Octavia 1.9 TDI 110 KM - jaki koszt wymiany rozrzadu?
Witam - mam zamiar zakupic Octavie 2002 r - 1.9 TDI 110 km - ma ponoc przejechane 85 tys km ( ale czy na pewno? ) - wlasciciel twierdzi ze rozrzad byl zmeniany ale... i tu jawi sie pytanie - jakie sa koszty wymiany kompletnego rozrzadu ?( bede chcial jednak wymienic) Slyszalem ze sa to silniki od Passata , a tam wymiana rozrzadu to spory wydatek ponoć...czy w Octavii koszty sa mniejsze?
Pozdrawiam - poczatkujący forumowicz Tomek !!!
Witam nowego kolegę. Trochę podejrzany ten przebieg (85 kkm) jak na ten rocznik, ale oczywiście może sie zdarzyć. Tylko rozrząd robi się zazwyczaj przy przebiegu 90 kkm lub jak auto ma 5 lat. Oczywiście można wymienić wcześniej, ale...Koszta rozrządu z pompą wody, którą należy wymienić razem z rorządem to około 1000zł. pozdrawiam
Slyszalem ze sa to silniki od Passata , a tam wymiana rozrzadu to spory wydatek ponoć...czy w Octavii koszty sa mniejsze?
Silniki w Passacie są wzdłużne, a w Octavii poprzeczne.
Stad duza roznica glownie w koszcie robocinzy, bo takiego Passat trzeba rozebrac prawie do połowy, zeby w ogole podejc do paska.
W Octavii problem nie wystepuje.
Koledzy podali Ci juz namiary i ceny.
Ja moge polecic rowniez uztkownika Ctv (jest na naszym forum) - kontakt tez znajdziesz na www.tdi-tuning.pl (oddzial Lublin).
Ostatnio mój brat i ojciec kupowali u niego czesci do wymiany. Cen nie pamiętam, ale było bardzo okej i dobry towar.
części w firmie-www.zmax.pl tanio i ori tylko bez znaczka vw ok.530pln z pompą lub420 bez pompy polecam pełny profesjonalizm żaden kant. Sam 2 m-ce u nich kupowałem
Właśnie robie rozeznanie po wrocławskich ASO o przeglad po 90tyś wraz z wymianą pompy:
Gall ~2tyś
TMT ~2 - 2.3tyś
Elcar 1850zł
Co ciekawe tylko w Elcarze polecaja wymiane rozrzadu wraz z pompa :shock: Gall nie skomentowal mej zachcianki natomiast TMT stwierdzilo, ze to mija sie z celem " bo te pompy Panie to po 180tys sie wymienia :shock: )
Widzac te ceny chyba rozgladne sie za czyms poza ASO :szeroki_usmiech
wrrr
560 zł komplet rozrządu i 300 zł w JETRONIKU wymiana
Hej
Ok, ale powiedz jeszcze skad tak niskie ceny na czesci i gdzie mozna je w takiej cenie zanabyc? Co ciekawe w TMT powiedzieli mi ze ASV w moim roczniku mogl miec rozne rozrzady (rozne rolki jesli dobrze zrozumialem) i w zasadzie jekie czesci beda potrzebne wyjdzie dopiero po demontazu :shock: nie wiem czy to jakas sciema czy faktycznie cos mieszali w silniku.
sptom, po to są katalogi części zamiennych, żeby dobierać części przed demontażem. tylko kowal ma w tej chwili takie podejście : zdemontuję, zobaczę co jest, a potem zamówię i zamontuję..... a u kowali samochodów się nie naprawia.
VKMA 01131 do nr silnika 150 000
VKMA 01251 od nr silnika 150 001 - dotyczy ASV. rolki te same, różny pasek rozrządu. dane ze strony: http://compass2.vsm.skf.temp.pi.se/I...carToKits.ascx
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
sptom, po to są katalogi części zamiennych, żeby dobierać części przed demontażem. tylko kowal ma w tej chwili takie podejście : zdemontuję, zobaczę co jest, a potem zamówię i zamontuję..... a u kowali samochodów się nie naprawia.
VKMA 01131 do nr silnika 150 000
VKMA 01251 od nr silnika 150 001 - dotyczy ASV. rolki te same, różny pasek rozrządu. dane ze strony: http://compass2.vsm.skf.temp.pi.se/I...carToKits.ascx
Hej
No tym bardziej zrobilem :shock: bo nie mowil mi to tzw. Pan Kaziu a ktos z serwisu ASO Skody :szeroki_usmiech
Dzieki za info i namiary
mam zamiar zakupic Octavie 2002 r - 1.9 TDI 110 km
Witam,
u mnie w rozrząd wraz w pompa kosztował 892
(pasek 175 napinacz 237 3rolki 266 pompa wody 214)
ile robocizna to nie mam zanotowane ale < niż 200
Ja płaciłem niecałe 600zł z pompą wody (załatwiał mi znajomy z ASO). Wymiana za free bo sam grzebałem (pożyczyłem tylko od tego samego znajomego kluczy)
Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
dla ASZ podano mi cenę w ASO na serwis 90kkm - 1400 pln koszt całkowity (robocizna i czesci) wymiana rozrządu z pompą wody i serwis olejowy i skorzystałem :wink:
Re: Octavia 1.9 TDI 110 KM - jaki koszt wymiany rozrzadu?
Zamieszczone przez tomik77
Witam - mam zamiar zakupic Octavie 2002 r - 1.9 TDI 110 km - ma ponoc przejechane 85 tys km ( ale czy na pewno? ) - wlasciciel twierdzi ze rozrzad byl zmeniany ale... i tu jawi sie pytanie - jakie sa koszty wymiany kompletnego rozrzadu ?( bede chcial jednak wymienic) Slyszalem ze sa to silniki od Passata , a tam wymiana rozrzadu to spory wydatek ponoć...czy w Octavii koszty sa mniejsze?
Pozdrawiam - poczatkujący forumowicz Tomek !!!
Jak wyminiany był rozrząd to pompa wody powinna świeżo wyglądać.
Ktoś wyminiał rozrząd po 120 tys?
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
Ja napisalem do sklepu internetowego skodaczesci i tak mnie wycenili:
"...Rozrząd taki mam na sklepie w cenie 530 zł ORYGINALNY ( pasek rozrządu napinacz, dwie rolki male proowadzace duża prowadząca oraz śruby do montażu) Ewentualnie pompa wody jest w cenie
ORYGINAL 270 zł
Zamiennik dobrej jakości 135 żł
Najtańszy zamiennik którego nie polecam 80 zł..."
Zastanawiam sie dobrej jakosci zamiennikiem pompy wody, skusil sie ktos na taki zamiennik? Co prawda jestem ciety na zamienniki bo raz sie skusilem na pompe wody do Felcii 1.6 AEE bodaj turecka pompa i padla mi po 2 tygodniach ale roznica w cenie dosc spora.
Komentarz