Zamieszczone przez Ziomal
pytanie do użytkowników O2 TDI
Zwiń
X
-
Wróciłem właśnie z jazdy testowej szkodnikiem z silnikiem 1,9 i dla osoby jeżdżącej 16 lat benzyniakami głośność jest troszkę męcząca szczególnie jadąc w mieście, ale chyba można się do tego przyzwyczaić mając lepszą dynamikę. Ford w tym temacie wypada lepiej, ale przecież wszystkie silniki z CR są cichsze.
Napiszcie proszę Was jak to jest z tym dolewaniem oleju między przeglądami, bo gość mi powiedział, że będzie to konieczne.
Komentarz
-
-
juro1, po pewnym czasie można nawet sobie otwierać okna żeby posłuchać silnika i turbinki - zatem nie jest źle i można ten dzwięk polubić :lol:
co do dolewania to podam na swoim przykładnie - silnik 101 PD
pierwsze 15kkm - 1 litr i to po ostrym pałowaniu na autostradach w okolicy 8kkm
kolejne 15kkm - 0,7 litra i to po ostrym pałowaniu po virusie w okolicy 29kkm
teraz po 3,5 kkm z przyczepą do Italii, w koło i spowrotem przy stanie 36kkm nie ubyło ani trochę
Komentarz
-
-
paf, juro1 mówi o O2, nie wiem, czy tutaj z olejem jest tak różowo, w BKD trzeba dolewać, ale nie jest to bardzo kłopotliwe.
Zamieszczone przez juro1głośność jest troszkę męczącasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, ale ty masz ciężką nogę i automat więc może dlatego wcina olej
co do głośności 1.9tdi to faktycznie jest głośniejszy ale też lepiej wyciszony niż benzyniak jak chcesz wpadnij kiedyś na spota to pojeździsz klekotem z większym przebiegiem niż testówka moje subiektywne odczucie jet takie że nowy klekot chodzi jak traktor potem nabiera kultury i chodzi pół lub cały ton niżej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez juro1Wróciłem właśnie z jazdy testowej szkodnikiem z silnikiem 1,9 i dla osoby jeżdżącej 16 lat benzyniakami głośność jest troszkę męcząca szczególnie jadąc w mieście, ale chyba można się do tego przyzwyczaić mając lepszą dynamikę. Ford w tym temacie wypada lepiej, ale przecież wszystkie silniki z CR są cichsze.
Napiszcie proszę Was jak to jest z tym dolewaniem oleju między przeglądami, bo gość mi powiedział, że będzie to konieczne.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBjest trochę głośniejsza od benzyny 1.6MPI
albo mamy inne ucho.
Zamieszczone przez AdamBCo do ubytku oleju to nie zauważyłem jeszcze - ale dopiero przejechałem 450km.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Co do "wcinania oleum" to mam podobne spostrzeżenia. Im więcej kkm na liczniku, tym mniej dolewek. Jak się jednak okazuje z różnych źródeł, motor motorowi nierówny i potrafi trafić się taki z nadzwyczajnym apetytem.
Co do głośności to niestety czy stety taki urok. Można z tym walczyć ale to dodatkowe koszty. Mnie osobiście bardziej dokuczał ogólny hałas budy niż odgłos pracy motorowni. Sądzę że między 1.9 a 2.0 bardziej idzie o charakter tonacji dźwięku niż jego poziom.
hogw!Hokus-Pokus i dwumasa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasnastępne będzie miało tdi na klapieSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Mam przejechane około 150 kkm i nic nie dolewam sprawdzam i jest spoko, a co do forda mieliśmy wprawdzie focusa ale 1,8 tdci. Po paru miesiącach padł silnik , (wada fabryczna , z pompy paliwa przedostały sie opiłki metalu i załatwiły wtryski) koszt naprawy około 12 000 ale szefostwo uderzyło gdzieś po znajomych w fordzie i poszło na gwarancje. Ale z tego co mówili ten przypadek to nic nowego. No i rdza większa niż w octawii (drzwi klapa błotniki)pozdrowienia
Komentarz
-
Komentarz