misiek i Arci wy macie takie same felgi ??? może dajcie tu jakieśfotki swoich czeszek to sobie porównam które ładniejsze :twisted:
1.8T a lpg???
Zwiń
X
-
1.8T a lpg???
Witam,
Postanowilem poruszyc temat instalacji gazowych - tak znienawidzony przez niektorych. Niektorzy poprostu nie lubia jezdzic diesel'em, a benzyna swoje kosztuje, wiec dla takich osob pozostaje tylko gaz. Widzialem wiele silnikow 1.8T z instalacja gazowo. Tak wiec jaka jest wasza opinia na ten temat. Nie chcialbym, aby jedyne odpowiedzi to byly w stylu "gaz to zlo, znajomy mi powiedzial", czy temu podobne. Tak wiec prosilbym o argumenty. Jak mowie o gazie w 1.8T to mowie tylo i wylacznie o instalacji sekwencyjnej. Tak wiec moje pytania:
1. Wasza opinia o 1.8T na gazie - instalacja sekwencyjna i to lepsza - czyli prins lub brc seqeunt (fast) itp.
2. Wymienilem instalacje w pelni mapowalne - co uwazacie na ten temat - niektore firmy robia mape gazu na hamowni - czyli teoretycznie precyzja powinna byc zblizona do benzyny, a parametry zazwyczaj sa prawie identyczne, a czasami lepsze.
3. LPG a chiptuning - co o tym myslycie. Podniesienie mocy gdzies do 180KM i potem gaz. Jakies przeciwskazania.
4. Moze znacie tunera w wawie, co ustawia mapy dla gazu. Po znalazlem tylko poza.
5. Przy takiej instalacji w pelni mapowalnej mozna zczytac program z ECU i go bez poprawek wrzucic na ECU lpg, ale mozna go tez modyfikowac. Jakies doswiadczenia w tym temacie.
Z gory dziekuje za konstruktywne rozwiniecie tematu. Powtarzam caly czas mowie o instalacji gazowej sekwencyjnej w pelni mapowalnej z profesjonalnie zrobionymi mapami, a nie o jakims dziadostwie 2generacji.
Pozdrawiam,
Maciek
Ps.
Nie znalazlem na forum tematu zwiazanego z lpg doglebnie, wiec dobrze by bylo raz omowic ten temat.
-
-
Re: 1.8T a lpg???
Zamieszczone przez mjazaNie chcialbym, aby jedyne odpowiedzi to byly w stylu "gaz to zlo, znajomy mi powiedzial", czy temu podobne
Zamieszczone przez mjazaJak mowie o gazie w 1.8T to mowie tylo i wylacznie o instalacji sekwencyjnej.
Zamieszczone przez mjaza1. Wasza opinia o 1.8T na gazie - instalacja sekwencyjna i to lepsza - czyli prins lub brc seqeunt (fast) itp.
2. Wymienilem instalacje w pelni mapowalne - co uwazacie na ten temat - niektore firmy robia mape gazu na hamowni - czyli teoretycznie precyzja powinna byc zblizona do benzyny, a parametry zazwyczaj sa prawie identyczne, a czasami lepsze.
3. LPG a chiptuning - co o tym myslycie. Podniesienie mocy gdzies do 180KM i potem gaz. Jakies przeciwskazania.
4. Moze znacie tunera w wawie, co ustawia mapy dla gazu. Po znalazlem tylko poza.
5. Przy takiej instalacji w pelni mapowalnej mozna zczytac program z ECU i go bez poprawek wrzucic na ECU lpg, ale mozna go tez modyfikowac. Jakies doswiadczenia w tym temacie.
Przy zachowaniu kolejności najpierw tuning później instalka LPG przy korzystaniu z map benzynowych wszystko powinno być OK.
Nie odpowiem Ci na pytanie czy BRC czy Prins, ale mogę Ci polecić magika zakładającego BRC, któremu przy zakładaniu LPG do mojej Feli zapowiedziałem, ze jak nie będzie chodziła jak na benzynie to zdejmujemy... Fela miała zmieniony wałek, robioną głowice i pod to strojoną elektornikę... zestroił :twisted: 8) k :!:
Wprawdzie Fela gubiła co jakiś czas parametry ale wtedy umawiałem się z gościem na strojenie i było znowu wszystko ok. Strojenie to było za kazdym razem po 200km testów po Wawie :idea: za przysłowiowe piwo... gość to lubi poprostu :idea:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
zgodnie z życzeniem - instalacja brc seqeunt firmy nie pamietam jakiej do fabi 1.4 68ps
koszt 4600zł :shock: .... zaklad ktory to robil zjebal sprawe bo
1) na trójnikach plyn chlodzacy uciekał...
2) dwa razy pekal mi filterek gazu bo zlej jakosci byl
3) niby wtrysk a pow 140 auto zamolke mialo
4)niby wtrysk a na ustawianie w przeciagu 46tyskm jezdzilem ze 4razy oczywiscie za kase bo gwarancja to na 6miesiecy LUB 10tkm :evil:
5) obroty falowały i na gazie i na bezynie...
6) instalacja gazowa bez odciecia pracy pompy paliwa podczas jazdy na gazie powoduje zatarcie pompy paliwa ...(oczywiscie jak jest w niej malo bezyny...a kto na gazie jezdzi to beznynki nie tankuje...)
7) zaklad GASPOL WARSZAWA TO NAJWIEKSI PARTACZE W POLSCE !!! omijac szerokim lukiem !!!
8)niby wtrysk a smierdzialo czasami gazem podczas jazdy....
9) gaz niszczy silnik... jak wtryskiwacze byly rozbierane to sie kupa piasku posypala - podobno norma ze albo piasek albo woda z naszego gazu cieknie...
