Jaka skrzynia Octavia II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomek0107
    Classic
    • 2008
    • 18

Jaka skrzynia Octavia II

Witam serdecznie!

Możliwe, że dla wielu zapytanie to jest dość dziwne a wręcz śmieszne, jednakże pytam całkiem serio. Od kilku lat jestem kierowcą, jednakże posiadałem i jeździłem na samochodach tylko benzynowych. Mam zamiar zostać właścicielem Skody Octavii II 1.9 TDI. Proszę o radę osób doświadczonych, które jeździły "benzyniakami" a teraz jeżdżą dieslami na co zwracać uwagę? Czy jest zasadnicza różnica pomiędzy obsługą (jazdy)?

jak należy jeździć dieslem? Jak należy dbać o silnik aby działał długo i jak zmniejszyć ryzyko awarii? Niektórzy mnie straszą różnymi opowieściami. Czy faktycznie trzeba po przejechaniu się dieslem jeszcze chwilę dać mu popracować (kiedy już zaparkujemy) zanim wyłączymy silnik? Jeśli to jest bzdura i ktoś mnie wkręcał to brawo dla niego :? ale może są jakieś inne reguły, które wypadałoby znać, zanim rozpocznę używanie nowego samochodu?

z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam.
    Tomek
  • rakowawa
    Classic
    • 2007
    • 12

Jaka skrzynia Octavia II

Witam,
    mam zamiar kupić Octavię II 1.9 tdi, w sumie już ją zarezerwowałem. Zastanawiam się tylko, czy nie zmienić zamówienia na automatyczną skrzynię. Czy ktoś mógłby napisac coś na temat dsg, jak ze spalaniem i serwisowaniem.
    Pozdrawiam

Komentarz

• brutus
      Rider
      • 2006
      • 329

niewiem ie taka opcja kosztuje ... ale podejrzewam że tyle samo co auto z silnikiem 2.0 TDI, wtedy nawet nie zastanawiał bym sę nad DSG, tylko wolał bym lepszy silnik.

DSG jest ogólnie chwalona i na Forum można znaleźć na jej temat baardzo dużo ciekawych informacji ( teksty, nawet filmy obrazujące zasady działania)
      OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

brutus, A jezdziles?? No to wcale nie musi byc lepszy silnik tzn 2.0. Pozostalbym przy 1.9 zrobil program i wzial DSG, bedzie jezdzic sie bardzo milo
        Spritmonitor.de

Komentarz

• brutus
          Rider
          • 2006
          • 329

Wiadomo że każdy oczekuje od auta czegoś innego, nie jeździłem nigdy autem z DSG, Wiem że autoi jest zdecydowanie zrywniejsze i bardziej dynamiczne niż z manualem i nie mam zamiaru tego kwestionować,
          Chodziło mi tylko o to że ja wybrał bym mimo wszystko manuala z wiekszym silnikiem.
          i z wiekszym potencjałem do tuningu
          OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

brutus, z tym zrywem to tak nie do końca jest jak piszesz , jeżeli jedziesz normalnie - nie wciskasz do dechy naookragło to rozpędza sie dość powoli , chodzi o pierwsze 2 biegi . dla ścisłości porównując przyśpieszenie z tak samo wciśniętym gazem manual a DSG sadzę że manual wygrywa - DSG zanim ruszy to troszkę trwa niestety . przypominam ze cały czas piszę o spokojnej jeżdzie.
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

leszekmw, Bo DSG praktycznie rusza z 2 biegu
              Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Maicroft, no w sumie to masz rację , nie pomyślałem o tym , faktycznie 2 włącza się momentalnie
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

leszekmw, Jak dasz S i jedziesz tak jak zawsze to 2 wrzuca mniej wiecej w tym momencie co normalny smiertelnik. Tak samo 6 bieg wrzuca jak sie rozpedzi do tych 130-140 i odejmie sie gazu to sam wrzuca 6 mimo ze podobno S nie ma 6
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...