Zamieszczone przez Tymon
Max obroty 1.8T
Zwiń
X
-
Max obroty 1.8T
Dzisiaj po zakonczeniu jazdy podkusilo mnie i chcialem wkrecic silnik na maksymalne obroty do momentu odciecia. Zdziwilo mnie to, ze delikatnie, stopniowo dodajac gazu odciecie nastapilo przy ok. 5500 RPM podczas gdy czerwone pole zaczyna sie od ok. 6300 RPM. Przy gwaltownym wcisnieciu pedalu odciecie zaczyna sie wlasnie ok. 5500 a wskazowka faluje do ok. 6300 RPM czyli lekko ocierajac sie ponad poczatek czerwonego pola. Czy to jest normalne? Czy zaczyna sie cos dziac?
-
-
To cos dziwne, bo przeciez przy odcieciu obroty spadaja, czyli odcina Ci przy 6300, spadaja do 5500, znowu sie wkreca, odcina-spadaja itd. itd.
Podjedz do serwisu, zeby na VAG-u bledy wyczytali.
BTW z tego co pamietam, to w AGU odciecie seryjnie jest przy 6500, ale reki sobie nie dam uciac, bo ja mam po prostu zdjety limiter i nie pamietam jak to bylo w serii :roll:
Komentarz
-
-
robzone, wszystko masz w porzadku, na postoju odcina wczesniej niz podczas jazdy, wlasnie jakos chyba pomiedzy 5 a 6 tys. Nie pamietam dokladnie, bo dawno to sprawdzalem. Podczas jazdy napewno sie kreci dalej, ale szczerze mowiac to nigdy nie zdazylo mi sie, aby podczas jazdy odcial - po prostu przestawal sie rozpedzac. Z drugiej strony nie ma sensu krecic go ponad 5,5 tys, bo przy 5,5 tys jest maksymalna moc, a powyzej juz zaczyna tylko spadac (moment zaczyna spadac jeszcze wczesniej).
Jako ciekawostke, moge powiedziec, ze mondeo 2,5 v6 na postoju odcina juz ponizej 4 tys - o ile dobrze pamietam, sa to wlasnie obroty przy ktorych zmieniaja sie fazy rozrzadu, czyli pewnie zabezpieczenie aby bez obciazenia nie przestawial.
QBA, a moglbys tak z ciekawosci sprawdzic przy ilu na postoju odcina st'ek??O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hanz2kQBA, raczej przesunięty limiter, nie zdjęty
[ Dodano: Czw 28 Cze, 07 14:11 ]
Zamieszczone przez tomekQBA, a moglbys tak z ciekawosci sprawdzic przy ilu na postoju odcina st'ek??
Komentarz
-
-
Dzisiaj sprawdzilem podczas jazdy - co prawda w warunkach miejskich nie za bardzo bylo gdzie - odcial przy ok. 6700 RPM. "Odcial" to chyba jednak zle okreslenie - >>tomek<< tak jak napisales - to sie raczej odczuwa jako koniec rozpedzania a nie jak odciecie - po prostu obrotomierz staje na okreslonej wartosci w ok. 1/3 czerwonego pola.
Komentarz
-
Komentarz