Gaz do octavii II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MG
    Ambiente
    • 2008
    • 101
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gaz do octavii II

Hunter, na Węgrzech stali za zaraz przy znaku koniec zabudowanego i capneli mnie za przekroczenie o 10, a Słowaki skasowali 60euro za przekroczenie o 27 poza terenem zabudowanym, bo akurat doganiałem jakieś auto przede mną, żeby nie jechać pierwszym "na wabia". Okazało się, że w tym czasie stała cywilna fabia na poboczu i robiła zdjęcia. W Niemczech natomiast był na autostradzie znak 100, więc spuściłem nogę z gazu, ale fotoradar był 1metr za znakiem.
    Jabar1975,
    po przeczytaniu tego nie jestem taki pewien czy nie płacić (jestem co najmniej 1/msc w DE)
    Mam pytanko. Dostałem pocztą grzywnę do zapłacenia w niemczech z tego co się doczytałem to mogę to uregulować na poczcie w D, ale ciężko jest podjechać ciężarówką pod pocztę (można zarobić kolejny mandacik:-). Czy można dokonać wpłaty na granicy? A może w jakieś instytucji w kraju można dokonać wpłaty?

Poza tym czytałem gdzieś ostatnio, że Niemcy dogadali się z polską policją i przysyłają mandaty do Polski.
  • krystek
    Classic
    • 2007
    • 3

Gaz do octavii II

Koledzy stoje przed dylematem,czy zakladac do Octavii II instalacji gazowej, jest to silnik 1,6 MPI 102KM.Slyszalem ze te silniki montowane w Golfach IV nie sprawdzaly sie. Czy moze ktos za was ma zalozoną instalacje i oczywiście jak ona sie sprawuje. :?:
    krystek

Komentarz

• look
      Drive
      • 2005
      • 73

Mam od 2 lat instalacje gazową w Octavi I z tym silnikiem i polecam
      W jaki sposób ten silnik w Golfie IV nie sprawdzil się? Przecież są nadal montowane, takze w Audi i Seacie.

Komentarz

• krystek
        Classic
        • 2007
        • 3

Gaz

Osobiscie rozmawialem z gosciem, ktory mial golfa z tym silnikiem i nie mozna bylo wyregulowac,jezdzil po roznych gazownikach i skonczylo sie tym ze wymontowal instalacje.
        krystek

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

krystek, jeden przypadek o niczym nie świadczy, a poza tym mogła być to jakaś felerna instalacja. Nie wykluczone, że była źle dobrana, bo nie zawsze "fachowcy" znają się na swojej robocie. Obecnie warsztaty zakładające gaz rosną jak grzyby po deszczu, ale niestety duża część "robi wszystko" na sztukę... Skontaktuj się z kolegą huwe z forum OCP, on siedzi w tym temacie i jest kompetentną osobą...
          ...nie ma to jak Octavia :drive:
          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

mam założoną BRC do O2 przez ASO i przejechane 34 kkm. Poza drobnymi usterkami (rozszczelnienie jednego z wtryskiwaczy oraz wymiana wielozaworu) nic się z nią nie dzieje. Zużycie LPG zależy więcej od nogi kierowcy niż od wielu innych czynników.
            Zamieszczone przez krystek
            nie mozna bylo wyregulowac
            to zależy od instalacji i instalatorów. Jak założył instalację II gen. to sam był sobie winien - to do Poloneza a nie do w miarę nowoczesnych silników.

Komentarz

• nosferatus
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 601

ja również mam instalkę i sobie bardzo chwalę-założona od nowości,przejechałem na niej 36,000 i jest z dnia na dzień jeszcze lepsza - trzeba ją tylko dobrze wystroić i cieszyć się - polecam
              Silnik BFQ + sekwencja KME
              CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
              Hertz HSK 165
              Hertz DBX 250
              KICX Kap 45
              KICKER ZX 200.2
              Kable - Dietz, Caliber
              Kondzio 1F
              wygłuszenie drzwi

Komentarz

• pleban
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 580

IV gen i możesz ją regulować (a raczej mogą Ci regulować) jak tylko chcesz
                Wiem, bo mam
                Ja akurat BRC
                była O1 1,6 102 KM
                była O1 1,9 TDI 90 KM
                była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja mam Landi Renzo Omegas IV generacja wtrysk sekwencyjny, założona po nie całym roku od kupna auta, w ASO (tę konkretną instalację montują także w fabrycznie nowych OI 1.6 MPI w wersji Twinpower) bez utraty gwarancji - po 5-ciu miesiącach eksploatacji jak na razie (odpukać :wink: ) sprawuje się bez zarzutu

