Zamieszczone przez drache91
JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia
Zwiń
X
-
JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia
Witam Panow,jest moze gdzies porownanie nowej Jetty i Octavi.Chodzi mi głownie o wyciszenie i jakosc materiałow w srodku.Co byscie wybrali Octavie Nowa 1.9tdi czy Nowa JEtte 1.9s tdi.Czy jest jakas roznica miedzy tymi samochodami,wogole jakie wyciszenie jest w nowych octaviach>???To samo co w starych 01 ???? Pozdrawiam HEjMOja czeszka
-
-
dla mnie sedan - to raczej nie do przyjęcia w tej chwili
a poza tym, podobno wykończenie jest lepsze i nikt ci nie powie, że to skoda panie :szeroki_usmiech
nie wiem jak z serwisem, moze jest bardziej kompetentny :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jezdzilem Passatem tdi 170 przez weekend - wiem ze to auto innej klasy ale jakosc wyciszenia miazdzy octavie. Jesli Jetta jest podobnie wyciszona i kosztuje podobna cene to raczej wzialbym VW. Czesci o ktorych wspomina kolegayanooshiiik, jesli sa takie same - to kupowalbym w Skodzie - nikt mi tego nie zabroni i gwarancji na pewno nie strace. Zreszta co sie psuje w nowym aucie? A oleje i filtry zawsze mozna miec swoje.
Co do bagaznika to troche dziwna dyskusja o roznicach - przy bagaznikach ktorych pojemnosc jest tak duza ze i tak z pelnej ladownosci korzystamy raz w roku (albo i nie). Dla mnie roznica 527 l versus 540 (o ile dobrze pamietam) to calkowicie nieistotna rozbieznosc.
Jetta niestety nie wystepuje w wersji Kombii - a dla niektorych to duza wada (trzeba np. wozek skladac przed wlozeniem do auta.
nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Co do bagaznika to troche dziwna dyskusja o roznicach - przy bagaznikach ktorych pojemnosc jest tak duza ze i tak z pelnej ladownosci korzystamy raz w roku (albo i nie). Dla mnie roznica 527 l versus 540 (o ile dobrze pamietam) to calkowicie nieistotna rozbieznosc.
ale jak mówisz - bez różnicy, chyba, że auto ma służyć jako dostawczak w warzywniaku :lol: (widuje takie)
[ Dodano: Pon 27 Sie, 07 12:12 ]
Zamieszczone przez Jabar1975jakosc wyciszenia miazdzy octaviesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja wybrałem Octavię II - na VW nawet się nie spojrzałem
Nie trawie VW i juz !! Pozatym za te same pieniądze masz w Skodzie o niebo lepsze wyposażenie i co najmniej taką sama jakość wykonania (a według np. Auto motor i Sport nawert wyższą niz u VW) Zreszta zgodnie z tym co słyszałem od mechaników VW, Octavia II jest duzo lepiej wykonana niz nowy Passat z którym notabene są problemy zarówno na tle jakosciowym jak i elektrycznym.
Pozatym po co przepłacać? Skoda Octavia II 1.9 TDI z takim samym wyposażeniem jak VW Jetta 1.9 TDI będzie spokojnie o pare tyś zł tańsza od VW.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanie wiem do czego porównujesz
Zamieszczone przez BigZreszta zgodnie z tym co słyszałem od mechaników VW, Octavia II jest duzo lepiej wykonana niz nowy Passat z którym notabene są problemy zarówno na tle jakosciowym jak i elektrycznym
_________________nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaten tez mam krzywo
Wracajac do tematu - auta sa bardzo zblizone funkcjonalnie - jesli cena bedzie rowniez podobna (nie sadze) to sie wybiera to co sie nam bardziej podoba - ja bym tutaj ideologii nie dorabial -typu: to jest dla takich ludzi a to dla innych tego nie trawie na tamto nie spojrze. Pamietajmy ze to sa te same auta rozniace sie paroma szczegolami (z technicznego punktu widzenia) i designem.
