+ / - w 1.6 SR AKL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lLeniuchMichał
    Classic
    • 2008
    • 27

+ / - w 1.6 SR AKL

Panowie, czy ktoś z Was mógłby mi wytlumaczyc na czym polega różnica pomiędzy MBA (mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania) a, HBA (hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania) w Octavii II ?
    Mam w swojej O II Elegance system MBA ale czym on różni sie w działaniu od HBA :?:
    Ogólnie wiem jak działa asystent awaryjnego hamowania (miałem z tym juz do czynienia wczesniej) chodzi mi tylko o różnice pomiedzy mechanicznym (MBA) a hydraulicznym (HBA) asystentem.
    Z góry dziekuję.
  • Kajtiii
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 291

+ / - w 1.6 SR AKL

Panowie i Panie. Krótkie pytanie: wady i zalety Octavii 1.6 SR AKL

Komentarz

• lolorama
      Drive
      S_OCP Member
      • 2007
      • 62

Cześć.

Mam Octavię z tym silnikiem od 30.03.2007 i jak do tej pory (odpukać) nie mam żadnych problemów. Zagazowałem ją i też spisuje sie dobrze.

Pozdrawiam
      Dwa moje wielkie szczęścia - Ewa & Tymon.

Komentarz

• Kajtiii
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 291

Dzięki za info kolego Ja nie mam gazu bo pali mi tylko 6 litrów Czekam na nastepne ciekawostki....

Komentarz

• Janusz
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 598

Zamieszczone przez Kajtiii
          Ja nie mam gazu bo pali mi tylko 6 litrów
          Pali 6 litrow :?: Cholera mi nie schodzi ponizej 11 mam ciezka noge :diabelski_usmiech
          Co do +i - , wiekszosc to + z 1 wielkim - ( przynajmniej jak dla mnie ) silnik i jego moc... Poza tym auto rewlka :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

6l :lol: chyba z przepasci w dol. Nie ma bata zeby ta mocniejsza wersja palila mniej niz slabsza. Felicja 1.6 w miescie z trudnem miescila sie w 8l, wiec Octavia nie uwierze ze pali mniej jak 9-10l w miescie
            Spritmonitor.de

Komentarz

• lolorama
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 62

jeżeli chodzi o spalanie o u mnie wychodzi około 9.3 L benzyny (50/50), a gazu około 11 (50/50)
              Dwa moje wielkie szczęścia - Ewa & Tymon.

Komentarz

• Kajtiii
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 291

Czyżby moje auto paliło po części tylko powietrze? Mówiłem poważnie o tym spalaniu. Jechałem nią z Ostrowca Świętokrzyskiego na Rzeszów i wyszło mi dokładnie 6.1 (Gazu jej nie oszczędzałem za bardzo - 100-140 km/h). Teraz jak jeżdżę na miejscu to wychodzi około 8 - 8.5. A jeśli idzie o mechanike to macie jakieś uwagi?

Komentarz

• dariuspolo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1168

i wyszło mi dokładnie 6.1 (Gazu jej nie oszczędzałem za bardzo - 100-140 km/h)

...tak chyba wg. komputera :szeroki_usmiech
                  T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                  SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                  Zuzycie paliwa

Komentarz

• stefun
                    Drive
                    • 2006
                    • 55

Kajtiii, ja mam 135kkm i bede drugi raz czyscil przepustnice. Na szczescie koszt jest niewielki, no chyba ze bedzie konieczna wymiana.

Komentarz

• Porter
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 144

ja mam swoją 2,5 roku. kupiona 62kkm, aktualnie 128kkm. nie działo się nic. dosłownie. już w momencie zkupu słyszałem, że przydałaby się wymiana rozrusznika, ale jak do tej pory pali. aha - czyściłem przepustnicę. poza tym normalne sprawy: filtry i olej. pierwsza wymiana... koleś mnie zbajerował i jak się póżniej okazało olej wymieniałem po 28kkm! w ogóle nie brała, a ja, wstyd się przyznać, nie sprawdzałem lepkości... z większych rzeczy były tylko łożyska. wiadomo, pewne sprawy chciałoby się poprawić - a to skrzynia ciężęj chodzi, szybka czasem wariuje, oświetlenie bagażnika padło z jednej strony (nie żarówka), woda się wlewała, ale nic poważnego się nie dzieje, same pierdoły. lać i jechać. co do spalania: na trasie min. 6,5 ale to żadna jazda. normalna jazda 7, jak drę to 7,5-7,8. miasto ok.9, choć miałem taki okres jazdy (po zagrzebiu), że spalała mi 8 i nic więcej. ale żadnej gwałtowności. tyle.
                      Every man dies. Not every man really lives.
                      1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Kajtiii
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 291

No w końcu rzetelna i wyczerpująca informacja! Dzięki kolego Dziś miałem pierwszy przegląd w kraju i wypadł całkiem fajnie (amortyzator z przodu do wymiany). Co do łozyska to jutro właśnie wymieniam na prawym przodzie bo jakiś patałach w rzeszy nie dokręcił śruby na piaście i koło latało. Dokręciłem ale już wyje więc pasuje zmienić żeby nie zrobiło rantu na piaście. Ale mimo to mam do Was jeszcze jedno pytanie: mieliście problemy z ABSem? U mnie po wymianie klocków i szczęk zaczął świrować tzn. raz się zaświeci raz nie i raz działa raz nie... Może to być uszkodzenie czujnika?

