Zabezpieczenie klapy silnika - antykradzieżowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzanas
    Drive
    • 2008
    • 45

Jeśli masz zainstalowany alarm,centralka prawdopodobnie znajduje się za schowkiem przed pasażerem.Ale wydaje mi się,że nie masz,bo gdyby był,to sprzedający przekazał by piloty do alarmu.Natomiast małe kluczyki mogą być do bagażnika dachowego,ja np.miałem hak holowniczy zamykany na kluczyk.Myślę,że naljepszym wyjściem będzie skontaktowanie się z poprzednim właścicielem.
    Aha,kiedyś widziałem nakładki na śruby kół zamykane na kluczyk.
    => NO BASS NO FUN <=
  • elektor
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 135

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie ?

Może zna kogoś kto coś takiego montuje ?

Dla formalności: Chodzi mi o zabezpieczenie przez otwarciem klapy silnika przez niepowołane osoby np. po to aby rozbić młotkiem wyjącą upierdliwie syrenkę podczas kradzieży samochodu :diabelski_usmiech

Komentarz

• ewa.saganowska
      Ambiente
      • 2006
      • 165

Porbowali Ci juz cos ukrasc spod maski?

Komentarz

• elektor
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 135

ewa.saganowska

Podałem wyżej jeden z przykładów po co zabezpieczyć możliwość otwarcia maski.
        Nie wystarczy ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

wystarczy zwykła krańcówka. nigdy nie przywiązywałem szczególnej uwagi do tego elementu systemów alarmowych. jest to się montuje, ale czy to jest takie ważne? jak już zacznie wyć, to najprawdopodobniej i tak już drzwi otwarte, i auto odjedzie.
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• elektor
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 135

Przykład z syrenką jest najbardziej banalny.
            Poza tym "drzwi otwarte" nie oznacza że auto jest "rozbrojone".
            Często to dopiero początek.....

Poza tym myśle raczej o jakimś mechanicznym zabezpieczeniu w tym rejonie...

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

elektor, kiedyś ktoś mi mówił o silnym elektro magnesie który puszcza po podaniu prądu ale nie wiem sam jakby sie to spisywało i jak sie dostać jak padnie aku

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

djczas, pomysł ciekawy ale należałoby wyprowadzić przewody np. do bagażnika w razie klapy aku aby można było otworzyć. Druga sprawa to to,że wszystko do okoła będzie namagnesowane a skutki tego mogą być opłakane.
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• miecz
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 234

Chyba się nie robi elektromagnesu, który trzyma cały czas, bo to bez sensu. Prąd żre. Robi się zapadkę, którą elektromagnes odciąga, po przyłożeniu napięcia. Wtedy chyba nic się nie zdąży namagnesować.
                  O! ALe mam pomysł! Jeszcze prościej zrobić taką zapadkę bez elektromagnesu. Po prostu kawał sprężystaj blaszki odpowiednio wygiętej + hak w masce. Żeby otworzyć maskę trzeba popchnąć jakimś stalowym prętem wkładanym powiedzmy między 23 i 24 żeberko atrapy chłodnicy i popchnąć zapadkę.
                  Może być takie coś? W nocy powinno dostatecznie zniechęcić złodzieja. Ale syrena powinna już wyć, żeby nie miał czasu szukać co to trzyma.

Komentarz

• koja86
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3178

miecz, lepiej na obudowę auta podać np. 50000V o małym prądzie jak ktoś się oprze to zacznie bezwiednie sikać po nogach :szeroki_usmiech
                    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• miecz
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 234

albo jeszcze lepiej wysmarować masłem czosnkowym

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

taaaa, albo jeszcze dysze z gazem pieprzowym wmontować, które odpalą po otwarciu klapy :twisted: . a tak całkiem na serio: najlepsze są wszelkiej maści immo, które nie wyją - nie zdradzają swojej obecności w autku, a skutecznie blokują rozruch pojazdu. w teorii można by np zamontować siłownik zamka centralnego, który blokowałby możliwość odbezpieczenia zamka maski przy załączonym alarmie.
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• mad_mark
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 413

nie za bardzo rozumime po co zlodziej mialby otiwerac maske i wywalac syrene. przewaznie zabijaja syrene przez krotkie zwarcie na kierunkach.

ps nie, nie jestem zlodziejem ale z racji mieszkania w akademiku przez 5 lat widzialem z okna sporo takich akcji.

Komentarz

• miecz
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 234

Niektóre syreny są z własnym zasilaniem. Pozatym podłączyć kierunek przez bezpiecznik, a syrenę do 2-giego obwodu i już zwarcie na kierunkach nic nie zrobi, bo przepali bezpiecznik od kierunku i tyle.
                            Pozatym zwarcie na krótko niczego nie załatwi. Koniec końców musi maskę otworzyć, żeby wyrwać syrenę, podmienić komputer, łotewer i wszystko przygotować do odpalenia samochodu. Jak go będzie odpalał to syreny ma już nie być.

Komentarz

• huwe
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 976

1. zwarcie przez kierunki to mit - dlaczego?? dlatego, że powinny być podpięte( i w większości są )przez bezpiecznik ( osobny dla każdej strony), po drugie w obwód powinna być wpięta dioda- to chyba wszyscy wiedzą po co .
                              2. to, że syrenka ma back-up oznacza tylko tyle, że zacznie wyć jak się odepnie od instalacji aku. więc w tej opcji maska musi być już otwarta. ( no chyba, że rozmawiamy o starych 120 - szukaj baterii pod tylna kanapą
                              dla mnie ważniejsze jest to, żeby syrenka była w takim miejscu umieszczona, żeby nie rzucała się w oczy. i to jest ważne - otwierasz machę, patrzysz, i nie widzisz nic oprócz tego co dała fabryka. czyli : instalacja w peszlu, albo w taśmie materiałówce- puszczona nie najkrótszą drogą, ale tak jak idzie fabryczna. syrenka umieszczona w takim miejscu, aby dźwięk nie był tłumiony, a jednocześnie aby nie była pierwszym elementem na jaki patrzysz. i tyle. Im staranniejszy montaż, tym lepsze efekty końcowe.
                              i tak naprawdę to jest ważniejsze od jakichś wymyślnych cudów. na samą maskę najlepiej założyć krańcówkę- sprawdzając jedną prostą rzecz - po jej zamontowaniu w wybranym miejscu sprawdzasz, czy wsuwając w to miejsce brzeszczot nie uda ci się przypadkiem przytrzymać ją w pozycji otwartego obwodu. tyle .

Komentarz

• mad_mark
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 413

mowie tylko co widzialem jeszcze jakies 2-3 lata temu zwijali w ten sposob golfa III. dodatkowo jeen koles zanurkowal POD auto doslownie na kilka sekund i cala akcja trwala moze 3 minuty jak odjechali.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

mad_mark, Tak w Octavi, to sobie moze nurkowac :twisted: Oslona pod silnikiem, linki od biegow w scianie grodziowej, chyba tylko po co, zeby obciac hamulec reczny, ale to przeciez mozna zwolnic od srodka.

Jest pewien patent na blokady skrzyn biegow i po to wlasnie potrzebne jest otwarcie maski

Pomija w kazdym aucie hiper-locki na lewarek :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...