Odpryski na lakierze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_Car
    Drive
    • 2007
    • 52

Odpryski na lakierze

pleban,
    tu jest rozpiska kostki

albo tu

nie wiem czy przypadkiem nie trzeba aktywować radia w module komfortu.
    pzdr
  • Piotr_T
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 479

Odpryski na lakierze

Witam,
    Czy ten samochod taka aerodynamike ma czy ja mam pecha ? Przez 9 m-cy jazdy (14kkm) mam wiecej odpryskow na masce niz przez 6 lat jazdy Lanosem... Cierpi na tym moje poczucie estetyki. Biegam z lakierem zaprawkowym, ale to niestety zbyt ladnie nie wyglada, zwlaszcza ostatnie dzielo - centralnie na masce "nabylem" odprysk wielkosci glowki od zapalki. Macie jakies sposoby na ladne i proste zabezpieczanie takich odpryskow ?

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Odpryski na lakierze

Zamieszczone przez Piotr_T
      Witam,
      Czy ten samochod taka aerodynamike ma czy ja mam pecha ? Przez 9 m-cy jazdy (14kkm) mam wiecej odpryskow na masce niz przez 6 lat jazdy Lanosem... Cierpi na tym moje poczucie estetyki. Biegam z lakierem zaprawkowym, ale to niestety zbyt ladnie nie wyglada, zwlaszcza ostatnie dzielo - centralnie na masce "nabylem" odprysk wielkosci glowki od zapalki. Macie jakies sposoby na ladne i proste zabezpieczanie takich odpryskow ?
      IMHO to dwie sprawy:

pierwsza to moze byc aerodynamika a druga i imho podstawowa to gowniane lakiery ekologiczne :?

ja sie nie dotykam do tych odpryskow bo po maznieciu zaprawkowym wyglada to gorzej niz przed :?

w subaru jest chyba mniej odpryskow na masce po 7 latach niz w Octavii po 3 :roll: inna sprawa ze w subaru jest tyle rys, ze moglem nie zwrocic uwagi na jakies tam drobne odpryski :lol: :szeroki_usmiech
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• tasher
        Ambiente
        • 2007
        • 170

Osobiście stawiam na gówniany lakier co w połączeniu ze stanem dróg w danym rejonie powoduje taki efekt. Ja odpryski miałem wszędzie, prócz tylnej klapy. Klapa silnika wyglądała jakby miała ospę :cry: Na wiosnę puszka lakieru pędzelek i benzynka 4 godziny roboty i z odległości 1,5 metra prawie nie widać :szeroki_usmiech
        To jest jedyny sposób lub.. wstawić do garażu i nie jeździć :diabelski_usmiech
        Zobacz ile Ci zostało czasu:
        http://zegarsmierci.info/s/zegar

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Piotr_T, może była malowana ? jaki kolor? u mnie po 107 tyś km i to w trasie było z 5 odprysków tylko
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

Zamieszczone przez leszekmw
            Piotr_T, może była malowana ? jaki kolor? u mnie po 107 tyś km i to w trasie było z 5 odprysków tylko
            Leszku kwestia jak jeździmy i gdzie jeździmy.
            Ja po 125kkm mam już kilka "bączków" na masce i plastikowej listwie ozdobnej zderzaka.

Mnie szlak trafia jak się kulam za autem bez tylnych chlapaczy - masakra!
            Kiedyś chlapacze były wymagane a teraz robią co chcą.

