znalazłem w końcu używany parownik za 300 zł tyle, że pochodzi z golfa4. Podobnież to jest to samo co w octavii ale wolę się upewnić. Za wymianę parownika na górczewskiej liczą sobie 850 zł!!! - sama robocizna + napełnienie!!...chyba ich pogibało
Re: Czy parownik klimy z Golfa4 pasuje do Octavii???
Zamieszczone przez Emil
znalazłem w końcu używany parownik za 300 zł tyle, że pochodzi z golfa4. Podobnież to jest to samo co w octavii ale wolę się upewnić. Za wymianę parownika na górczewskiej liczą sobie 850 zł!!! - sama robocizna + napełnienie!!...chyba ich pogibało
Zrób to sam - trzeba jedynie rozebrać całą deskę rozdzielczą, wytargać obudowę dmuchawy, wymienić parownik i poskładać wszystko do kupy.
nigdy nie rozbierałem więc pewnie zajęło by mi to ze 3 dni :wink: a poza tym parownik jak się domyslam trzba lutować i to dokładnie
Wydaje mi się że nic się nie lutuje - rozbierasz obudowę w której jest parownik i go wymieniasz.
Jest jeszcze opcja że klima w aucie była dokładana - wtedy czasem zamiast wymieniać całą obudowę na wersje od klimy montażyści wycinają otwór i wklejają w jakiś sposób parownik.Późniejsza wymiana może być trochę pracochłonna :lol:
O ile dobrze pamiętam to pomiędzy parownikiem (a dokładnie rurkami które z niego wychodzą) a zaworem rozprężnym sa o-ringi któe całość uszczelniają. Pozatym w parowniku nie ma już wysokiego ciśnienia - wysokie jest pomiędzy kompresorem a zaworem rozprężnym.
Mogę się mylić bo swoją klimę miałem w rękach 3 lata temu :wink:
Montaż robił gostek który pracuje w ASO - ja sam bym się wtedy tego nie podjął ale z dzisiejszą wiedzą to już co innego :wink: .
Rozebranie i złożenie deski to jest cały dzień roboty - najgorzej że przy niedokładnym montażu zaczyna coś trzeszczeć i cię wkurza :?
A sama gora deski nie schodzi w jakis latwy sposob, i wtedy do tego sie dobrac bo obudowa dmuchawy to chyba tak jak w Fabii jest za schowkiem. Tylko poduszka bedzie przeszkadzac. Roboty na pewno troche jest.
Komentarz