Komentarz

• mroko
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 659
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Bardzo możliwe że przy wymianie klocków ktoś uszkodził czujnik albo kabel.
                          U mnie jedyną poważniejszą naprawą była wymiana czujnika halla. Mam przejechane 119kkm i jeszcze ani razu nie była czyszczona przepustnica. Co do spalania to mojemu ojcu udało się zejść na trasie do 6,0 wg komputera (6,076 wg obliczeń), ja poniżej 6,3 jeszcze nie zszedłem. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z mojej octavki a silniczek też ma wystarczającą moc.
                          Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Porter
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 144

No w końcu rzetelna i wyczerpująca informacja! Dzięki kolego
                            nie ma sprawy i b.mi miło. jakby coś to wal na priv. zanim wziąłem moją piękność byłem totalnie zielony, ale teraz coś już wiem (b.dużo wiedzy z forum) i wiele głupszych problemów rozwiązałem sam. ale jeszcze raz - nic się nie dzieje z silnikiem czy najważniejszymi elementami. woda w aucie to problem, ale nie jest związany tylko z naszą wersją więc nie zaliczyłbym go do wad 1.6i.
                            Co do czyjnika ABS, czytałem kiedyś, że może być on tylko zabrudzony lub w nieodpowiedniej odległości od tarczy.
                            i jeszcze co do spalania - dziś sobie jechałem "od wsi do wsi i po wsi" i trochę po mieście, powiedzmy razem 50km, i spalanko 6,6 bez problemu. choć miałem farta i w prawie każdej wsi ograniczenie 70, a poza jakoś tak 120 wyszło...

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ostrowca Świętokrzyskiego na Rzeszów i wyszło mi dokładnie 6.1 (Gazu jej nie oszczędzałem za bardzo - 100-140 km/h
                              tak tak była o tym już mowa. Niektóre egzemplarze AKL pozwalają na spuszczanie benzyny z baku co 100km ok 2l :shock: . jak jedziesz 100 to możliwe jest 7, ale 140 to średnie spalanie na poziomie 8,5. Przejechałem na AKL 135kkm, pamiętam ile pali przy nie oszczędzaniu za bardzo.
                              Zamieszczone przez Maicroft
                              6l chyba z przepasci w dol.
                              jednak jest to możliwe ostatnio miałem trasę i dużo czasu wychodziło 5,6 średnie tyle że prędkość to poniżej 80km/h, a średnia wyszła 52. Ale 100km to można jechać.
                              Co do silnika bez uwag, średnie spalanie zbliżone do obecnego w podpisie (LPG). Usterki typowe dla Octavii - elektryczne podnośniki szyb (platikowe spinki w pył), włącznik awaryjnych, itp. żadnych usterek podwozia.

Komentarz

• salvado
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 314

Kajtiii, mój kuzyn właśnie sprzedał AKL'a z 1999 r. W ciągu 3 lat 2 razy (!!!!) wymieniał skrzynię, bo mu się posypała. Nie do końca wiem, dlaczego, ale jakiś "korba-mechanik" powiedział mu, że TTTM. Skrzynie te ponoć są OK do Golfa IV, ale Oktawki Combi już nie mogą ciągnąć. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale dwie skrzynie poleciały.
                                Autko zagazowane, ale wątpię, czy to miało znaczenie.
                                Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Kajtiii
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 291

salvado ciekawą rzecz opowiadasz. Dziwna sprawa żeby tak dwie skrzynie poleciały... Mam znajomego, ma O1 4x4 kombi z 2001 i do tej pory zero problemów ze skrzynią. Może kuzyn nie umiał obchodzić się ze sprzęgłem i gazem? Co prawda u mnie też coś chrupie ale to tylko przy ruszaniu przy skręconych kołach (raczej przeguby) ale czytałem opinie że to może być coś ze skrzyniią. No póki co jest ok i autko na prawdę bez zarzutu jeździ. Pozdrawiam

Komentarz

• salvado
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 314

Kajtiii, ja jeżdzę AGR'em i poza tym, że wymieniałem silnik :-), to nic wielkiego się nie działo/dzieje. A co do tego AKL'a, to tak jak pisałem: fachura od skrzyń zarzeka się, że te od tych silników tak mają. Ciekaw jestem, czy na forumie tylko ja to wiem, czy też może ktoś miał taki przypadek.
                                    A może ktoś wie, czy te skrzynie, które do AKL'a były montowane, były też zakładane do innych silników?

