:roll: nic nie powiem.
zuzycie oleju w BKD
Zwiń
X
-
zuzycie oleju w BKD
Z tego co obserwuje pojawiaja sie juz kolejni uzytkownicy motorkow BKD (PD140)...
mam do Was pytanie - ile Wam zuzywaja oleju te silniki :?:
U mnie zuzycie oleju miesci sie w gornych normach (1l na 10000km)... jednak jezdze duzo i lubie wykorzystac to co dostalem od Master'sa :twisted:
Moj przebieg ~10000km (docierana przez 1900km, potem zmiana oliwy, przy 5000km dostala lightowego wirusa).
Podzielcie sie wrazeniami jak to jest u Was.
Generalnie nie przeszkadza mi to ze zuzywa sobie olej... mam zawsze przy sobie litrowe opakowanie... wiec jak mus to mus... byleby tylko to zuzycie nie wzrastalo... mam cicha nadzieje ze troche spadnie po nastepnej wymianie oliwy :wink:
BTW: Maxi-DOT informuje o potrzebie sprawdzenia poziomu oliwy jak jest jeszcze PRZED minimum na bagnecie... wiec IMO bardzo bezpiecznieA4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
-
-
AWARIA!
Może troche nie na temat...
Moj Znajomy ma Mecedesa E z silnikiem 2,8 benzyna i bierze mu 0,3 litra oleju na każde 1 000km - w servisie poweidizli mu ze to norma, więc nie ma strachu w twoim przpadku 8)
Komentarz
-
Zamieszczone przez coobcioMoże troche nie na temat...
Moj Znajomy ma Mecedesa E z silnikiem 2,8 benzyna i bierze mu 0,3 litra oleju na każde 1 000km - w servisie poweidizli mu ze to norma, więc nie ma strachu w twoim przpadku 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBo w wielu markach zuzycie oleju silnikowego 1l/1000km to w granicach normy. To takie swego rodzaju zabezpieczenie na wypadek gdyby silnik zaczal go palic na gwarancji.
Komentarz
-
-
Nie martwie sie spalaniem w granicach 1l / 1000km. Z tego co wiem to norma dla PD. Marek tez mowi ze taka wartosc jest w normie.
Pytam tylko z ciewakosci czy inni uzytkownicy 2.0 TDI (dkladnie tego motoru) maja juz jakies swoje spostrzezenia :?:A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MachNie martwie sie spalaniem w granicach 1l / 1000km. Z tego co wiem to norma dla PD. Marek tez mowi ze taka wartosc jest w normie.
Ale do rzeczy - mój wprawdzie nie jest 140KM, jeżdżę delikatnie i po pierwszym 1tys pomiar organoleptyczny nie wykazuje spadku na bagnecie. No może o włos, czyli w granicach "błędu" pomiarowego.
p.s. Domyślam się że śmigasz na Motulu 505.01
--
E--
sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...
Komentarz
-
-
Odświeżę temat... Ile oleju wchodzi do silnika BKD? Tak, żeby na bagnecie był max? U mnie kontrolka zapala się, nawet jeśli na bagnecie oleju jest jeszcze do połowy min... Kupiłem bańkę 5 literków Motula 505.01, zalałem i już skończył mi się olej na dolewki a do wymiany jeszcze 2 tys (przechulane 13 tys). Dzisiaj po powrocie z trasy znowu kontrolka, ale poziom jest jeszcze grubo na min na bagnecie (daleko jeszcze do końca pola min). Dokupić i dolać? czy odczekać do wymiany? W sumie już zamówiłem, ale sam nie wiem czy bagatelizować zapalenie się kontrolki.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Ziomal, wiem wiem, sam w tym wątku brałem udział. Gruto miał inny problem, bo u niego koło połowy na bagnecie zapalała się kontrolka. U mnie niby jest OK, bo na min się dopiero pokazuje. Ale widać jeszcze, że oleju jest a do suchości na bagnecie daleko. Może źle sprecyzowałem pytanie. A jak to jest u was? Kiedy wam się zapala kontrolka?OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
¨mi sie zapala tuz ponizej minimum...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
nico21, nie spodziewaj się mniejszej apetyczności silnika na olej. Jeśli do silnika wchodzi 4 litry to u mnie spala oleju około 1 litra na 12-13 tys. Tez lubię depnąć, tylko martwi mnie, że kontrolka zapala się już wtedy, jak olej jest jeszcze grubo na minimum. Nigdy nie wiem czy to powód do niepokoju, czy tylko drobne ostrzeżenie, że czas rozejrzeć się powoli za dolewką :wink:
Inne pytanko - czy u was w OI kontrolka zapala się podczas jazdy, czy dopiero przy uruchamianiu silnika jak to jest w OII? Wczoraj miałem taki przypadek, że jak wróciłem z Mazur i po rozpakowaniu pod domem samochodu potem odpalałem go ponownie, żeby zaprowadzić na parking - właśnie zapaliła sie kontrolka. Sprawdziłem po jakimś czasie poziom na bagnecie i było jeszcze na min. Dzisiaj rano odpaliłem, żeby pojechac do pracy i o dziwo - już zgasła... Dziwne, nie?
[ Dodano: Pon 05 Maj, 08 09:19 ]
Zamieszczone przez MaicroftA moze komputer chce stwierdzic, ze olej juz sie zestarzal(wypracowal) i sygnalizuje to w ten sposob. Ja QG1 przestawilem na QG0 i od wymiany do wymiany jest cisza.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Czyli jak widać, w większości przypadków silniki BKD spalają minimum ten 1 liter na cały cykl od wymiany do wymiany. Pamiętam, że Fabia ATD nie żarła mi tyle i bańka 5 l Motula wystarczała i jeszcze zostawało...
[ Dodano: Pon 05 Maj, 08 10:32 ]
A wie ktoś ile wchodzi oleju do BKD? 4 litry? Bo nie jestem pewien...OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sontarioSprawdziłem po jakimś czasie poziom na bagnecie i było jeszcze na min. Dzisiaj rano odpaliłem, żeby pojechac do pracy i o dziwo - już zgasła... Dziwne, nie?
Zamieszczone przez nico21Cytat:
A wie ktoś ile wchodzi oleju do BKD? 4 litry? Bo nie jestem pewien...
cos kolo 4l lub troszke mniej
Jak bedziesz wymieniał w ASO , to napewno wejdzie i 4,5 l :twisted:
Komentarz
-
-
Witam
Zużyłem do tej pory 2L oleju Castrol na dolewki, ale przejechałem już 45kkm. Międzyczasie 2 serwisy olejowe (7 i 28kkm). Mogę stwierdzić iż po ostatnim serwisie olejowym silnik BKD bierze znacznie mniej oleju (0,5L) ... ale przynajmniej raz w tygodniu min. 100 km po autostradach na ostro.
PozdrawiamPorucznik Jaszczuk_jest AR159 ale już czas zmian
Komentarz
-
-
112tys i w koncu przestal brac...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
Komentarz