Powodem też jest kiepskiej jakości lakier Śkody - niestety.
            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Piotr_T
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 479

Raczej mocno watpliwe, nowka z salonu, po prostu mam wrazenie, ze kamyczki itp. badziewie z drogi bardzo lubi maske Octavii I

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

musisz jeżdżić po bardziej brudnych drogach pewnie . a może kiedyś załapałeś jakąś trasę z robotami drogowymi i wtedy złapałeś troche tego ?

pamiętam jak kupiłem sobie felicję , miała z dwa tygodnie i robili nowy asfalt - było ograniczenie oczywiścię ale przecierz przedstawiciel hand. musiał zapierdaczać i puk - nówka wóz i już miałem odprysk prawie do blachy. myślałem że się popłaczę ze złości - to był mój pierwszy samochód z salonu . sorry , trochę sobie powspominałem :wink: :szeroki_usmiech
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

przecież przedstawiciel hand. musiał zapierdaczać i puk - nówka wóz i już miałem odprysk prawie do blachy.
                  To chyba już każdy przerabiał. W taki sposób kierownik TIR-a na nowej obwodnicy Nakła załatwił przednią szybę - niech go .. ITD przekręci
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Darek79
                    Classic
                    • 2007
                    • 33

Te odpryski to normalna rzecz, w naszej firmie wszystkie Skody mają pełno odprysków.
                    Jedyny sposób aby nie złapać kolejnych to wymalować na nowo maskę a później zakleić bezbarwną folią FOLIATEC przód maski i zderzak, praktycznie jej nie widać i masz pewność że lakier nie zostanie uszkodzony. Ta folia jest bardzo elastyczna przy montażu na ciepło więc można ją dokładnie wymodelować.

Komentarz

• przem1978
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 201

odpryski... zmora wszystkich szkodników ale czarny korektor mam w schowku
                      Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• herman
                        Rider
                        • 2005
                        • 456

WItam

U mnie to samo..wiekszosc odpryskow dostalem podczas jazdy za pewnym tirem ktory na remontowanej drodze podniosl tyle piachu ze prawie nic nie widzialem..Dostalo sie zderzakowi, i szybie..Zderzak wygladal tragicznie..Biala kropka za kropka..Ale zalatalem troszke lakierem i teraz jest gut.Ale szyba ma lekkie kropeczki i ryski.. Wlasnie sie zastanawiam czy tej szyby by mi jakos nie połatali bow sloncu widac jak cholera
                        --------------

Komentarz

• salsobartek
                          Drive
                          • 2005
                          • 58

Herman jest jakiś sposóba na naprawienie pooranej przedniej szyby?? myślałem że nadaje się tylko do wymiany (moja też ma pełno małych uszkodzeń) W słońcu - MASAKRA

Komentarz

• rad10
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 180

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to są 2 najsłabsze rzeczy w Octavce tj. słaby lakier i porysowane szyby. Moja ma 6 lat i musze przyznać, że maska wygląda jak tarcza na strzelnicy zresztą szyba nielepiej!!! Widocznie taki już ich urok...

Komentarz

• damian
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 178

Piotr_T, na mojej Octavce na masce, też mam "wysyp" takich odprysków. Faktycznie, nie estetycznie to wygląda, psuje cały wizerunek auta, no i denerwuje, tym bardziej przy mysciu. Ja ją calutkją wypoleruję, a na ,masce na ciemnym lakierze takie białe plamki, wrrrr...........

Aha i jeszcze coś a propo lakieru, takie putanko.
                              Moja octa jest z '99r., czy macie taki chropowaty lakier w pewnych częściach auta, np.słupki, dach. NIe jest idealnie gładki, tylko jak przeciągnę reką, to jest taki, ziarnisty. Czy to jakaś wada lakieru?? Da się jakoś to zniwelować??? Sorki za mały OT
                              Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• Piotr_T
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 479

Ten pomysl z folia nie jest zly Ewentualnie maska z karbon fajber

Komentarz

• herman
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 456

Zamieszczone przez salsobartek
                                  Herman jest jakiś sposóba na naprawienie pooranej przedniej szyby?? myślałem że nadaje się tylko do wymiany (moja też ma pełno małych uszkodzeń) W słońcu - MASAKRA
                                  Wiem ze jakies tam konkretniejsze odpryski robia, ale czy takie male dziureczki ktorych jest duzo tez poprawiaja to nie wiem..Nigdy nie mam czasu podjechac do jakiegos warsztatu i zapytac
                                  --------------

