stukanie wycieraczek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prystelka
    Classic
    • 2008
    • 8

stukanie wycieraczek

Mam Octavię II 1.6 FSI.
    Akumulator się rozładował całkowicie tak, że musiałem wyjmować i ładować w domu. Dwukrotnie zanim serwis ustalił przyczynę - za duży pobór prądu po wyłączeniu silnika spowodowany ustawieniem komputera.

Wracając do meritum.
    1) Komputer wyzerowany fakt.
    2) Zegar wyzerowany fakt.
    3) Elektryczne szyby, po chwili normalnie bez żadnej aktywności z mojej strony (nic żadnym kluczykiem nie robiłem).
    4) Radio z CD, fabryczne, normalnie bez żadnej aktywności z mojej strony.
  • tomimaj
    Classic
    • 2007
    • 2

stukanie wycieraczek

Witam,
    czy ktos z grupowiczow spotkal sie z takim problemem.
    W trakcie intensywnego deszczu (oberwanie chmury) wycieraczki w mojej oktavii (1.9 TDI, kombi z maja 2000) zaczely wydawac dziwne stuki. W pierwszej chwili myslalem ze to wina pior (nie najlepsze za 10 zl z auchana), jednak po wymianie pior na nowe problem nadal wystepuje.
    Obecnie wyglada to w ten sposob ze przy kazdym ruchu wycieraczek przy zmianie kierunku (gora-dol, dol-gora) slychac wyrazne stukniecie. Wszechwiedzacym pan z warsztatu, mowi ze to wina silnika i trzeba go koniecznie wymienic, szczerze mowiac nie usmiecha mi sie wymiana (380 zl + robocizna), jednak jak nie bedzie innego wyjscia to go wymienie.
    Prosze o rade i z gory dziekuje za udzielona pomoc.
    Pozdrawiam Tomek

Komentarz

• lyzy 110
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2004
      • 237

poluzowany maechanizm, zdejmij plastiki podszybia i przyjrzyj się pracującym wycieraczkom, sprawa się wyjaśni
      była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• pablo_doctor
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 791

Zamieszczone przez lyzy 110
        poluzowany maechanizm, zdejmij plastiki podszybia i przyjrzyj się pracującym wycieraczkom, sprawa się wyjaśni
        ta dokladnie mialem tak samo w tym samym roczniku, przy skladaniu posmarowalem smarem i o temacie zapomnialem - do dzis
        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• b-bar01
          Elegance
          • 2007
          • 985
          • Octavia I (1U2)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

tomimaj,
          cały mechanizm jest przykręcony na 3 śruby do nadwozia, może coś się poluzowało. u mnie było tak 2 razy:
          1. poluzowane mocowanie i ramię silniczka pukało o obudowę ECU
          2. w zw. z w/w krzywo dokręcony mechanizm i ramię silniczka stukało o poprzeczkę ramion wycieraczek.
          tak czy siak plastik podszybia w górę
          pozdr.
          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• marek_kr
            Classic
            • 2007
            • 5

Ściągnij plastik podszybia i zobacz czy śruby są dobrze dokręcone, ewentualnie czy cały mechanizm pracuje prawidłowo.
            Mi z podobnym problemem zeszło chyba jakieś 2 godziny i zapomniałem o sprawie

Komentarz

• Ramsey
              Drive
              • 2007
              • 73

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=5094 mysle ze to powinno pomoc :wink:
              Yeah, right.

Komentarz

• adas1981
                Classic
                • 2007
                • 37

Witam. Ja się podłaczę do tematu bo mam podobny problem a bez sensu tworzyć nowy temat. Otóż w mojej Czeszuni gdy wycieraczki przejadą po szybie cały cykl i znajdują sie w pozycji leżącej słychać 4-5 stuków i wycieraczki delikatniutko poruszają sie. Co możę być przyczyną tego?? :?
                Octavia Kombi 2000r. Laurin&Klement.Moje czarne cudeńko...

Komentarz

• tomimaj
                  Classic
                  • 2007
                  • 2

Witam,
                  problem sam sie rozwiazal, w trakcie dluzszej podrozy na poludnie, przestalo stukac.
                  Dzieki za pomoc. W weekend jestem umowiony w warsztacie na przeglad mechanizmu wycieraczek. Na szczescie nie bede musial wymieniac silniczka, najwyzej kupie nowy mechanizm... a to juz nie takie wielke pieniadze
                  Pozdrawiam grupowiczow.
                  tomimaj

Komentarz

Pracuję...