Skoda Octavia Z Anglii - Czy too sie wogole oplaca?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • felix1984
    Drive
    • 2008
    • 42

Zamieszczone przez MiKruS
    Z mojej strony zapewniam, ze nigdy wiecej nie bede do tego wracał i Adamowi z tego tytulu zadnych wymowek robić nie będę.
    i myślę, że możemy takie "stanowisko" przyjąć :wink:

ja mu zrobię tylko jedną wymówkę... nogą w dupę :szeroki_usmiech jak sie Jabar dowiedział o Maździe, ale to już osobiście mu przekaze :lol: :wink:
    dobry kierowca
  • Spyro
    Classic
    • 2007
    • 9

witam
    Aktualnie przebywam w anglii gdzie kupilem sobie skode octavie 1.6 FSI rok 1999, automat. Chcialbym nia wrocic do Polski i przelozyc kierownice tak abym mogl poruszac sie nia po Polskich drogach. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:

1. Czy ktos wie ile mniej wiecej kosztuje przelozenie kierownicy w skodzie octavi 1,6 99 rok automat?

2. Czy jest to operacja skomplikowana, czytalem cos o scianach grodziowych, podobno wiele zalezy od ich umocowania, czy ktos wie jak to wyglada w octavi?

3. Czy moze ktos mi podac adresy dobrych warsztatow gdzie bede pewien ze przelozenie zostanie wykonane profesjonalnie.

4. Czy ma to jakies znaczenie ze samochod ma skrzynie automatyczna czy bedzie to jakies utrudnienie podczas przekladania?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
    Michal

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

napisz na priva do Karola - speedy, on ma Octę z GB,(bardzo ładną z resztą) , może będzie mógł pomóc.

Komentarz

• karmel
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1363

FSI z 1999 Roku cos nie tak bo FSI były w O2 od 2004 roku
        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Kejup
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 533

Zamieszczone przez Dzida
          napisz na priva do Karola - speedy, on ma Octę z GB,(bardzo ładną z resztą) , może będzie mógł pomóc.
          Dzida, dobrze Ci radzi!!!
          Z tego co wiem Karol już chyba dwie O1 z GB przywiózł więc musi się opłacać
          Przeróbka ponoć jest w miarę tania i łatwa ale o to musisz spytać speedy-ego,
          Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
          Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• marianek
            Classic
            • 2007
            • 26

tylko potem sprzedaj takiego przekladańca

Komentarz

• Kejup
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 533

tylko potem sprzedaj takiego przekladańca
              Myślę, że nie powinno być większych problemów gdyż z tego co się orientuję to O1 ma przystosowane nadwozie do lewej jak i i prawej strony więc przy przeróbkach nie trzeba katować autka palnikiem lub coś w tym stylu?!
              Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
              Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• Hunter
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1655

Spyro, opłacić się pewnie opłaci, bo w U.K. ceny aut są lepsze i to o wiele niż w Polsce. Tam tylko ubezpieczenie jest piekielnie drogie, choć respektują zniżki z Polski, ale wracając do tematu. Jeśli ma być to na Twój użytek to próbuj, bo jak na handel to różnie może z tym być jak wspominał marianek. A przerobienie auta pod kontynentalny europejski/polski ruch nie ogranicza się tylko do przełożenia kierownicy i pedałów. Lampy przód/tył też trzeba wymienić (chodzi o inne ustawienie reflektorów do ruchu lewostronnego oraz światło przeciwmgielne) Moim skromnym zdaniem nie ma to jak auto jest złożone przez fabrykę, przeróbki to nie to. Chyba, że jakieś drobne modyfikacje albo tunning to zupełnie inna bajka. Pozdrawiam
                ...nie ma to jak Octavia :drive:
                >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Hunter, Tyl to tylko trzeba zarowke wrzucic po drugiej stronie z kabelkiem i problem sie rozwiaze
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Hunter
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1655

Maicroft, ale zawsze już przeróbka Jeszcze elektryka od sterowania szyb i lusterek do przerzucenia z prawej na lewą

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Hunter, Dokladnie, do tego zameczek na odwrot, inne adaptery lusterek, w LTB wycieraczka z tylu chyba tez jest inaczej, no ale to juz trzeba zostawic
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Spyro
                        Classic
                        • 2007
                        • 9

Witam
                        Rzeczywiscie wkradl sie blad, skoda nie jest FSI tylko jak jest napisane w dowodzie rejestracyjnym OCTAVIA GLXI Auto. Pzepraszam za blad.

Zdradze mala tajemnice 8) i napisze Wam ile mnie kosztowala :

Samochod 1200 funtow + 200 funtow ubezpieczenie + 100 road tax plus 1000 zl licze na paliwo do Polski. Razem wiec ok 9.300 zl.

Zakladam ze przelozenie wyniesie 5000 tys. ( chyba ze udaloby sie zalatwic to taniej ) razem wiec daje to 14 300 zl.

Czy myslicie ze jest szansa zeby ja sprzedac i nie stracic. Moze lepiej sprzedac anglika?

I jak to jest ze skrzynia automatyczna czy podczas przekladnia kierownicy trzeba jakos w nia ingerowac?

