ajajaj teraz mi sie zebrało żeby tu zajrzec hmm tak sobie pomyślałem ze może i ja się dołączę i ciapne browca no to hops zdrówko OCP!
Jak zmienic plastik od mechanizmu szyb?
Zwiń
X
-
Jak zmienic plastik od mechanizmu szyb?
witajcie.
jak zmienic ten plastik od mechanizmu otwierania szyb, bo mi się połamał i w tej chwili mam szybe podpartą kołkiem
czy oprócz tej wymiany plastiku trzeba cos tam jeszcze robic?
dzieki za pomoc...
ps
jak szyba jest na samym dole drzwi (szyby elektryczne, drzwi przód od pasazera) to linka jest luźna, to tak ma byc czy cos jest nie tak?VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
-
-
Witam ja miałem podobny problem . Te łamliwe plastiki które trzymają linki w starszych modelach chyba do 2000r były wadliwe i po liftingu zmienili całość . Więc jak masz ten starszy to tak jak ja zmieniasz całość na nowszy typ (ramki linki to jest w całości ). Wsio pasuje - mocowania itp. . Jak masz nowszy to sam plastik i gra... POWODZENIA
[ Dodano: Wto 12 Cze, 07 15:21 ]
wykręć całość (ramki linki itd.) tak jest prościej .Potem wykręcisz sobie to i gotowe .OCTAVIA 1,8 20V TURBO LPG
Komentarz
-
-
dzisiaj to przerabiałem tyle że tylne drzwi pasażera ale myślę że opis będzie podobny
bez demontażu raczej się nie obejdzie,ale ten jest banalnie prosty.Wystarczy poluzować cztery śruby mocujące mechanizm podnoszenia szyb, odłączyć wtyk zasilania i wyjąć cały mechanizm pod odpowiednim kątem.
Teraz musisz sprawdzić czy zakupiony plastikowy ślizg jest identyczny z tym starym.W moim przypadku było tak że musiałem wymienić jeszcze metalowy uchwyt które trzyma szybę.
Tutaj na tej aukcji http://allegro.pl/item202259255_sliz...a_octavia.html bardzo ładnie widać jak to ma być spasowane (zdjęcie 2 i 3)
Najpierw musisz zdjęć taki plastik,zaraz za pancerzem ,który służy do naciągu linki.(U mnie koloru niebieskiego)
Założyć ślizg na prowadnicę
Włożyć linki w odpowiednie miejsce w ślizgu (po przekątnej)
Założyć linkę na rolkę prowadzącą.
Teraz najlepiej z pomocą drugiej osoby naciągnąć linkę.Jedna ściska maksymalnie dwie sprężyny na końcu pancerzy linek a druga wkłada ten plastik (niebieski) od naciągu linki w swoje miejsce.
Teraz zdemontować metalowy uchwyt który został zapewne na szybie i połączyć go z plastikowym ślizgiem.
Zamontować cały mechanizm w swoje miejsce ,włożyć szybę w metalowy uchwyt,dokręcić dwie śruby i po zabawie.
Mi to zajęło ok 30 40 minOctavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r
Komentarz
-
-
Witam, może ktoś się orientuje gdzie w 3mieście ten plastikowy uchwyt można dostać?
W intercars'ie i sklepie który podpisuje się części vw skoda audi (grunwaldzka 223) takich ślizgów nie mają. Nie mam pomysłu gdzie potencjalnie można by to kupić. puki co szybe trzyma imbus jakośtam wciśnięty
pozdrawiam.Octavia I 1.9 TDI AHF 99'r
Komentarz
-
-
ASO Skody powinno miec w 3miescie (w Tarnowie ASO Skody ma, 7zl sztuka). Ja dzis przerabialem ten temat u siebie, szyba sie nie podnosila, na szczescie ten plastikowy uchwyt tylko sie obsunal wiec nie musialem kupowac ale wczesniej telefonicznie sprawdzilem w salonie Skody i maja!;-) wiec i w calej Polsce powinien byc dostepny w salonach.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz