[O1] Montaż komputera pokładowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GS
    Classic
    • 2008
    • 12

Zamieszczone przez djczas
    NEOrADEk, po co zmieniać ja we fabii mam z poprzedniego właściciela wwl a w miedzy czasie miałem kr a teraz knt
    W sobotę zdejmowałem a Agnieszki 106 i bez problema, a w Oci ktoś nakleił tak nisko, zejść tyż nie chce, sprzęta nie ma odpowiednio ostrego i sztywnego, że mnie zaraz coś trafi!
    1,6 Tour Ice+ TwinPower
  • Maniacz
    Drive
    • 2007
    • 62

Witam,

Mam takie małe pytanie,
    W związku z tym, poprzedni właściciel mojego autka musiał być straszną sknerą i poza klimatyzacją, nie zaznaczył ani jednej pozycji na liście dodatków, chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość żeby zamontować komputer pokładowy, do auta, w którym nie był zamontowany fabrycznie. Czyli czy wystarczy wymienić licznik i przełącznik migacza, czy nie ma takiej możliwości ze względu na braki przewodów w wiązce.

Za wszystkie informację z góry dziękuje.
    Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.

Komentarz

• pleban
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 580

a obecny właściciel jest sknerą nie mniejszą, ponieważ kupił używkę bez kompa pokładowego, oszczędzając oczywiście

Tyle tytułem żartu, wię`c bez ciśnienia proszę

ps. również nie mam kompa, co pozwala mi na utrzymanie serca w oidpowiedniej kondycji - bez palpitacji, gdy śpiesząc się oglądałbym chwilowe zużycie :diabelski_usmiech
      była O1 1,6 102 KM
      była O1 1,9 TDI 90 KM
      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

Zamieszczone przez pleban
        bez palpitacji, gdy śpiesząc się oglądałbym chwilowe zużycie :diabelski_usmiech
        w kompie jest możliwości kilka do wyboru.. ja zawsze mam albo na czasie albo na temp. i jeżdżę w spokoju :twisted:
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• pleban
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 580

w takim razie next będzie z kompem ;-)

W sumie ten jednak ma - z reguły w bagażniku (laptop)
          była O1 1,6 102 KM
          była O1 1,9 TDI 90 KM
          była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
          był Citroen Berlingo 1,6 HDI
          jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Manetka od kierunkow to manetka tempomatu, trzeba zmienic ta od wycieraczek, aby miec mozliwosc obslugi komputera.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1468

właśnie mi sie tak przypomniało.. ze jak tak sobie gadamy to wogóle były octavki bez komputera pok. czyli tych spalań km/h itp. :shock:

[ Dodano: Nie 22 Lip, 07 17:29 ]
              a myslałem że każda toto ma na wyposażeniu standardowym
              :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maniacz
                Drive
                • 2007
                • 62

Fakt, manetka kierunku to tempomat
                Zamieszczone przez pleban
                a obecny właściciel jest sknerą nie mniejszą, ponieważ kupił używkę bez kompa pokładowego, oszczędzając oczywiście
                To ze sknerą może nawet i pasuje :P,
                W sumie podczas kupna auta nie zwracałem uwagi na wyposażenie, najważniejsze było: szybko, nie za drogo i z F-VAT.
                No i niestety w związku z tym nie miałem zbyt dużego wyboru.

Pytanie do osób posiadających VAGa:
                Czy poprzez VAG można sprawdzić chwilowe spalanie ? Kusi mnie montaż PC w aucie, a to by rozwiązało mój problem
                Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

Maniacz, auto było kupowane w Polsce czy w Niemczech

Komentarz

• karmel
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1363

Stasiu a co za róźnica??
                    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Maniacz
                      Drive
                      • 2007
                      • 62

djczas, auto kupione w Polsce, przynajmniej tak mnie poinformowali.

