płyn chłodniczy Prestone

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kartman85
    Classic
    • 2006
    • 12

płyn chłodniczy Prestone

Zamieszczone przez arci9
    Twój opis jednoznacznie kojarzy mi się z moją przypadłością opisaną w pierwszym poście.
    I mimo, że byłem pewien, że to nie łożysko, okazało się, iż właśnie ono jest sprawcą całego zamieszania
    dzieki chlopaki za pomoc
    ale teraz troche humoru :P
    wlasnie wqrocilem od mechanika i co sie oazalo mialem przegob przykrecony na 2 sroby. nawet niechce sobie wyobrazic co sie dzieje gdy przegob peka przy 160 km/h :shock:
  • jacek
    Classic
    • 2006
    • 6

płyn chłodniczy Prestone

Zbliża się termin wymiany płynu chłodniczego w moim autku. Chce zastosować płyn Prestone, bo w testach Motoru wypadł najlepiej. nie wiem czy jest on dopuszczony do silnika Skody. Na opakowaniu nie widzę żadnych dopuszczeń producentów. Mam silnik 1,6 AEE. Może ktoś zna ten temat. Czy podczas wymiany płynu konieczne jest płukanie preparatami pluczącymi. Nie wiem czy czasem po płukaniu nie zacznie coś cieknąć jak wypłuka za dużo. Z góry dziękuję za Wasze uwagi.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

jacek, Szkoda zachodu ze zmianą.Od 8 lat,przez 200kkm cały czas mam zalany G-12(oczywiście zmieniany)nigdy nie zamarzł,nie bylo żadnych problemów.Po co zmieniać coś dobrego,na coś innego :?:
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

Re: płyn chłodniczy Prestone

Zamieszczone przez jacek
        Zbliża się termin wymiany płynu chłodniczego w moim autku. Chce zastosować płyn Prestone, bo w testach Motoru wypadł najlepiej. nie wiem czy jest on dopuszczony do silnika Skody. Na opakowaniu nie widzę żadnych dopuszczeń producentów. Mam silnik 1,6 AEE. Może ktoś zna ten temat. Czy podczas wymiany płynu konieczne jest płukanie preparatami pluczącymi. Nie wiem czy czasem po płukaniu nie zacznie coś cieknąć jak wypłuka za dużo. Z góry dziękuję za Wasze uwagi.
        Przeszukałem ksiązke obsługi i intrukcje i nic o wymianie chłodziwa niema... Auto ma ponad 6 lat i 65tys km... Cały czas na tym samym G12 które wlała fabryka... Kiedys kupiełm w ASO pojemnik na dolewki ale chyba raz skorzystałem...

EDIT:
        A nie raz był wymieniany :? Co ile trzeba go wymieniac?
        pzdr
        Adam

Komentarz

• Jackal
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2004
          • 758

A nie raz był wymieniany :? Co ile trzeba go wymieniac?
          Przy wymianie paska rozrzadu, ale nie rzadziej jak co 4 lata.
          bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
          Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
          Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

Norma na płyn to:
            VW/Audi/Seat/Skoda - TL 774 D
            spełnia ją np Texaco Havoline Extended Life Anti-Freeze/Coolant
            Płyn G12 jak i pozostałe wg. tej normy trzeba wymieniać po 5 latach.
            Niższej jakości jak np. G11 co 3 lata.

U mnie po 5 latach na G12 osad powodował zacinanie się termostatu.
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• jacek
              Classic
              • 2006
              • 6

Chyba troche źle napisałem w moim zapytaniu. Nie wymienaim płynu bo tak dyktuje kalendarz, tylko dlatego, że miałem na drodze awarię termostatu, musiałem go usunąć żeby nie przegrzać silnika. Sporo płynu uciekło i musiałem dolać co miałem pod ręką. A to co nalałem nie było przeznaczone do samochodu i dlatego muszę wymienić cały płyn. Przepraszam za niepełną informację. ops: ops: ops:

Komentarz

Pracuję...