a to ja..ładna figura ?
Wymiarowanie felg
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
lec
Wymiarowanie felg
Hello
Czy ktos moglby lopatologicznie objasnic ktory wymiar okresla liczba podawana w calach ?
czyli 7, 7.5, 8 x XX ?
Wypatrzylem sobie felge ktora ma 8" i ET 35. Obecnie mam felgi ktore maja 7" i sie zastanawiam czy wejdzie. Czy felga 8" jest szersza czy jak ? Tak mi sie wydaje , ale to tylko przypuszczenia
ML - średnica otworu osadzenia
LK - średnica podziałowa oworów do mocowania
LZ - ilość otworów
LF - kształt otworów
ET - odsadzenie koła
ale o tych calach nigdzie nie ma
-
lec
czyli roznica miedzy 7 a 8 cali to dokladnie tyle ile wynosi cal, czyli te 20-pare mm tak, a jak na to wyplywa ET. Jezeli teraz mam ET 38 i 7" a zaloze ET35 i 8" jak to faktycznie wplynie na polozenie kolek
Komentarz
-
Zamieszczone przez lecczyli te 20-pare mm tak,
Zamieszczone przez leca jak na to wyplywa ET.
Zeby Ci nie obcierala wewnetrzna czescia felgi o jakies elementy zawieszenia - dobrze aby ET bylo mniejsze od pierwotnego o tyle o ile jest szersza felga (pod warunkiem ze ta pierwsza wchodzila na styk)nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
lec
-
Zamieszczone przez lecdzieki, musze sobie zatem odpuscic
Najlepiej zalozyc na auto felge w tym rozmiarze - niekoniecznie dokladnie ta ktora chcesz kupic.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
lec
nie ma chyba sensu, przy obecnych 7" mam zapasu maks 5mm aby kolo sie moglo chowac. Na dystansach 10mm juz mi momentami obcieralo, dystanse 17mm to juz byl hardcore. Jesli mialbym miec szerzej o 25mm to juz by byla masakra. Kola wystaja a kazdy hopek to ryzyko uszkodzenia opony.
Szkoda, bo koleczka wypatrzylem sobie bardzo ladne:
[ Dodano: Pon 04 Cze, 07 13:21 ]
jeszcze jedna sprawa. Na 7x17 mam opone 225/45, na feldzie 8x18 mam opone 225/40. TO bedzie szerzej czy nie bo juz tego nie rozumiem.
Komentarz
-
lec
Dzieki . Dla mnie "plaszczyzna symetrii felgii" to jakies abstrakcyjne pojecie. Rozumem os symetri i odleglosc od osi symetri, ale plaszczyzna symetrii to nie wiem co to jest :P
Dobrze ze na rysunku widac
Rozmawialem z jednym specem i wg niego jak jest felga 7" z opona 225 i felga 8" z opona 225 do na szerokosc zajmuja tyle samo w nadkolu. Czyli felga z ET35 powinna bez problemu pasowac i nie wystawac bardziej niz ta ktora mam teraz.
Komentarz
-
lec
marekzu, inaczej, jesli postawisz obok siebie dwa takie kola to czy ogolna ich szerokosc w w najszerszym miejscu bedzie rozna ?
Komentarz
-
lec
zmieszcza sie nawet 8.5", tylko tylko co z tego jak na takiej glebie jak ja mam bedie wszystko obecierac a kolo sie nie schowa
[ Dodano: Sro 06 Cze, 07 01:41 ]
Zamieszczone przez marekzutak bedzie rozna
Komentarz
-
sama felga jest wlasnie 25,4mm szersz - przy tym samym ET na strone sama felga 8" bedzie o 12,7 mm wystawac dalej w kazda strone. Skoro opona o tej samej szerokosci to ona przy maksymalnym dobiciu powinna wejsc w nadkole skoro przy 7" jest ok.
Zrob jeszcze taki test - zaladuj tyl aby sie mocno ugiął - najlepiej tak aby usiadl na odobojch :diabelski_usmiech i sprawdz ile masz miejsca miedzy opona na 7" od nadkola
Komentarz
-
-
lec
-
Ja mam 8" x17 et 35 http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurato...e=1&popup=true
i opony 215/45/17 i w kombi I wchodzi bez problemu.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
lec
-
Mogę odgrzać temat...
zamówiłem felgi Dezent G 15 x 6,00 cali z ET 40 - jak odebrałem to okazało się że są to ET 48. Skąd różnica nie wiem - w katalogu Alcar stoi jak wół ET40.
Wyszukałem w necie i szok: czasem sewisy pokazują że do OII 1Z Combi pasują i ET40 i ET48.
Oprócz 8 mm różnicy (do wewnątrz jak sądzę), czy ma to wpływ na łożyska?
Nie zamontowałem opon - ale jak sądzę to na stanie nie ma ET40.
Odbierać kasę? :?: :?: :?:
Czy montować i nie zawracać sobie i Wam głowy? :?: :?: :?:
PS Idę właśnie okleić autko OCP :-)Była O2, Jest SuperB!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adalbertczy ma to wpływ na łożyska?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Witam.To ja też zadam takie pytanko.Czy będą pasowały do OI felgi które jeździły na leonie wiem tylko że jedne to 16" z oponą 205/55R16 a drugie 17" z oponą 215/45R17 a ET 35 albo 38.Sorry za głupie pytanie ale muszę jechać kawałek drogi i głupio jechać tylko po to żeby przymierzyć.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
Komentarz