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Maniacz, bo brak komputera jest typowo dla aut niemieckich bo tam jest inne wyposażenie standardowe

Komentarz

• Krzych
                          Rider
                          • 2005
                          • 671

Zamieszczone przez Maniacz
                          czy wystarczy wymienić licznik i przełącznik migacza, czy nie ma takiej możliwości ze względu na braki przewodów w wiązce.
                          Jeśli nie ma wiązki, to trzeba dorobić "kawałek instalacji" między licznikiem a przełącznikiem. Jak będziez kupował przełącznik, to kup również kostke do podłączenia przełącznika, koszt niewielki, a instalacja będzie zrobiona jak fabryczna.
                          DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                          www.chiptuning.katowice.pl
                          DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Tonny S
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 67

Instrukcja dolozenia MFA kolegi z LC Team http://leonclub.pl/forum/dload.php?a...ownload&id=104
                            www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

• faun77
                              Drive
                              • 2008
                              • 52

Witam Maniacz mam pytanie i jak udało się założyć ten komputer ?
                              Daj znać jeśli tak i proszę powiedz ile to kosztowało.

Komentarz

• nemi
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 227

Zamieszczone przez djczas
                                Maniacz, bo brak komputera jest typowo dla aut niemieckich bo tam jest inne wyposażenie standardowe
                                W Polsce w roku 1999 Octavia LX z silnikiem AEE równiez nie miała kompa.
                                Ja w swojej mam, ale jest to gadżet podnoszący nadmiernie ciśnienie :lol:
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• Maniacz
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 62

faun77, niestety jeszcze nie miałem odwagi się za to zabrać, na razie próbuje tanio dorwać jakiś padnięty licznik do celów edukacyjnych bo nie chciał bym sobie unieruchomić auta :/
                                  A wymiana całej szafy to trochę za droga inwestycja :/

Komentarz

• faun77
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 52

No więc dowiadywałem się w ASO. Mam O2 wersja limitowana i poprostu nie miałem komputera.
                                    Prawdę mówiąc jak kupowałem to ten temat mnie nie obchodził bo sądziłem że w 1.9 TDI jest zawsze montowany na 100%. No nic moja pomyłka. Nie bardzo mi go brak ale z ciekawości pojechałem do ASO i pytam co i jak ile to będzie kosztowało.
                                    Więc wygląda to tak:
                                    Cały koszt to około 10 -15 tyś.
                                    Trezba wymienić:
                                    1. Komputer ...
                                    2. Licznik wyświetlacz ...
                                    3. Przełącznik wycieraczek ...
                                    4. Może jeszcze jakieś czujniki i przewody ...

No może jakbym robił sam to mniej kasy by to wyszło ale nie wiem czy to ma sens. Jak na tak małą zabawkę tyle kasy to zbyt wiele.
                                    To już nie wiem czy nie wolałbym czegoś takiego:

Koszt jednak mniejszy a efekt podobny. Gdyby to ładnie obudować i wkomponować pod radyjkiem to myślę że byłoby OK.

No pewnie że oryginalny jest fajny i ładny itd. tylko zawsze liczy się stosunek zysku do kosztu

Komentarz

• Maniacz
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 62

faun77, To trochę przesadzili z tymi 10k zł,
                                      Kolejny znak ,że w ASO próbują wyciągnąć kasę z kieszeni.
                                      Na używanych częściach zmieścił byś się pewnie w 1000zł...

Już sam się zastanawiałem nad taką płytką, zrobienie takiego czegoś to koszt około 40-50zł, tylko tutaj pozostaje problem czy taki układ działał by z silnikiem TDi, ten podany na aukcji był testowany na silniku benzynowym. Jak by ktoś wiedział w jaki sposób wyciągnąć dane o ilości wtryskiwanego paliwa i obrotach silnika ( w postaci analogowej) to bym chętnie spróbował stworzyć taki układzik.

Komentarz

• rrysio
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 493

Zamieszczone przez faun77
                                        Cały koszt to około 10 -15 tyś.
                                        Trezba wymienić:
                                        2. Licznik wyświetlacz ...
                                        3. Przełącznik wycieraczek ...
                                        4. Może jeszcze jakieś czujniki i przewody ...
                                        To jest zrozumiałe.
                                        Zamieszczone przez faun77
                                        1. Komputer ...
                                        Ale tego nie kumam - w różnych wersjach wyposażeniowych miałyby siedzieć inne ECU?

