Podziwu jestem pełen i szacunku ......

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bryko
    Drive
    • 2007
    • 45

Zamieszczone przez alfee
    koja86, Ok. Jutro zajrzę. A jak znajdę, to mam wypiąć, przeczyścić i wpiąć z powrotem. Tak?
    Jest taki płyn w areozolu nazywa się kontakt 60 jest wtych sprawach niezastąpiony
  • Rudi
    Ambiente
    • 2006
    • 195
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

dla baranów, którzy projektowali niektóre elementy szkodników. To , że oprawka przedniej postojówki siedzi w swoim gnieździe siłą przyzwyczajenia a krótko docięte kable bez trudu ją wyciągają nie będę pisał bo to już chyba standard. Poruszyła mnie do głębi i wstrząsnęła mym jestestwem wydawałoby się banalna wymiana żaróweczki od oświetlenia tablicy.
    Odkręciłem 2 śrubki trzymające kloszyk i wyjąłem żaróweczkę typu W5W. Nic trudnego, tak powinno być. Ale flaszkę i ogórka temu kto włoży nową żaróweczkę i nie wciśnie jej oprawki do środka. Oprawka ta również jest leciutko wciśnięta w swoje gniazdo a na pewno siła potrzebna do jej wypchnięcia jest mniejsza od siły potrzebnej do wciśnięcia żarówki. Efekt: trzeba zwalić plastkiową osłonę klapy co w sumie nie jest zbyt łatwe za pierwszym razem a następnie ją założyć. Co już nie jest łatwe nawet za razem dziesiątym.

Możecie to traktować jako wyżalenie się albo jako przestrogę.

Pozdro
    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Rudi, musialo Cie to wzruszyc do glebi ze tak wyjechales. Po to mamy inzynierow by ktos po nich nerwy tracil. Na pewno przezyles i mile chwile przy majsterkowaniu z nia. Przypomnij sobie zanim dasz komu wpysk kto tam w poblizu.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Dzida
        RS
        • 2006
        • 2253

A to ciekawe, bo właśnie mi też przepaliła się żarówka od oświetlenia tablicy.
        I miałem się zabierać za wymianę, ale chyba zostawię to ASO prz najbliższym przeglądzie. :roll:

Komentarz

• Jabar1975
          RS
          • 2006
          • 3331

Zamieszczone przez Rudi
          nobody's perfect - polecam w niektorych innych autach (np. Corolla) wymienic samodzielnie zarowke w reflektorze - najlepiej w nocy .....
          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Hubol
            Drive
            S_OCP Member
            • 2005
            • 79

Czasem niektóre rzeczy lepiej powierzyć warsztatom do pracy. Za przykład podam w swoim poprzednim szkodniku wymianę przewodów w tylnych drzwiach, na początku miałem zrobić to sam. Ale z braku czasu dałem to dla elektryka. Zapłaciłem 30 zł za wszystko - sam zmarnowałbym z 1,5 godziny i znając siebie zgubił z 3 śrubki ;-)
            Uważam że czasem dla zaoszczędzenia kilku groszy szkoda czasu, można w tym czasie iść z córką na lody ;-)
            Hołdys Królem jestttt........

----------------------------------------
            Octavia 1,9 TDI/ASV/110KM Drive
            CB Johny II + Presidet ML-145

Komentarz

• Porter
              Ambiente
              • 2006
              • 144

mnie to ostatnio dorwało po nocy w zimie, na pierwszej z wielu granic do przejechania (więc nie mogłem olać, bo służba graniczna potrafi się przyczepić), z dwójką wrzeszczaków na tylnym siedzeniu i wykończoną współmałżonką. W dodatku bagażnik miałem wypchany wszystkimi możliwymi zakupami dla maluchów więc o otwieraniu go nie było mowy. No i wyciągałem oprawki śrubokrętem... na chama.
              Dzięki za przypomnienie, chyba jutro sobie to zrobię na stałe, bo w międzyczasie oczywiście zapomniałem o problemie, a wyjazd wkrótce... pozdrawiam.
              Every man dies. Not every man really lives.
              1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Doba
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 357
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hehehe witamy w klubie :lol: Sam to przeżyłem tydzień temu. w jedną osobę nie daje rady założyć dokładnie tej plastikowej pokrywy. Oni to chyba nam na złość z tym zrobili :diabelski_usmiech
                MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• Rudi
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 195
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                  Zamieszczone przez Rudi
                  nobody's perfect - polecam w niektorych innych autach (np. Corolla) wymienic samodzielnie zarowke w reflektorze - najlepiej w nocy .....
                  Podobno również w Stilo, w Lagunie, w Nubirze II z soczewkami ( tu akurat wykręcało się lampę i w 5 min zrobione ) i innych. Tylko że oświetlacze tablicy to trochę inna bajka i można to było zrobić lepiej a nie stosując IMHO te same oprawki co w pozycyjnych. Np zrobić to w formie "reflektorka zespolonego" wkręcanego w klapę. A jeżeli już kogoś przycisnęło to zrobić klapkę rewizyjne w tapicerce - np ukształtowaną w uchwyt do zamykania klapy.
                  W każdym samochodzie znajdzie się jakąś bzdurę, tylko ze w szkodniku jest tego dość sporo. I pomimo przemawiających do mnie zalet cały czas mam przed oczami bzdurne patenty. Taki niesmak gdzieś na granicy świadomości.

