[O1] problem z wycieraczkami.........

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturos
    Drive
    • 2007
    • 75

Znak zapytania jak najbardziej zasadny, już sam sprawdziłem. W czasie przeglądu spadł im wężyk z małej turbinki/wentylatorka znajdującego się tuż pod plastikową osłoną. Po założeniu go na miejsce problem znikną.
    Dłużej pisałem posta niż naprawiałem auto. No cóż widać jestem bardziej komputerowcem niż samochodziarzem.
    Swoją drogą do czego służy ten wentylatorek? Może mam prototypowe 1,6 turbo
    Pozdrowienia dla wszystkich.
  • W1Michał
    Rider
    • 2006
    • 351

mianowcie zakupiłem Valeo Silencio jakieś 3 miesiące temu i na poczatku ścierały średnio potem dobrze a teraz rozmazują tak że nic nie widać. czyszcze pióra raz na miesiac szmatką nasączoną płynem do mycia szyb, auto nie było woskowane w myjni i nie wiem czy to wina podobno dobrych piór za które dałem 80 zł czy powinno sie je czyścić czym innym ? bo trudno aby sie już zużyły skoro mam je 3 miesiące........
    http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Antek_amb
      Ambiente
      • 2005
      • 127

Ja kupiłem w makro wycieraczki 4szt (2 krótsze + 2 dłuższe) za ok 18zł w sumie, z takimi metalowymi blaszkami służącymi jako spoilery. Bajka, jeżdżę z nimi już 2 miesiąc i nic nie rozmazują, a w razie czego komplet do wymiany czeka w bagażniku. Kiedyś kupowałem bosche itp ale się z tego wyleczyłem.

Komentarz

• Rapist
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 99

zgadza się, ja też kupiłem w makro (nazwa cośtam-point...? - nie jestem pewien) i też komplet dłuższych (Octavia) i komplet krótszych (polonez ) i są SUPER. Przede wszystkim są grafitowane, więc śmigają bez żadnego piszczenia. Do tyłu natomiast kupiłem w ASO oryginał i masakra - piszczy, ściąga dopiero na powrocie i w ogóle jest do d... zwłaszcza, że używa się jej rzadko i nie miała prawa się jeszcze zużyć...

PS moje były chyba trochę droższe, niż 18zł
        Była:
        ASV + chip
        HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
        Teraz: S2C fiolet amethyst

Komentarz

• bogusg
          Rider
          • 2007
          • 355

A ja kupiłem w Tesco za 12 PLN i porysowały mi szybę przednią metalowymi łapkami które utrzymują gumkę od tego czasu kupuję tylko oryginalne Skody . To samo miałem w Lanosie wymieniłem szybą przednią bo była porysowana, fachowcy polecili mi jakieś super ze spojlerami ( "Motor" przyznał im w rankingu 4 gwiazdki na 5 możliwych) i ten spojler porysował mi szybę :diabelski_usmiech
          Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Porter
            Ambiente
            • 2006
            • 144

W1Michał, może masz coś nie tak z dociskiem?

Zamieszczone przez bogusg
            i ten spojler porysował mi szybę
            zastanawia mnie jak ten spojler porysował Ci szybę... może coś źle zmontowałeś? tylko jak można źle zmontować wycieraczki?..
            ja przeszedłem bosha, valeo i motgum, i jak narazie motgum no.1 - tańsze od pozostałych i naprawdę świetnie się spisują. poza tym ta cisza... a spojlerka w ogóle nie mam.
            Every man dies. Not every man really lives.
            1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

W1Michał, jeśli jeździsz na automatyczną myjnię i woskujesz auto woskują się równierz szyby a guma tego nie cierpi .Płyn w spraju do czyszczenia szyb załatwi sprawę wyczyść pożądnie i sprawdź jak wycierają . Ja mam Valeo już osiem miesięcy i ścierają tak jak nowe ale czyszczę szyby po woskowaniu na myjni :szeroki_usmiech
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• bogusg
                Rider
                • 2007
                • 355

Zamieszczone przez Porter
                zastanawia mnie jak ten spojler porysował Ci szybę... może coś źle zmontowałeś? tylko jak można źle zmontować wycieraczki
                ,
                No właśnie zwłaszcza że zakładali je "fachowcy" od szyb, a wycieraczki były niby do tego samochodu- jedna kosztowała z 50 PLN. Spojler porysował szybę bo za nisko przemieszczał się nad taflą szyby, a jeszcze widać podczas jazdy jak dociskało go powietrze zupełnie tarł o szybę. Na szczęście szyba jest podrapana z boku poza polem widzenia.
                Chciałem reklamować wycierczki i szybę ale wyrzuciłem paragon- mam taki głupi zwyczaj :twisted:
                Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Janusz
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 598

i jak narazie motgum no.1 - tańsze od pozostałych i naprawdę świetnie się spisują. poza tym ta cisza...
                  tez mam takie i nie narzekam , zaplacilem po 10 zl za szt i pan ktory mi je sprzedawal sam mi je zamontowal ( na gieldzie spozywczej czasem chodzi taki czlowiek, sprzedaje i montuje )... kiedys kupilem za 80 zl i po 3 miesiacach nadawaly sie do wyrzucenia bo juz nie zbieraly..

Komentarz

• Porter
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 144

Zamieszczone przez bogusg
                    No właśnie zwłaszcza że zakładali je "fachowcy" od szyb, a wycieraczki były niby do tego samochodu- jedna kosztowała z 50 PLN. Spojler porysował szybę bo za nisko przemieszczał się nad taflą szyby, a jeszcze widać podczas jazdy jak dociskało go powietrze zupełnie tarł o szybę. Na szczęście szyba jest podrapana z boku poza polem widzenia.
                    gdy tylko zauważyłeś problem należało ściągnąć spojler choć pewnie i tak zdążył już narozrabiać. co do otarcia z boku - zwróć uwagę co się dzieje jak jedziesz pod słońce. ja wziąłęm auto już z wytartą szybką, dokładnie na wys. wzroku - o świcie i o zachodzie nie dało się jeździć, a wymiana szyby kosztuje..
                    Every man dies. Not every man really lives.
                    1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Kuvel
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 138

Zamieszczone przez Rapist
                      ja też kupiłem w makro (nazwa cośtam-point...? - nie jestem pewien) i też komplet dłuższych (Octavia) i komplet krótszych (polonez ) i są SUPER.
                      UNIPOINT - po prostu rewelka . Zapomnijcie o firmach na B czy V. Może i są lepsze ale stosunek jakość/cena przemawia baaardzo na ich niekorzyść.
                      90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• b-bar01
                        Elegance
                        • 2007
                        • 985
                        • Octavia I (1U2)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jak narazie motgum no.1
                        mam to samo, ze spoilerem za 16 zł i nic nie rysuje.
                        motgum jest tani i dobry, poza tym cena powoduje że można zmieniać wycieraczki częściej.
                        pzdr.
                        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Pracuję...