Max obroty 1.8T

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kokos.tk
    Classic
    • 2008
    • 6

Max obroty 1.8T

Zamieszczone przez Tymon
    Chyba żartujesz :lol:
    Ostatnio nie mam specjalnie w zwyczaju zartowac, wiec wybacz, mowilem calkiem serio :twisted:
  • robzone
    Classic
    • 2007
    • 8

Max obroty 1.8T

Dzisiaj po zakonczeniu jazdy podkusilo mnie i chcialem wkrecic silnik na maksymalne obroty do momentu odciecia. Zdziwilo mnie to, ze delikatnie, stopniowo dodajac gazu odciecie nastapilo przy ok. 5500 RPM podczas gdy czerwone pole zaczyna sie od ok. 6300 RPM. Przy gwaltownym wcisnieciu pedalu odciecie zaczyna sie wlasnie ok. 5500 a wskazowka faluje do ok. 6300 RPM czyli lekko ocierajac sie ponad poczatek czerwonego pola. Czy to jest normalne? Czy zaczyna sie cos dziac?

Komentarz

• QBA
      RS
      • 2004
      • 2646

Zamieszczone przez robzone
      Przy gwaltownym wcisnieciu pedalu odciecie zaczyna sie wlasnie ok. 5500 a wskazowka faluje do ok. 6300 RPM
      To gdzie jest te odciecie w koncu, przy 5500, czy 6300 :?:

Komentarz

• robzone
        Classic
        • 2007
        • 8

Odcina od. okolo 5500 a wowczas jak docisne pedal do konca wskazowka faluje miedzy 5500 a 6300. :?

Komentarz

• QBA
          RS
          • 2004
          • 2646

To cos dziwne, bo przeciez przy odcieciu obroty spadaja, czyli odcina Ci przy 6300, spadaja do 5500, znowu sie wkreca, odcina-spadaja itd. itd.

Podjedz do serwisu, zeby na VAG-u bledy wyczytali.

BTW z tego co pamietam, to w AGU odciecie seryjnie jest przy 6500, ale reki sobie nie dam uciac, bo ja mam po prostu zdjety limiter i nie pamietam jak to bylo w serii :roll:

Komentarz

• Hanz2k
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 522

QBA, raczej przesunięty limiter, nie zdjęty
            Hanz2k
            1,8 T by MT
            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

robzone, wszystko masz w porzadku, na postoju odcina wczesniej niz podczas jazdy, wlasnie jakos chyba pomiedzy 5 a 6 tys. Nie pamietam dokladnie, bo dawno to sprawdzalem. Podczas jazdy napewno sie kreci dalej, ale szczerze mowiac to nigdy nie zdazylo mi sie, aby podczas jazdy odcial - po prostu przestawal sie rozpedzac. Z drugiej strony nie ma sensu krecic go ponad 5,5 tys, bo przy 5,5 tys jest maksymalna moc, a powyzej juz zaczyna tylko spadac (moment zaczyna spadac jeszcze wczesniej).

Jako ciekawostke, moge powiedziec, ze mondeo 2,5 v6 na postoju odcina juz ponizej 4 tys - o ile dobrze pamietam, sa to wlasnie obroty przy ktorych zmieniaja sie fazy rozrzadu, czyli pewnie zabezpieczenie aby bez obciazenia nie przestawial.

QBA, a moglbys tak z ciekawosci sprawdzic przy ilu na postoju odcina st'ek??
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

Zamieszczone przez Hanz2k
                QBA, raczej przesunięty limiter, nie zdjęty
                Nie wiem, powyzej 7000 obr/min nie mialem odwagi dokrecic, a i nie ma po co, bo tam i tak juz samochod prawie nie jedzie

[ Dodano: Czw 28 Cze, 07 14:11 ]
                Zamieszczone przez tomek
                QBA, a moglbys tak z ciekawosci sprawdzic przy ilu na postoju odcina st'ek??
                Hmm... nie mam teraz jak sprawdzic, moze wieczorem, ale z tego co pamietam, to normalnie, czyli cos ok 7000obr/min.

Komentarz

• robzone
                  Classic
                  • 2007
                  • 8

Dzisiaj sprawdzilem podczas jazdy - co prawda w warunkach miejskich nie za bardzo bylo gdzie - odcial przy ok. 6700 RPM. "Odcial" to chyba jednak zle okreslenie - >>tomek<< tak jak napisales - to sie raczej odczuwa jako koniec rozpedzania a nie jak odciecie - po prostu obrotomierz staje na okreslonej wartosci w ok. 1/3 czerwonego pola.

Komentarz

• jlupino
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 362

U mnie przy kickdownie wcisnietym(automat) zmienia biegi przy 6500rpm,i ciągnie oczywiscie do samego konca zapewne tuz przed planowanym odcieciem paliwa.
                    Jaro

Komentarz

Pracuję...