Przypomne ze Octavia jest z 1999 roku, wyposazenie klima, pelna elektryka, felgi 15

Jutro wrzuce jej zdjecia

Pozdrawiam
                        Michal

Komentarz

• marianek
                          Classic
                          • 2007
                          • 26

automat 1.6 i anglik zabójcze połączenie antyhandlowe a moze jeszcze kolor biały?

poszukaj a znajdziesz za 18,000zł krajową od 1.właściciela ...

Komentarz

• Hunter
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1655

Maicroft, no i rozbiliśmy Octavkę na atomy P.S. Jeszcze fotel kierowcy wchodzi w grę, bo ma więcej regulacji
                            Spyro, mała różnica między FSI a GLX Zaciekawiło mnie to ubezpieczenie. Czemu tak małe?? Przeszły Ci zniżki z PL czy może to jakieś podstawowe, bo z tego co się orientuję to ubezpieczenie przy niezłych zniżkach wynosi około 300 funtów. A może jakieś krótkoterminowe?? marianek, ma rację, w Polsce niewiele więcej zapłacisz za to samo i bez zabawy... Widziałem jak Anglicy dbają o auta. Nie wygląda to najlepiej Mam nadzieję, że nie jest to z jeszcze lepszego źródła czyli od Araba albo Czarnoskórego, bo niejeden mój kumpel pluł sobie później w brodę, że kupił auto od takiego właściciela. Skusili się ceną, ale ile później dołożyli to szkoda mówić...

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Hunter, Fotel kierowcy i pasazera w wyzszych wersjach po lifcie jest taki sam. Ma wszystkie regulacje

A co do dbania, moze nie dbaja jakos bardzo, ale auta sa jakos IMO mniej wytluczone. Przez weekend jezdzilem anglikiem po naszych drogach i auto mimo slusznego wieku i przebiegu ktory na 100% jest skrecony prowadzi sie zaskakujaco dobrze i nawet wnetrze nie trzeszczy
                              Spritmonitor.de

Komentarz

Spyro, RT ma angola i z nim pogadaj

Komentarz

• abyss
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 245

BTW. - może ktoś wie jakie są ceny za NAKLEJKI na reflektory do zmiany strumienia światła z "wyspiarskiego" na "europejski" ?
                                  (one działają, bo na stacji widziałem jak ustawiali te światła i poszło O.K. - ale naklejki dostali od właściciela auta - więc ceny nie znam)
                                  ...

Komentarz

• m_s
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 13

ja tez mam angola, poprostu wszystko zalezy od tego, kto zrobi przekladke. jak trafisz na kogos kto sie na tym nie zna to lipa. zapomnij o tym ze ci wszystko ladnie przelozy, a potem w trakcie bedziesz sie wkurzal bo sie prtzekonasz ze jeszcze poduchy zamiast prawej lewa ci wystrzeli. jak to ma byc auto dla ciebie, nie ma co oszczedzac na przekladce. to moje zdanie

Komentarz

• trevor222
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 6

z tego co ja sie orientuje Anglicy maja przegląd M.O.T. bardzo dokładny którego anglik raczej nie stara sie obejsc, wiec kupujac auto ktore ma jeszcze z 9miesiecy M.O.T. od anglika można raczej być pewnym że jest w dobrym stanie. od polaka radze nie ryzykowac, polak potrafi i polacy juz robią przeglądy na lewo

Komentarz

• abyss
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 245

Jezeli kogos interesuje, to te naklejki na swiatla kosztuja kolo 10E, na E-bay'u znalazlem.

Co do aut z anglii - radze niezaleznie od MOT'u auto uwaznie ogladac - cwaniaczkow i w anglii nie brakuje. Odnosze wrazenie ze krecenie licznikow to na wyspach norma - chyba, ze dziwnym trafem wiekszosc wlascicieli pozbywa sie aut jak maja miedzy 90 a 105 tys. mil na liczniku. Jakos w to nie wierze.
                                        ...

Komentarz

• trevor222
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 6

mógłby ktoś z tych którzy przekładali octavie napisac mi na jakie trudności napotkał sie? czy trzeba w octavi wycinac grodzie?

Komentarz

• b-bar01
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 985
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez trevor222
                                            czy trzeba w octavi wycinac grodzie?
                                            nic nie trzeba wycinać, wyciągasz zaślepki i przekładasz na drugą stronę.
                                            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• speedy
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 396

grodz trzeba wymienic ! przeciez ona jest asymetryczna ! ale to jest najmnijszy pikus bo jest skrecana wiec kilka srobekk uszczelnic i gotowe

co do trudnosci to zadnych wiekszych nie ma

Octavia jest bardzo prostym autem do przekladki nic nie trzeba spawac itd jak to bywa np w passacie

Komentarz

• trevor222
                                                Classic
                                                • 2007
                                                • 6

a jak z instalacja elektryczna to wyglada??
                                                chodzi o to czy polega to tylko na tym zeby to co jest w angliku z prawej bylo z lewej i odwrotnie czy trzeba jakies kompurtery podłaczac i jeszcze inne rzeczy?

Komentarz

• abyss
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 245

Ja mam pytanie dotyczące ubezpieczenia NA TRASĘ DOJAZDU Anglia-Polska auta kupionego w Anglii. Ile to kosztuje szacunkowo - tak w praktyce? Powiedzmy, że auto rocznik 2000, kierowca mężczyzna, bezwypadkowy (jakiś przykładowy wiek).
                                                  ...

Komentarz

Pracuję...