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

II generacja do Octy to wielkie nieporozumienie. działać może i będzie... do pierwszego strzału. jak pozbierasz kolektor w kawałkach z ziemi, to ci sie odechce II generacji( jak chcesz to mogę na maila wysłać fotki jak wygląda takowy po strzale). tylko sekwencja.
                    a co do tego, że koledze się nie chiał regulować na II generacji... hmm mógł być np. mikser źle dobrany i można sobie kręci ć aż do bólu - i nic nie wyjdzie.
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• FocusPocus
                      Drive
                      • 2007
                      • 52

Nie chcąc zakładać kolejnego wątki nt LPG w O2 zapytam tutaj.

Wczoraj w mojej Octavii 2 została aktywowana instalacja LandiRenzo Omegas (z salony wyjechał na benzynie) Wiem jak pracują wtryskiwacze LPG bo miałem BRC Sequent Fly w Focusie. Podobnie pykają w Omegasie, ale kiedy włączę silnik (na benzynie) to słychać pojedyncze "kliknięcia', tak jakby jeden wtryskiwacz chodził, a przecież instalacja jeszcze się nie załączyła... Czy w Omegasie tak jest czy powinienem jechać z tym do ASO? Na pierwszy gwarancyjny przegląd pojadę dopiero za jakieś 1400km czyli coś koło 1,5 miesiąca i nie wiem czy to coś niepokojącego czy mogę śmigać spokojnie...

Mam tez drugie pytanie, troszkę OT jeśli chodzi o LPG a mianowicie czy w ASO teraz robią tzw. "przeglądy olejowe" po pierwszych 1000-1500 km czy może zrezygnowano z tego? Czy ewentualnie mam sie zgłosić na jakiś przegląd zanim przekulam te serwisowe 15kkm? Wiecie... o niektórych rzeczach ASO nie wspomina ograniczając koszty... ale może powinienem się czegoś domagać?
                      Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
                      Navi & CB on board ;-)

Komentarz

• tomekjmopl
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1187
                        • Opel
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez FocusPocus
                        Wczoraj w mojej Octavii 2 została aktywowana instalacja LandiRenzo Omegas (z salony wyjechał na benzynie) Wiem jak pracują wtryskiwacze LPG bo miałem BRC Sequent Fly w Focusie. Podobnie pykają w Omegasie, ale kiedy włączę silnik (na benzynie) to słychać pojedyncze "kliknięcia', tak jakby jeden wtryskiwacz chodził, a przecież instalacja jeszcze się nie załączyła... Czy w Omegasie tak jest czy powinienem jechać z tym do ASO? Na pierwszy gwarancyjny przegląd pojadę dopiero za jakieś 1400km czyli coś koło 1,5 miesiąca i nie wiem czy to coś niepokojącego czy mogę śmigać spokojnie...
                        To cykanie to jest normalna sprawa - u mnie też tak jest podczas pracy na benzynie - wtryskiwacze gazu są gotowe do pracy niejako przez cały czas, wszystko po to, żeby przełączenie na gaz nastąpiło niezauważalnie :wink: ...

Mam tez drugie pytanie, troszkę OT jeśli chodzi o LPG a mianowicie czy w ASO teraz robią tzw. "przeglądy olejowe" po pierwszych 1000-1500 km czy może zrezygnowano z tego? Czy ewentualnie mam sie zgłosić na jakiś przegląd zanim przekulam te serwisowe 15kkm? Wiecie... o niektórych rzeczach ASO nie wspomina ograniczając koszty... ale może powinienem się czegoś domagać?
                        Przegląd zerowy jest jak najbardziej wymagany - chodzi o wymianę oleju po pierwszym 1500 kilometrów - zawsze mogą w nim znaleźć np. jakieś opiłki metalu pozostałe po produkcji silnika ...

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez FocusPocus
                          Mam tez drugie pytanie, troszkę OT jeśli chodzi o LPG a mianowicie czy w ASO teraz robią tzw. "przeglądy olejowe" po pierwszych 1000-1500 km czy może zrezygnowano z tego? Czy ewentualnie mam sie zgłosić na jakiś przegląd zanim przekulam te serwisowe 15kkm
                          Przeglądy masz wpisane w książkę serwisową instalacji i tego się trzymaj. O2 na QG1 sama ci powie kiedy masz pojechać z samochodem

Komentarz

• tomi98
                            Rider
                            • 2004
                            • 564

zakładaj spokojnie Landi Renzo Omegas i będziesz śmigał tanio i przyjemnie

Komentarz

Pracuję...