pozdro
                  W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

Jabar1975, ty to masz jeszcze super w fabii po jednej stronie można stanąć w komorze silnika i wymienić żarówkę a po drugiej już nie jest tak pięknie jeszcze lepiej jest podobno w focusie aby wymienić żarówkę trzeba pół przodu rozebrać i w dodatku jest potrzebny kanał

Komentarz

• RomanS
                      Elegance
                      • 2004
                      • 804

Jako, że Octavia 1 pod względem rozwiązań technicznych jest mieszaniną Golfa 2, 3 i 4 to różne rzeczy mi się wydają... no przestarzałe.
                      Chociaż wkurzają mnie niemiłosiernie nieszczelne folie przyklejane pod tapicerką drzwi (to rozwiązanie z Golfa 2) to jednak co do żarówek oświetlenia tablicy jest to rozwiązanie chyba nigdzie nie występujące !

Jakby specjalnie zrobiona zasadzka ! Nikt normalny na to nie wpadnie i każdy da się nabrać !

Nie mogli po prostu użyć lampek z Golfa 2 lub 3 ? Czyżby wcześniej wymietli magazyny ?
                      Wygląda na to, że z oszczędności zmontowano to z części jakie znaleziono w magazynie i heja !!!
                      Zresztą podobnie jak ze starą deską rozdzielczą, którą montowano w Classicach niewiadomo jak długo :diabelski_usmiech

Gdyby przepalały mi się często żarówki to pewnie już dawno bym lampki wymienił na któreś od bratnich VW. U mnie jest to dość rzadka przypadłość, więc mi się na razie nie chciało :szeroki_usmiech
                      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Rudi
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 195
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Co do folii w drzwiach to nie wiem kiedy zmienili, ale u mnie jest jakaś magiczna pianka.

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zamieszczone przez Jabar1975
                          Właśnie. Komyś kto narzeka na Octavie polecam na mrozie zmienianie żarówki w lewym reflektorze Mondeo TDCI.
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

Zamieszczone przez djczas
                            ty to masz jeszcze super w fabii po jednej stronie można stanąć w komorze silnika i wymienić żarówkę a po drugiej już nie jest tak pięknie jeszcze lepiej jest podobno w focusie aby wymienić żarówkę trzeba pół przodu rozebrać i w dodatku jest potrzebny kanał
                            tja - trzeba wyjac akumulator ktory jest praktycznie oparty o lampe - wez tu w nocy rozlacz baterie tak zeby krzywdy nie zrobic komputerowi itd...
                            czasami teskno za polonezem :diabelski_usmiech
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Masmo, ale ford w instrukcji ma napisane że aby wymienić żarówkę należy zgłosić sie do serwisu

Komentarz

• Masmo
                                L&K
                                • 2005
                                • 1145

Zamieszczone przez djczas
                                Masmo, ale ford w instrukcji ma napisane że aby wymienić żarówkę należy zgłosić sie do serwisu
                                Ja mam jakieś wewnętrzne opory żeby zgłaszć się do serwisu... z każdą pierdołą.
                                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Hunter
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1655

z tą wymianą żarówki od oświetlenia tablic też miałem przygodę Ale przy drugim razie już samemu można plastik na klapie założyć Oczywiście czym dłuższe ręce tym lepiej Ten mankament nie jest tak bardzo uciążliwym, bo z kolei dostęp do żaróweczek w reflektorach jest bardzo prosty i to jest fajna sprawa. Wymiana żarówki to kwestia max 2-3 minut. W Oplu np. Corsie są już jazdy A w niektórych autach to lepiej całą lampę wykręcić...
                                  ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                  >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• bniemiec
                                    Classic
                                    • 2006
                                    • 21

Panowie,nie narzekajcie nie jest tak tragicznie. W każdym samochodzie znajdzie sie jakąś kompletną porażkę.
                                    Jeśli chodzi o wymiane żaróweczek w nocy, w zimie, w deszczu, pod wodą :szeroki_usmiech, itd... jest na to sposób który można zastosować w każdym samochodzie. ja tak robię od czasów cinquecento, które kiedyś miałem. Mianowicie, eeghkh, prosty kaszel :szeroki_usmiech :
                                    Przed zimą, raz w roku wymieniam wszystkie żarówki w samochodzie. Ktoś może powie: gostek ma nierówno pod sufitem, po kiego pierona zmieniać zaróweczki, skoro są dobre??? A ja powiem tyle, odkąd to robię, a robie to już długo :lol: - zero awarii oświetlenia w najmniej pożądanym momencie. Poza tym cały czas mi wszystko świeci pięknie i wyraźnie. Nie wszyscy wiedza że w każdej żarówce żarnik się przepala stopniowo i lampka daje coraz mniej światła aż w końcu szlag ją trafia. Koszty wymiany wszystkiego w sumie też nie są takie duże. Raz w roku można sie poświęcić i zmienić wszystko w garażu przy piwku :szeroki_usmiech,

uff... ale sypnąłem tematem :szeroki_usmiech
                                    1.9 TDI ALH Combi Elegance 110KM