10) no i wielozawor mi nie odbijal ze do butli 40l wchodzilo po 50l gazu ....
Musi byc baaardzo dobry zaklad i dobry spec od wtryskow zeby bangalo wszystko...
Komentarz
-
-
danielpoz
mam w 2 samochodach sekwencje prinsa z wtryskami keihin
nic nie faluje,nic nie gasnie,pompy paliwa chodza caly czas!!! bo i tak ma byc,paliwo musisz miec zawsze w zbiorniku bo odpalasz z rana tylko na pb-nie ma innej mozliwosci!!!
idzie tak samo jak na pb z tym ze pali wiecej tak okolo 15% LPG
koszt to 5500zl do 6 cylindrow
przebieg na LPG 48tys i 3 tys
Komentarz
-
Prince ma gwarancję na rok lub 20000km, chodzi świetnie i taki samochód o którym napisałeś chodzi 2,50 na gazie, przy strojeniu instalacji ustawia się tylko parametry dwóch krzywych i jeszcze kilka drobiazgów; co do wycieków płynu chłodzącego to częsta przypadłość, chodzą pogłoski, że G12 ma takie właściwości, ogólnie przez 6-12 miesięcy problem nie występuje a później jest różnie.
Komentarz
-
-
ja mam 1.8T ze strzykawka. Instalacja to zavolli... wiem, wloski badziew niektorzy powiedza
choc samochod jest u mnie w rodzinie od nowosci, to gaz byl zalozony dwa lata temu, przy ~90kkm, teraz jest 150kkm. Znajomy, ktory to zakladal po prostu wczesniej nie chcial zalozyc, bo powiedzial ze nie ma jeszcze odpowiedniej instalacji...
okolo 10-15kkm temu padl jeden wtryskiwacz i trzeba bylo wymienic wszystkie cztery bo stanowia jedna calosc (listwa).
Szczerze musze powiedziec, ze pojawil sie po jakims czasie problem z jazda na benzynie. Objaw jest taki, ze gdy potrzeba wiecej paliwa ( ponad 20 litrow na zuzyciu chwilowym), to silnik zaczyna sie dusic... niektorzy mowia ze zapiekly sie wtryskiwacze, inni znowu twierdza ze to pompa paliwa... Generalnie nie mam zamiaru tego narazie ruszac. Jak wiadomo zimnego nie mozna katowac (turbinka), wiec az tak bardzo mi to nie przeszkadza, bo rzadko zauwazam ta dolegliwosc.
Druga dolegliwosc, jaka sie pojawila, to wyciek plynu chlodzacego, ale zwykly srubokret zalatwil sprawe (cieklo na jakims polaczeniu wezykow).
Ogolnie jestem bardzo zadowolony, choc teraz zalozylbym instalke lepszej firmy. W mondim v6 mamy OMVL(podobno bardzo dobra firma), przebieg ~25kkm, gaz zalozony przy 9kkm. Gdyby nie kontrolka, nie wiedzialbym, na czym jedzie.
Jednyna rzecz o jakiej nalezy pamietac to wymiana filterkow od gazu... wlasnie... chyba juz czas to zrobic
Zuzycie w litrach wzroslo ok 20%.
No i gdyby nie to kolo w bagazniku....
Jesli chodzi o falowanie obrotami, to ja mialem cos takiego u siebie. podczas jazdy, na luzie lub sprzegle, jak kto woli, falowal obrotami 500~800, do tego stopnia, ze potrafil zgasnac. Lekarstwo, to przeczyszczenie przepustnicy.
pozdrawiam
TomekO2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Mam od roku landi renzo omegas i jest oky, na razie 20000 na liczniu z gazem i zapominam, że śmigam na gazie a nie na benzynie, różnicy praktycznie nie odczuwam, tylko banan jest na twarzy jak mam tankować . Gazownik który mi zakładał instalację, taką samą montował w 1.8T, i jest git, spotkałem gościa pół roku temu na przeglądzie i bardzo sobie ją chwali. Długo zastanawiałem się nad założeniem gazu, wiele osób narzekało, że z gazem ( a dokładnie z instalacją ) coś nie bangla, ale bardzo ważny jest zakład, który to montuje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasrobacco, przecierz spredajesz occte i superba
Przemyślałem sobie troszke tą decyzje i zadecydowałem, że zostawiam Octe lecz wkładam jak najszybciej gaz ... paliwo mnie poprostu juz dobija i nerwowo nie wytzrymuje.
A co do SUPERBA to jaknajbardziej nadal sprzedaje
PROSZE WAS O INFO JAKA INSTALACJE WYBRAC I GDZIE JĄ ZAMONTOWAĆ ??????????
Komentarz
-
-
Ja jestem bardzo zadowolony z gazu w 1.8t arx 4x4 spisuje sie dobrze pare przygód było ale sie naprawiło(siadł wtryskiwacz i trzeba było wymienić listwe) a tak wszystko ok. Instalacje można założyć np STAG300 i w zupełności wystarczy... koszt ok 2000-2300zł ...Było 4X4 1.8 T 170km 01 ,2.0tdi 170km OII , 1.9tdi 110km O1, Scout 2.0tdi 165KM i został Tour 1.6 z lpg i perełka Subaru WRX
Komentarz
-
-
Niewiele wiem o instalacjach i dlatego zdałem się na tych, którzy wiedzą o nich wszystko lub prawie wszystko
W moim samochodzie ("identycznym" z samochodem kolegi folo79 - 1.8T ARX 4x4) założona została instalacja oparta o STAG300 "plus cośtam". Dla mnie jest wystarczająca - po prostu nie widzę różnicy w jeździe na LPG.I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.
Fotografia ślubna i (nie)codzienna
Komentarz
-
Komentarz