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

te kropeczki na szybie to miałem prawie od początku , czy nie wydaje się wam że są one jakby w szybie , jakby minimalne pęcherzyki powietrza lub coś w tym stylu ?
                                    druga rzecz że faktycznie szyby w O1 sa z gównianej firmy , securit chyba , pilkingtony są o wiele lepsze , obserwuję szyby u kolegi w pasku , ma ponad sto tyś i są w o wiele lepszym stanie , nie mówiąc juz o tym że nie osadza sie tak na nich kamień z wody
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• ===Tomy===
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 552

te kropeczki na szybie to miałem prawie od początku , czy nie wydaje się wam że są one jakby w szybie , jakby minimalne pęcherzyki powietrza lub coś w tym stylu ?
                                      druga rzecz że faktycznie szyby w O1 sa z gównianej firmy , securit chyba , pilkingtony są o wiele lepsze , obserwuję szyby u kolegi w pasku , ma ponad sto tyś i są w o wiele lepszym stanie , nie mówiąc juz o tym że nie osadza sie tak na nich kamień z wody
                                      Pozostaje mi tylko potwierdzić. O jakości szyb w O1 świadczy jeszcze jedna rzecz: wycieraczki wycierają miejsce swojego pola roboczego i ja już po ponad 70kkm miałem piękne ślady

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

===Tomy===, ano właśnie zapomniałem o tym napisać
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• mly
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 30

damian, Jak stoi na dworze pod drzewem albo gdzieś gdzie coś leci na dach to po roku masz po dachu w skodzie ...
                                          A odpryski to zmora wszystkich Skod ...
                                          Zaprawki nie wiele pomogą ..
                                          Rysy z szyb można niwelować gumka ale to robota dla wprawnych i wytrwałych..
                                          _-=MLY=-_

Komentarz

• gruto
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1267
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Re: Odpryski na lakierze

Zamieszczone przez Piotr_T
                                            Witam,
                                            PIOTR - wystarczy się trzymać troszkę dalej za jadącym przed tobą samochodem - ja to też przerabiałem ! :lol: - i problem z głowy

Komentarz

• Janusz
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 598

Zamieszczone przez damian
                                              czy macie taki chropowaty lakier w pewnych częściach auta, np.słupki, dach. NIe jest idealnie gładki, tylko jak przeciągnę reką, to jest taki, ziarnisty. Czy to jakaś wada lakieru?? Da się jakoś to zniwelować???
                                              nie powinno byc tego , prawdopodobnie auto bylo malowane przez domoroslego pseudo lakiernika, co mozesz zrobic ? no wiec jezeli powloka bezbarwnego jest dosyc duza mozesz jechac na spolerowanie ( zmatuja troche papierem 2000 a pozniej pasta i polerka )
                                              co do odpryskow : jezdze swoja Niunia prawie 2 lata i mialem niewiele odpryskow, jezeli jade po jakiejs drodze gdzie moze sypac sie cos spod kol to albo wyprzedzam takie auto albo zachowuje odpowiednio duzy dystans zeby nie walily we mnie te kamyki, szczególnie unikam jazdy za duzymi ciezarowkami na takiej drodze

Komentarz

• salsobartek
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 58

Ja to chyba wymienię tą szybę, mam tyle tych drobniutkich uszkodzeń, że jadąc pod słońce nie widzę prawie nic , Dwa dni temu nie zauważyłem gościa na rondzie!! Najadłem się wstydu jak nic. Obtrąbił mnie pan w kapeluszu! ops: dobrze że nie mam jeszcze naklejki OCP (jakoś nie mogę się doprosić) POZDRAWIAM

Komentarz

• phrix
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1000
                                                  • Audi
                                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moja maska też jest w kropki :-( ale to jest skutek wypadów w góry i do lasu. :roll:
                                                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

Pracuję...