[O1] Skrzynia O2K - naprawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • puporoska
    Classic
    • 2008
    • 1

Andrev3, jakis czas temu, to ja czesto tak mialem jako kierowca :twisted: :szeroki_usmiech

No i wtedy vmax = 36km/h bo wiecej sie balem, a do domu przejechac tylko 1.5 km na szczescie :diabelski_usmiech

Sorrens za OT chlopcki
  • ktm
    Classic
    • 2007
    • 11

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ! Od 2 miesięcy jetem posiadaczem Octavii a już mam wielki problem.W obudowie skrzyni od strony sprzęgła nit wybił otwór i skończyła się jazda.Bardzo bym prosił o wszelkie porady i informacje dotyczące naprawy tej skrzyni tzn.jakiś opis techniczny (rysunki itp.). Bardzo będę wdzięczny za każdą radę i pomoc.Jestem mechanikiem i myślę że poradzę sobie z tym problemem z pomocą Kolegów.Pozdrawiam! Silnik 1.6-skrzynia O2K

Komentarz

• cartel1
      Ambiente
      • 2007
      • 249

jak auto na gwarancji to pofatyguj się do ASO, lawetą sobie przywiozą
      [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez cartel1
        jak auto na gwarancji to pofatyguj się do ASO, lawetą sobie przywiozą
        jakby było na gwarancji, to prawdopodobnie ktm nie szukałby tego typu porady...
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• DGW
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 2330

ktm, jeśli jesteś mechanikiem to na pewno nie będziesz chciał naprawiać skrzyni na używanych częściach bo każdy wie że większej partaniny chyba nie można zrobić a na nowych jest to nieopłacalne.
          Więc moja rada jest taka abyś poszukał drugiej skrzyni a tą oddał na złom (zawsze to parę złotych do odzyskania)
          NFPNorth-West
          2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
          WARSZTAT www.dsize.pl
          ->
          CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
          spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Doba
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 357
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hej

Podłącze się do tego tematu, gdyż mam problem ze zidentyfikowaniem usterki.
            Wyje mi najprawdopodobniej łożysko na skrzyni, mechanizmie różnicowym cały czas powyżej 50km/h , i dodatkowo przy przyśpieszaniu cały samochód wpada w drgania. Hałas jest podobny jak do uszkodzonego łożyska w przednim kole. Oba łożyska w kołach wymienione. Proszę o pomoc... :/
            MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

A czy to nie jest ta skzynia z wadą fabryczną? Bo kiedys było na forum że SAP finansuje skrzynia a własciciel jej wstawienie...
              pzdr
              Adam

Komentarz

• szpal
                Drive
                • 2005
                • 88

W instrukcji do golfa lub passata jest prawdopodobnie dokładnie rozrysowana taka skrzynia z opisami jak ją naprawić.
                Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• Doba
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 357
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

hehhe łatwo powiedzic.... troche trudnij sie zawsze robi. w instrukcji jest napisan tyl co kot naplakal... :/
                  MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• ktm
                    Classic
                    • 2007
                    • 11

Witam.Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Na początek wyjaśnienie.Auto jest z roku 1999,a w tych rocznikach występują usterki. Spowodowane są zbyt dużym obciążeniem nitowanych wieńców w skrzyniach.I tu popełniono błąd.Producent wyposażając auto o tych gabarytach i wadze w silnik o poj.1.6 litra przedewszystkim powinien pomyśleć o skrzymi,a nie pomyślał tylko poszedł na łatwiznę i sobie wykorzystał skrzynię od golfa 3 i rzekomo ją zmodyfikował skracając biegi i wykonując dolewki do zamocowania łap. O naprawia skrzyni pomyślałem ze względu na cenę kupna skrzyni.Są zbyt wysokie.Może ktoś mi poda informację gdzie za rozsądną cenę mógłbym kupić taką skrzynię. Będę wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam Wszystkich.

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

ktm ale z tego tematu

wynika że Skoda ma świadomość że nawaliła i SAP pokrywa koszt skrzyni... Pozostaje więc tylko robocizna... Chyba że ktos mi wytłumaczy dlaczego tak nie jest?
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

Pracuję...