[O1] Hak

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mlynek
    Classic
    • 2008
    • 11

[O1] Hak

MisiekWAW, naprawdę kupujesz mitsubishi :?: :? :wink:
    Wirus by http://soft-car.pl/
  • pawelo_pl
    Classic
    • 2007
    • 15

[O1] Hak

Witam , montował ktoś samodzielnie hak do Octavii O1 ( 2006 r Sedan z instalacją gazową). Może macie jakieś zdjęcia z montażu, porady mile widziane. Hak to oryginał z Czech kupiony na allegro wygląda porządnie. Jedyne co mnie zastanawia to mocowanie na 4 śrubach czy aby nie za mało ??

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

montaz banal - sciagsza zderzak - wywalasz wzmocnienie , wkladasz hak , przykrecasz te 4 sruby( dziry zaklejone tasma w podluznicach) , dopasowujesz zderzak , podpinasz wiazke i stacja diagnostyczna na koniec

Komentarz

pawelo_pl, jest na 4 śrubach, trzeba zdjąć zderzak tylko, odktręcic belkęi ja schować do szafy lub sprzedać założyć hak, podpiąc sie w jednej ze stron z kablamki z tyłu i po sprawie.

Komentarz

• konos513
          Ambiente
          • 2006
          • 129

prosta sprawa tak jak napisali Panowie powyżej, ja musiałem jeszcze trochę zderzak podciąć.

u mnie z wiązką zajęło mi to 1,5h.
          1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
          www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Mialem juz termin na montaz haka ale sie spoznilem, byl sezon i wypadlem z kolejki. Kto mi powie czy bedzie widoczne wyciecie w zderzaku stojac za autem po odjeciu kuli (chodzi o hak odkrecany ze Slupska). Zderzak troche nizej- RS)
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

bubuDE, Jak hak jest skrecany na sruby to bedzie widac, jak hak kule ma zdejmowana tak samo jak oryginal Skody wtedy nic nie widac, z tym, od spodu jest jednak drobne podciecie ale widoczne tylko dla wtajemniczonych. Sam hak mozesz zalozyc sam, to nie jest duzy problem
              Spritmonitor.de

Komentarz

• bubuDE
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 763
                • Octavia III (5E3)
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Maicroft, pierwszym razem zamowilem odkrecany za 600zl, automaty oferowali za 800 ale tydzien czekania a ASO chcialo ponad1000, pogielo ich.
                PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

pawelo_pl, Przykręcając hak do podłużnic postaraj się posmarować śruby specjalnym prepararem zapobiegającym odkręcaniu(mają to w każdym serwisie,dostaniesz kilka kropli za free).Po kilku miesiącach jazdy z hakiem,po zapięciu przyczepy coś mi stukało i szurało,myślałem już,że to zaczep się wyrobił i luźno sobie chodzi na kuli.Okazało się,że że obie śruby z prawej strony odkręciły się i poszły w p.. pole.Oczywiście były założone podkładki sprężyste i dobrze dokręcone.
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez JanuszSz
                    Oczywiście były założone podkładki sprężyste i dobrze dokręcone.
                    jestes tego pewien????

Komentarz

• JanuszSz
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2835
                      • Superb II combi (3T5)

marekzu, Jestem,bo sam "tymi ręcamy" dokręcałem. :diabelski_usmiech
                      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• marekzu
                        L&K
                        • 2007
                        • 1412
                        • Superb II combi (3V5)

dziwne bo sam montowalemhaki do 2 aut i nigdy sie nie odkreciły

Komentarz

• pawelo_pl
                          Classic
                          • 2007
                          • 15

hak

Zamieszczone przez marekzu
                          montaz banal - sciagsza zderzak - wywalasz wzmocnienie , wkladasz hak , przykrecasz te 4 sruby( dziry zaklejone tasma w podluznicach) , dopasowujesz zderzak , podpinasz wiazke i stacja diagnostyczna na koniec
                          No właśnie czyli w podłużnicy są gotowe dziury - dlatego pytam na forum bo wlazłem pod Skodę i ich nie widziałem. Pytanie czy one są nagwintowane , czy przelotowe na nakrętkę. I drugie pytanie zwala się wzmocnienie i już się go nie montuje jak dobrze zrozumiałem. A hak jest z logo Skody ponoć nie trzeba podcinać plastyku.

Komentarz

• konos513
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 129

Re: hak

Zamieszczone przez pawelo_pl
                            No właśnie czyli w podłużnicy są gotowe dziury - dlatego pytam na forum bo wlazłem pod Skodę i ich nie widziałem. Pytanie czy one są nagwintowane , czy przelotowe na nakrętkę. I drugie pytanie zwala się wzmocnienie i już się go nie montuje jak dobrze zrozumiałem. A hak jest z logo Skody ponoć nie trzeba podcinać plastyku.
                            Dziury są zaklejone taśmą, wymacasz te miejsca palcami, u mnie nie były nagwintowane (bezpośredni przelot na nakrętkę-chyba, że mam sklerozę). Zwalasz wzmocnienie i już nie zakładasz ( do garażu lub na Allegro: za 50-100). Ja kupiłem hak odkręcany za 200 z przesyłką, zdemontowany ze skody nie pamiętam czy miał logo czy nie i musiałem troszkę podciąć zderzak od spodu ( jak stoję 3 m od autka z tyłu to tego nie widać).
                            1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
                            www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• marekzu
                              L&K
                              • 2007
                              • 1412
                              • Superb II combi (3V5)

nawet do ori haka skody trzeba delikatnie podciac zderzak , nakretki sa dospawane do haka ,

Komentarz

Pracuję...