Komentarz

• Rudi
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 195
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez bniemiec
                                      Przed zimą, raz w roku wymieniam wszystkie żarówki w samochodzie. Ktoś może powie: gostek ma nierówno pod sufitem
                                      W tej metodzie jest szaleństwo lub jak kto woli w tym szaleństwie jest metoda. :lol:
                                      Co roku wymieniam H4, pozostałe żarówki wg potrzeb. Przez potrzebę rozumiem np złuszczenie się pomarańczowej powłoki lub przepalenie. Ale faktycznie żarówki W5W można wymieniać okresowo, bo przeciwieństwie do pozostałych siadają najczęściej - taka konstrukcja.

Komentarz

• wodzu
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 23

Zamieszczone przez Masmo
                                        Właśnie. Komyś kto narzeka na Octavie polecam na mrozie zmienianie żarówki w lewym reflektorze Mondeo TDCI.
                                        cała operacj ok 4 min -wyjmuje sie reflektor które jest zamocowany za pomoca sztyftów... gorzejw FFI - tam to mi serwis wymieniał
                                        O2 2,0 TDI kombi Ambiente, ESP+ALu+Climatronic

Komentarz

• Masmo
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1145

Zamieszczone przez wodzu
                                          Zamieszczone przez Masmo
                                          cała operacj ok 4 min -wyjmuje sie reflektor które jest zamocowany za pomoca sztyftów... gorzejw FFI - tam to mi serwis wymieniał
                                          Chciałbym to zobaczyć. Trzeba wymontować grill, lampę .... Ja tam wolę zmieniać w Octavi...

Komentarz

• wodzu
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 23

Zamieszczone przez Masmo
                                            Trzeba wymontować grill, lampę
                                            grill jest na plastiku co go złotówka obrocisz... lampa jak juz wspomnialemna 2-óch sztyftach... przerabiałem sam w swoim MKIII
                                            O2 2,0 TDI kombi Ambiente, ESP+ALu+Climatronic

Komentarz

• rafalus
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1140
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Re: Podziwu jestem pełen i szacunku ......

[quote="Rudi"]dla baranów, którzy projektowali niektóre elementy szkodników. To , że oprawka przedniej postojówki siedzi w swoim gnieździe siłą przyzwyczajenia a krótko docięte kable bez trudu ją wyciągają nie będę pisał bo to już chyba standard. Poruszyła mnie do głębi i wstrząsnęła mym jestestwem wydawałoby się banalna wymiana żaróweczki od oświetlenia tablicy.
                                              Odkręciłem 2 śrubki trzymające kloszyk i wyjąłem żaróweczkę typu W5W. Nic trudnego, tak powinno być. Ale flaszkę i ogórka temu kto włoży nową żaróweczkę i nie wciśnie jej oprawki do środka. Oprawka ta również jest leciutko wciśnięta w swoje gniazdo a na pewno siła potrzebna do jej wypchnięcia jest mniejsza od siły potrzebnej do wciśnięcia żarówki. Efekt: trzeba zwalić plastkiową osłonę klapy co w sumie nie jest zbyt łatwe za pierwszym razem a następnie ją założyć. Co już nie jest łatwe nawet za razem dziesiątym.

Dodam tylko ,ze fabryczne żarówki są troszke mniejsze i lepiej pasują. Faktem jest ,ze przepalaja sie troche za czesto te zarowki tablicy rejstracyjnej. Ale doradzam nie zamykac klapy na wlaczonych swiatlach i dłużej pochodzą.
                                              nowy cSIMC od Aliego
                                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Polon
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 315

Odświeżam temat zapytaniem, czy coś się zmieniło w nowszych modelach Octavii w kwestii wymiany żarówek w lampkach oświetlenia tablicy rejestracyjnej?
                                                Jeśli nie, to mam pomysł na uniknięcie kłopotu. Po odkręceniu śrubek i zdjęciu klosza należy przymocować śrubkami samą oprawkę i dopiero wtedy zabierać się do wymiany żarówki.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Z tą żarówką to przesadzacie. Przerabiałem już wymianę 2x i wszystko gładko w 2-3min.
                                                  Mnie to najbardziej denerwuje wąski wlew płynu do spryskiwacza i jeszcze węższa dziurka u spodu , a że mam pryski to często leje i :klnie:
                                                  Poprzednio miałem Felicje i otwór jak w garze, czyżby tamten projektant poszedł na emeryturę i zatrudnili szczawików po studiach :!: :?: :diabelski_usmiech
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

Pracuję...