na hasło moduł komfortu, szukajka znalazła 1000 postów o nie działającym centralnym zamku i jedne wróżenie z fusów o umiejscowieniu tegoż wynalzaq :szeroki_usmiech
a ja potrzebuję konkretów:
OI, 2001 rok, po lifcie, elegance, kombi - gdzie szukać czarnej skrzynki.
dzięx z góry i pozdrówki
W OII moduł komfortu jest pod kierownicą tam gdzie przekaźniki. Wygląda trochę jak skrzynka krosująca, bo wpięta jest do niego od góry kupa przewodów, a cała elektronika ( której nie widać ) jest w części dolnej. Może w OI jest podobnie?
Marian, moduł komfortu masz w swoich drzwiach. jak odkręcisz tapicerkę i odkleisz tą piankę to będziesz miał czarną puchę na środku do której wchodzi tysiąc pincet trylionów małych kolorowych kabelków
:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
No właśnie ja w sumie też nie wiem, a słyszałem że niektórzy go mają w drzwiach.
Mój jest na pewno pod deską bo go wymieniałem na taki z obsługą pilotów do centralnego zamka. A auto to właśnie O1 z 2001 roku 4x4 combi z 1,8T po lifcie więc chyba jest podobne do tego co pytał Marian.
Pełny moduł komfortu steruje też szyberdachem, zciemnianiem lampki w podsufitce, oraz światełkiem w bagażniku, jak również ma wyjście do syreny alarmu - pakowanie takiego urządzenia w drzwi nie ma większego sensu dla mnie z powodu ciągania dużej ilości przewodów. Być może przy założeniu że moduł nigdy nie będzie robił powyższych funkcji był on pakowany w drzwi, ale czy jest on wtedy też elementem wykonawczym dla drzwi - steruje szybą i zamkiem, czy jest sobie czarną skrzykną która i tak dalej wysteruje inny sterownik konkretnych drzwi ??
Jeszcze jedna sprawa - u mnie moduł komfortu komunikuje się z każdymi z 5 drzwi po CANie, być może były wersje gdzie tak nie było, czyli było klasyczne sterowanie każdymi drzwiami, tego można się dowiedzieć VAGiem.
Oryginalny moduł komfortu w moim samochodzie nie obsługiwał radiowego otwierania/zamykania drzwi i nie miał alarmu w sobie.
no właśnie. ja nie mam ani ori alarmu ani szybera. ale i tak moduł steruje mi domykaniem szyb, zamkami lampkami i innymi gratami a mam w drzwiach.... może to zależy do roku produkcji? ja mam z 2003...
:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz