Zamieszczone przez djczas
[O1] Montaż komputera pokładowego
Zwiń
X
-
[O1] Montaż komputera pokładowego
Witam,
Mam takie małe pytanie,
W związku z tym, poprzedni właściciel mojego autka musiał być straszną sknerą i poza klimatyzacją, nie zaznaczył ani jednej pozycji na liście dodatków, chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość żeby zamontować komputer pokładowy, do auta, w którym nie był zamontowany fabrycznie. Czyli czy wystarczy wymienić licznik i przełącznik migacza, czy nie ma takiej możliwości ze względu na braki przewodów w wiązce.
Za wszystkie informację z góry dziękuje.Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
-
-
a obecny właściciel jest sknerą nie mniejszą, ponieważ kupił używkę bez kompa pokładowego, oszczędzając oczywiście
Tyle tytułem żartu, wię`c bez ciśnienia proszę
ps. również nie mam kompa, co pozwala mi na utrzymanie serca w oidpowiedniej kondycji - bez palpitacji, gdy śpiesząc się oglądałbym chwilowe zużycie :diabelski_usmiechbyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plebanbez palpitacji, gdy śpiesząc się oglądałbym chwilowe zużycie :diabelski_usmiech:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
właśnie mi sie tak przypomniało.. ze jak tak sobie gadamy to wogóle były octavki bez komputera pok. czyli tych spalań km/h itp. :shock:
[ Dodano: Nie 22 Lip, 07 17:29 ]
a myslałem że każda toto ma na wyposażeniu standardowym:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Fakt, manetka kierunku to tempomat
Zamieszczone przez plebana obecny właściciel jest sknerą nie mniejszą, ponieważ kupił używkę bez kompa pokładowego, oszczędzając oczywiście
W sumie podczas kupna auta nie zwracałem uwagi na wyposażenie, najważniejsze było: szybko, nie za drogo i z F-VAT.
No i niestety w związku z tym nie miałem zbyt dużego wyboru.
Pytanie do osób posiadających VAGa:
Czy poprzez VAG można sprawdzić chwilowe spalanie ? Kusi mnie montaż PC w aucie, a to by rozwiązało mój problemWszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maniaczczy wystarczy wymienić licznik i przełącznik migacza, czy nie ma takiej możliwości ze względu na braki przewodów w wiązce.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Instrukcja dolozenia MFA kolegi z LC Team http://leonclub.pl/forum/dload.php?a...ownload&id=104
Komentarz
-
-
faun77, niestety jeszcze nie miałem odwagi się za to zabrać, na razie próbuje tanio dorwać jakiś padnięty licznik do celów edukacyjnych bo nie chciał bym sobie unieruchomić auta :/
A wymiana całej szafy to trochę za droga inwestycja :/Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
No więc dowiadywałem się w ASO. Mam O2 wersja limitowana i poprostu nie miałem komputera.
Prawdę mówiąc jak kupowałem to ten temat mnie nie obchodził bo sądziłem że w 1.9 TDI jest zawsze montowany na 100%. No nic moja pomyłka. Nie bardzo mi go brak ale z ciekawości pojechałem do ASO i pytam co i jak ile to będzie kosztowało.
Więc wygląda to tak:
Cały koszt to około 10 -15 tyś.
Trezba wymienić:
1. Komputer ...
2. Licznik wyświetlacz ...
3. Przełącznik wycieraczek ...
4. Może jeszcze jakieś czujniki i przewody ...
No może jakbym robił sam to mniej kasy by to wyszło ale nie wiem czy to ma sens. Jak na tak małą zabawkę tyle kasy to zbyt wiele.
To już nie wiem czy nie wolałbym czegoś takiego:
Koszt jednak mniejszy a efekt podobny. Gdyby to ładnie obudować i wkomponować pod radyjkiem to myślę że byłoby OK.
No pewnie że oryginalny jest fajny i ładny itd. tylko zawsze liczy się stosunek zysku do kosztu
Komentarz
-
-
faun77, To trochę przesadzili z tymi 10k zł,
Kolejny znak ,że w ASO próbują wyciągnąć kasę z kieszeni.
