szum z lewej strony silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

kolega z łodzi ktory pracuje w Aso opowiadal jak gosc zajechal turbine....i przy dokladnym sprawdzeniu udowodnili mu ile razy byl soft zmieniony i nawet pokazali mu wykres jak ladnie przekrecal silnik ( mial cofniete odciecie)
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

hej.
    kiedys juz rozmawiallismy na ten temat. jak chodzi silnik to gdzies w okolicach napinacza paska wielorowkowego słychac taki szum, a moze raczej taki głos jakby sie tam stado koników polnych zebralo do swierszczenia :diabelski_usmiech hehe wymienilem napinacz paska wielorowkowego, i teraz sie to pojawilo, nie wiem czy to napinacz juz szwankuje, czy to po prostu taki urok i tak ma byc. dodam ponadto ze nie jest to taki odgłos metaliczny. do głowy mi przyszlo ze moze to byc łozysko alternatora, albo napinacz z rozrzadu, ale jak to sprawdzic?
    dzieki
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

janusz_007, a pasek dobrze napięty został?
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

janusz_007, to ja sie podepne.

U mnie jakis czas temu zmieniany byl caly rozrzad. Pompa rolki wszystkie i pasek.

Napinacz p. wielorowkowego jak i rolka na alternatorze od nowosci sa te same ( chyba ... - bo tato nie potrafi mi tego potwierdzic )

Obudowa napinacza ... wogole nie swiruje, nie czuc zadnych drgan i wibracji na niej, nie zachowuje sie jak chlop po wyplacie.

Jednak cos jest ... po uruchomieniu silnika slychac cos jakby metalicznego i jednoczesnie takiego cykajacego. Cholera wie co to jest, probowalem to osluchac ale srednio to wychodzi, inni tez probowali i pojecia nie maja.
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

janusz_007, a nie jest to czasem jedna z rolek z rozrządu ? Kiedy wymieniałes ?
          Zamieszczone przez misiek^wro
          nie zachowuje sie jak chlop z mazur po wyplacie
          :?
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

Ziomal, no dokladnie, tez jestem bezradny w tej kwestii :| nikt nic nie wie, a mnie szlag trafia jak mam cicho radio i otwarte okno ...

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1087
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Taki świergot w moim przypadku wydawała pompa wody. Po rozgrzaniu silnika świergot zanikał i nikt nie mógł określić co to jest. Dopiero fachowcom w serwisie musiałem podpowiedzieć co to jest. A wykryłem w bardzo prosty, lekarski sposób. Trzeba plastykową rurkę o długości okoł 1m i średnicy wewnętrznej 6÷8mm włożyć jednym końcem do ucha, a drugi koniec rurki przykładać, lub zbliżać w różne miejsca, i wszystko dokładnie słychać. Bardzo dobrze słychać pracę łożysk, wtryskiwaczy i wogóle wszystko, co się porusza, lub obraca. Trzeba tylko uważać, aby rurki, lub co gorzej, palców nie wkręcić pod pasek.

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Zamieszczone przez Marian 2
                Trzeba plastykową rurkę o długości okoł 1m i średnicy wewnętrznej 6÷8mm włożyć jednym końcem do ucha, a drugi koniec rurki przykładać, lub zbliżać w różne miejsca, i wszystko dokładnie słychać. Bardzo dobrze słychać pracę łożysk, wtryskiwaczy i wogóle wszystko, co się porusza, lub obraca.
                oooooo na to bym nie wpadl, musze taki przyrzad osluchowy macajawe sobie skombinowac i bede wiedzial co w Okcie piszczy

Komentarz

• janusz_007
                  Rider
                  • 2007
                  • 473

rozrzad byl wymieniany jeszcze przez niemca, ale to mam wbite w ksiazke serwisowa i u nas w aso sprawdzali i twierdza ze byl zmieniony. zmiana byla 17 tys temu. jesli to rolka to trzeba to zmienic? co by sie stalo gdybym tego nie ruszal?
                  jak to zdiagnozowac?
                  ps
                  pasek wielorowkowy zmienialem w aso wiec chyba jest ok?

Komentarz

• geo022
                    Drive
                    • 2007
                    • 53

ja mam pytanko -będę zmieniał teraz pasek wielorowkowy , czy wraz z nim trzeba zmieniać napinacz paska???
                    Elegance version

Komentarz

janusz_007,

kilka mozliwosci:

-napinacz paska wielorowkowego - mowisze ze zmieniales
                      -sprzegielko alternatora
                      -lozysko w kompresorze od klimy -do wymiany caly kompresor z tego co wiem.

Inne mozliwosci mi nie przychodza do glowy - chyba ze przy wymianie rozrzadu Ci paska nie wymienili :P

Komentarz

• Alberto
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 202

a propo świerszczy: Koło mojego domu sześć razy dziennie przejeżdża bus Volkswagen gość już z dwa lata ma chyba stado świerszczy, cały czas taki sam odgłos :diabelski_usmiech

Komentarz

• janusz_007
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

czyli chyba nie ma sie co tym przejmowac hmmmm ? w razie czego kompresor ile kosztuje? droga sprawa?

ale mnie sie cos wydaje ze to sie ten pasek wielorowkowy musi ulozyc hmmm zobaczymy jak to bedzie sie zachowywalo, jak sie zacznie nasilac to to sprawdze, puki co niunia smiga jak zloto wiec mysle ze nie ma co ruszac

Komentarz

Pracuję...