[ Dodano: Pon 27 Sie, 07 13:43 ]
OT:
Mody, dlaczego czasami mam guzik edytuj - a czasami nie moge poprawic wiadomosci? (teraz sie np. pojawil - a wczesniej moglem tylko skasowac wiadomosc)nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
porownuje do BKD - ale po otwarciu maski i przysluchaniu sie pracy zimnego silnika - nie moge stwierdzic zeby 170-ka byla jakas bardzo przyjemna w odsluchu - pracuje inaczej i troche ciszej niz BKD ale przepasci nie ma - moze troche mniej wala te piezowtryskiTDI 205PS
Komentarz
-
-
Re: JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia
Zamieszczone przez chrisunm1Witam Panow,jest moze gdzies porownanie nowej Jetty i Octavi.Chodzi mi głownie o wyciszenie i jakosc materiałow w srodku.Co byscie wybrali Octavie Nowa 1.9tdi czy Nowa JEtte 1.9s tdi.Czy jest jakas roznica miedzy tymi samochodami,wogole jakie wyciszenie jest w nowych octaviach>???To samo co w starych 01 ???? Pozdrawiam HEj
1. vw skladany jest w brazylii i czas oczekiwania na niego to ok 8 tygodni
2. vw versus octavia w tej samej wersji wyszlo ok 20 tys roznicy
3. towarzystwo ktore widzielismy w salonie VW bylo "drewsowate" i zona odmowila zakupuMateo
chip'ed
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Jetta niestety nie wystepuje w wersji Kombii - a dla niektorych to duza wada (trzeba np. wozek skladac przed wlozeniem do auta .
Komentarz
-
-
Biorąc pod uwagę różnicę w cenie brałbym Octavię.
A tak apropos passatów - jeździłem ostatnio passatem znajomego 2.0 tdi z początku 2007 roku. Auto ma najechane koło 30 tys (służbówka) i tłucze w nim zawieszenie gorzej niż w mojej O1. Więc nie jest wcale powiedziane, że Octa musi być głośniejsza...
Poza tym, dla mnie osobiście Jetta ma jakoś tak nieproporcjonalnie wydłużony tył. Nad gustami się nie dyskutuje, ale w mojej opinii O2 jest po prostu ładniejsza (no dobra - mordę ma fajniejszą VW, ale na tym koniec :P )
Zamieszczone przez Jabar1975Jetta niestety nie wystepuje w wersji Kombii - a dla niektorych to duza wada (trzeba np. wozek skladac przed wlozeniem do auta .Były:
Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
Jest:
Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yanooshiiiki jeszcze jedna wazna roznica.
Za dokladnie te same czesci w serwisie szkody zaplacisz 50% tego co w vw.
w vw
aco do tematu to brałbym jettę bez zastanowienia, jest ładniejsza i na pewno będzie lepiej trzymać cenę niż octa za parę lat
Komentarz
-
-
Re: JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia
Zamieszczone przez chrisunm1Witam Panow,jest moze gdzies porownanie nowej Jetty i Octavi.Chodzi mi głownie o wyciszenie i jakosc materiałow w srodku.Co byscie wybrali Octavie Nowa 1.9tdi czy Nowa JEtte 1.9s tdi.Czy jest jakas roznica miedzy tymi samochodami,wogole jakie wyciszenie jest w nowych octaviach>???To samo co w starych 01 ???? Pozdrawiam HEj
potem zajrzyj do małego schowka w desce rozdzielczej po stronie kierowcy - w Skodzie jest w nim ładna małą gumowa wykładzina a w VW......nic tylko sam twardy plastik
ehhh nie ma to jak jakość VW
według mnie Vw warto kupić od Passata wzwyż, resztę porównań przegrywa zarówno pod względem ceny, wyposażenia i jakości wykończenia. Mam tu na myśli:
Polo - Fabia I
Octavia II - Golf V
Chociaż według mnie z całym szacunkiem dla OI gdybym miał wybierać, wolałbym Golfa IV
Komentarz
-
-
Pozatym po co przepłacać? Skoda Octavia II 1.9 TDI z takim samym wyposażeniem jak VW Jetta 1.9 TDI będzie spokojnie o pare tyś zł tańsza od VW.
2.0TDI 170 km/, bo w skodzie są one zarezerwowane tylko dla wersji RS.
Za to skoda ma już 1.8TSI zamiast gorszego 2.0FSI w VW.
Komentarz
-
-
Hmm śmieszą mnie wypowiedzi typu :" Jetta będzie trzymać wartość większą niż skoda " :los
Proponuję przejrzeć chociażby Allegro by zmienić decyzję.
Golf IV który jest porównywany do Octavii pierwszej generacji jest w podobnej cenie , gdzie za .
Zastanawialiście się dlaczego tyle Golfów IV się sprowadza ?
Baaardzo rzadko widzę O1 na ściągniętych blachach u nas na giełdzie a Golfów IV pełno .
Z resztą jeżeli miałbym kupować samochód , oczywiście by padło na jakiegoś Vaga ale napewno nie VW , skoro można mieć podobny samochód z rodziny Skody tyle że o wiele taniej a bajeczki typu , Skoda to tańszy VW to można sobie w .... wsadzić bo mówią to osoby którym nie starczyło do VW .
Mistrz ciętej riposty.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalMistrz ciętej riposty.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
Komentarz