Komentarz

• Janusz
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 598

salvado, ja slyszalem ze te skrzynie leca tak kolo 250000 ...

ma O1 4x4 kombi z 2001 i do tej pory zero problemów ze skrzynią.
                                      ale tu jest inna skrzynia

Co prawda u mnie też coś chrupie ale to tylko przy ruszaniu przy skręconych kołach (raczej przeguby) ale czytałem opinie że to może być coś ze skrzyniią.
                                      u mnie tez to jest :roll: , kolega mial w golfie 2.3 ten sam dzwiek i 2 tyg temu zmienial skrzynie bo sie rozleciala a ma przejechane tylko 170000

Komentarz

• jerrydd
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 18

Zamieszczone przez salvado
                                        Kajtiii, mój kuzyn właśnie sprzedał AKL'a z 1999 r. W ciągu 3 lat 2 razy (!!!!) wymieniał skrzynię, bo mu się posypała. Nie do końca wiem, dlaczego, ale jakiś "korba-mechanik" powiedział mu, że TTTM. Skrzynie te ponoć są OK do Golfa IV, ale Oktawki Combi już nie mogą ciągnąć. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale dwie skrzynie poleciały.
                                        Autko zagazowane, ale wątpię, czy to miało znaczenie.
                                        niestety to prawda ja ma octawkę z '99 i tez 2x mi padła skrzynia.
                                        ojciec jeżdził przez 6lat i po 6 latach mu padła poczym naprawił i oddał mi auto, a mi po roku jeżdzenia padła
                                        naprawa (nowe nity + robocizna) 1000 rok temu, teraz 1200.
                                        ale sie dogadałem z mechanikiem ze jak mi naprawi za 50% (w ramach Gwarancji 600 + 100 olej) ceny to więcej z tym do niego nie przyjade bo ta skrzynia jest za mała do takiego auta
                                        Ponoć to jest wada aut do roku 2002 aut z 1.6 silnikiem do mocniejszych wsadzali juz inne jednostki
                                        octavia 1.6 75km LPG

Komentarz

• Porter
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 144

Zamieszczone przez jerrydd
                                          niestety to prawda ja ma octawkę z '99 i tez 2x mi padła skrzynia.
                                          jerrydd, ale z tego co widzę to Ty maż Octavke z silnikiem AEE, a tu jest mowa o AKL (101KM).

mam nadzieję, że to jednak sporadyczne przypadki z AKL, moja ma prawie 130kkm i narazie ok, choć troszkę ciężej chodzi, tak jakby sucho było. pytałem mechanika, ale twierdzi, że wszystko w najlepszym porządku. hm...

Komentarz

• salvado
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 314

W przypadku mojego kuzyna, pierwszy pad skrzyni zakończył się całkowitą jej demolką, wraz z wywaleniem dziury w skorupie. Za drugim razem poszło nieco łagodniej, ale też ponoć nie było czego ratować ze środka (w sensie opłacalności naprawy). Swoją drogą to trochę dziwne, że konstruktorom umknął taki niuans, jak możliwa do przeniesienia moc (jak zwał, tak zwał :-) ).

Komentarz

• rezon
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 1894
                                              • Volvo
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez salvado
                                              fachura od skrzyń zarzeka się, że te od tych silników tak mają.
                                              przejechałem na AKL 135kkm i skrzynia do końca chodziła bez zarzutu - biegi wchodziły lekko, bez zgrzytów. Na tle niektórych innych samochodów O mają dość wyraźnie chodzące skrzynie - tzn. biegi cały czas są w tym samym miejscu. Może ktoś miał pecha, albo jednak nie zwracał uwagi na to, że lewarek ciężej chodzi i zamiast wyregulować (wymienić cięgna) to jeździł aż się skrzynia rozleciała.

Komentarz

• Porter
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 144

Zamieszczone przez rezon
                                                lewarek ciężej chodzi i zamiast wyregulować (wymienić cięgna) to jeździł aż się skrzynia rozleciała
                                                właśnie to mnie męczy. w sumie napisałem, że chodzi ciężej, ale tak nie jest - chodzi lekko, no może jedynka ciężęj. mam jednak takie wrażenie "suchości". czasem, przy jedynce lub wstecznych słyszę ten dziwny "klik". niestety nie znam się na tym i nie mam pojęcia co się dzieje, zaufany człowiek twierdzi natomiast, że jest ok.

Komentarz

• qwyq
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 39

Ja z usterek w silniku miałem padnięty regulator ciśnienia paliwa - reszta to eksploatacja, auto ma już 170k przebiegu

Spalanie rzędu 8l/100km

Gdyby nie cena benzyny byłbym już w pełni szczęśliwy

Pozdrawiam. Grzesiek
                                                  Just Grisza

Komentarz

Pracuję...