Komentarz

• Udesky
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 1692
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez nemi
                                          jest to gadżet podnoszący nadmiernie ciśnienie
                                          albo sprawujący wiele frajdy po trasie, gdy widać średnie spalanie na poziomie 5-5.5l no ale gdybym mial PB to pewnie też bym wolał tego nie mieć :P
                                          W Polsce nie ma kryzysu.
                                          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• faun77
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 52

Zamieszczone przez Maniacz
                                            faun77, To trochę przesadzili z tymi 10k zł,
                                            Kolejny znak ,że w ASO próbują wyciągnąć kasę z kieszeni.
                                            Na używanych częściach zmieścił byś się pewnie w 1000zł...

Już sam się zastanawiałem nad taką płytką, zrobienie takiego czegoś to koszt około 40-50zł, tylko tutaj pozostaje problem czy taki układ działał by z silnikiem TDi, ten podany na aukcji był testowany na silniku benzynowym. Jak by ktoś wiedział w jaki sposób wyciągnąć dane o ilości wtryskiwanego paliwa i obrotach silnika ( w postaci analogowej) to bym chętnie spróbował stworzyć taki układzik.
                                            Ja tam lutownicę potrafię trzymać i polutować, ale żeby projektować układy to się nie nadaję. Czego w szkole nauczyli to już zapomniałem Wolałbym zapłacić jednak za gotowca którego wiadomo jak podłączyć. Tylko jest kwestia ceny do zysku
                                            Za 1 K to mogę przemyśleć zmiany ale za 10K to już zbyt wiele tego
                                            W każdym razie tematem jestem nadal zainteresowany i gdyby ktoś miał jakieś pomysły w rozsądnej cenie to chętnie przemyśle.

Komentarz

• Maniacz
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 62

Wyczytałem gdzieś że sygnał który może być proporcjonalny do dawki paliwa to sygnał z wtrysku, teraz pytania
                                              1. Jakiej postaci jest sygnał ( czy długość sygnału zależy od czasu otwarcia wtrysku) ?
                                              2. Czy dawka paliwa zależy od czasu otwarcia czy jest zmienna w czasie

Komentarz

• faun77
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 52

Ostatnio czytam sobie o interfejsach VAG i tak sobie myślę że skoro z takie kompa można coć odczytać na laptopa to dlaczego nie inaczej. Mało tego EcoBoxy, PowerBoxy czy inne takie też działają podobnie odczytują paramaetry silnika i modyfikują je.
                                                Skoro może to robić takie pudełko i jeszcze wprowadzać modyfikacje to na 100% mogłoby typrowadzać dane np. na wyświetlacz.
                                                Muszę się jeszcze dokształcić i doczytać,,,
                                                Może okaże się że wystarczy wymienić przełącznik spryskiwaczy i odblokować coś VAG-iem i będzie się wyświetlało średnie spalanie na mniejszym wyświetlaczy w O2.
                                                Jak czytałem to wydawało mi się że nawet ten mały wyświetlacz wystarcza do prostych odczytów komputera.

[ Dodano: Wto 11 Mar, 08 12:14 ]
                                                Maniacz z ciekawych pomysłów znalazłem coś takiego:

Gość wpadł na prosty pomył zbudowania komputera TRIP który kożysta z wejścia ODB VAG.
                                                a tu :
                                                "Poszukaj w sieci cos na temat ODB, ODB2 czy tez VAG, bo tak nazywa sie ten standard komunikacji w aucie. Istnieje juz projekt otwarty zajmujacy sie tym zagadnieniem, ale link mi gdzies uciekl.
                                                juz mam :
                                                http://de.openobd.org/ "

Szkoda że po niemiecku było się uczyć kiedyś ...
                                                W każdym razie całość bardzi interesująca.

[ Dodano: Pią 14 Mar, 08 14:06 ]
                                                Tu przełącznik do komputera 80 PLN

Komentarz

• manolo
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 17

Maniacz i jak z MFA udało się coś zmajstrować? bo z tego co widziałem na stronie seata to w sumie prosta sprawa

Komentarz

Pracuję...