ze zrozumiale napisałem o co mi chodzi?

Komentarz

• djczas
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 9612

likaon, jak będzie większe turbo trzeba zmienić program i dlatego proponuje wizyte u Wojtka Aligatora ale aso ci tego nie założy w sposób profesjonalny

Komentarz

• jarek_wt
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 154

MiKruS i paf, . Jeszcze jedno, w Aso po rozmoiwie z szefem , treszeczke sie znamy ale troszeczke, powiedzial mi że mozna napisac pismo do SAP, że auto byo u nich przez cały czass serwisowane i takie tam pierdoly i powinni uznac to jeszcze na gwarancji.
                                              To się może udać, ASO w którym ostatnio byłem to samo "poczarowało" SAP, i mimo że było już po gwarancji, to za wymianę pokrywy zaworów oraz klapki wlewu paliwa nic nie zapłaciłem. To prawda że były to drobnostki, ale lepiej "nie płacić" niż "płacić".
                                              Jarecki
                                              Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Tak z ciekawosci pytam przy okazji takich wlasnie wysypek auta. Czy jest cos takiego jak przedluzenie gwarancji na warunkach takich jak w przypadku nowego lub bardzo zblizonych. Kiedys cos takiego do OI mozna bylo dokupic jak konczyla sie gwarancja fabryczna.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• palioza
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 417

99% turbo, badziewne sa te w BKD.

Co do odpalania, to pewnie gorzej Ci to szlo na cieplym silniku, jezeli tak, to Aligator z tego co slyszalem ma na to "pigule", bo u mnie sie to powoli zaczyna dziac, na zimnym od strzala, a na cieplym to z 2 obroty rozrusznika musze zrobic.
                                                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

Pracuję...