Na używanych częściach zmieścił byś się pewnie w 1000zł...
Już sam się zastanawiałem nad taką płytką, zrobienie takiego czegoś to koszt około 40-50zł, tylko tutaj pozostaje problem czy taki układ działał by z silnikiem TDi, ten podany na aukcji był testowany na silniku benzynowym. Jak by ktoś wiedział w jaki sposób wyciągnąć dane o ilości wtryskiwanego paliwa i obrotach silnika ( w postaci analogowej) to bym chętnie spróbował stworzyć taki układzik.Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faun77Cały koszt to około 10 -15 tyś.
Trezba wymienić:
2. Licznik wyświetlacz ...
3. Przełącznik wycieraczek ...
4. Może jeszcze jakieś czujniki i przewody ...
Zamieszczone przez faun771. Komputer ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nemijest to gadżet podnoszący nadmiernie ciśnienieno ale gdybym mial PB to pewnie też bym wolał tego nie mieć :P
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maniaczfaun77, To trochę przesadzili z tymi 10k zł,
Kolejny znak ,że w ASO próbują wyciągnąć kasę z kieszeni.
Na używanych częściach zmieścił byś się pewnie w 1000zł...
Już sam się zastanawiałem nad taką płytką, zrobienie takiego czegoś to koszt około 40-50zł, tylko tutaj pozostaje problem czy taki układ działał by z silnikiem TDi, ten podany na aukcji był testowany na silniku benzynowym. Jak by ktoś wiedział w jaki sposób wyciągnąć dane o ilości wtryskiwanego paliwa i obrotach silnika ( w postaci analogowej) to bym chętnie spróbował stworzyć taki układzik.Wolałbym zapłacić jednak za gotowca którego wiadomo jak podłączyć. Tylko jest kwestia ceny do zysku
Za 1 K to mogę przemyśleć zmiany ale za 10K to już zbyt wiele tego
W każdym razie tematem jestem nadal zainteresowany i gdyby ktoś miał jakieś pomysły w rozsądnej cenie to chętnie przemyśle.
Komentarz
-
-
Wyczytałem gdzieś że sygnał który może być proporcjonalny do dawki paliwa to sygnał z wtrysku, teraz pytania
1. Jakiej postaci jest sygnał ( czy długość sygnału zależy od czasu otwarcia wtrysku) ?
2. Czy dawka paliwa zależy od czasu otwarcia czy jest zmienna w czasieWszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
Komentarz
-
-
Ostatnio czytam sobie o interfejsach VAG i tak sobie myślę że skoro z takie kompa można coć odczytać na laptopa to dlaczego nie inaczej. Mało tego EcoBoxy, PowerBoxy czy inne takie też działają podobnie odczytują paramaetry silnika i modyfikują je.
Skoro może to robić takie pudełko i jeszcze wprowadzać modyfikacje to na 100% mogłoby typrowadzać dane np. na wyświetlacz.
Muszę się jeszcze dokształcić i doczytać,,,
Może okaże się że wystarczy wymienić przełącznik spryskiwaczy i odblokować coś VAG-iem i będzie się wyświetlało średnie spalanie na mniejszym wyświetlaczy w O2.
Jak czytałem to wydawało mi się że nawet ten mały wyświetlacz wystarcza do prostych odczytów komputera.
[ Dodano: Wto 11 Mar, 08 12:14 ]
Maniacz z ciekawych pomysłów znalazłem coś takiego:
Gość wpadł na prosty pomył zbudowania komputera TRIP który kożysta z wejścia ODB VAG.
a tu :
"Poszukaj w sieci cos na temat ODB, ODB2 czy tez VAG, bo tak nazywa sie ten standard komunikacji w aucie. Istnieje juz projekt otwarty zajmujacy sie tym zagadnieniem, ale link mi gdzies uciekl.
juz mam :
http://de.openobd.org/ "
Szkoda że po niemieckubyło się uczyć kiedyś ...
W każdym razie całość bardzi interesująca.
[ Dodano: Pią 14 Mar, 08 14:06 ]
Tu przełącznik do komputera 80 PLN
Komentarz
-
Komentarz