JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mdo1
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 441

Zamieszczone przez drache91
    Czy da się jechać przy -30?
    jak masz rekawiczki i kurtke to nawet tak - tak po 20 kilometrach zaczyna sie robic w miare przyjemnie w srodku
  • chrisunm1
    Drive
    • 2006
    • 60

Witam Panow,jest moze gdzies porownanie nowej Jetty i Octavi.Chodzi mi głownie o wyciszenie i jakosc materiałow w srodku.Co byscie wybrali Octavie Nowa 1.9tdi czy Nowa JEtte 1.9s tdi.Czy jest jakas roznica miedzy tymi samochodami,wogole jakie wyciszenie jest w nowych octaviach>???To samo co w starych 01 ???? Pozdrawiam HEj
    MOja czeszka

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

nową octavie mam porównanie może nie diesli ale znajomy ma 1.6 fsi i powiem że octavia osobiście bardziej mi pasuje
      O2 jest liftbackiem
      jetta sedan

o2 ma większy bagażnik jest robiona w europie jestta w meksyku.

Komentarz

• yanooshiiik
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 172

i jeszcze jedna wazna roznica.
        Za dokladnie te same czesci w serwisie szkody zaplacisz 50% tego co w vw.

Tylko skoda Panie! Ja mialem wczesniej mondeo mk3 2003 przesiadlem sie na o2 i uwazam ze to byl najlepszy zakup w zyciu.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

dla mnie sedan - to raczej nie do przyjęcia w tej chwili
          a poza tym, podobno wykończenie jest lepsze i nikt ci nie powie, że to skoda panie :szeroki_usmiech

nie wiem jak z serwisem, moze jest bardziej kompetentny :roll:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Jezdzilem Passatem tdi 170 przez weekend - wiem ze to auto innej klasy ale jakosc wyciszenia miazdzy octavie. Jesli Jetta jest podobnie wyciszona i kosztuje podobna cene to raczej wzialbym VW. Czesci o ktorych wspomina kolegayanooshiiik, jesli sa takie same - to kupowalbym w Skodzie - nikt mi tego nie zabroni i gwarancji na pewno nie strace. Zreszta co sie psuje w nowym aucie? A oleje i filtry zawsze mozna miec swoje.

Co do bagaznika to troche dziwna dyskusja o roznicach - przy bagaznikach ktorych pojemnosc jest tak duza ze i tak z pelnej ladownosci korzystamy raz w roku (albo i nie). Dla mnie roznica 527 l versus 540 (o ile dobrze pamietam) to calkowicie nieistotna rozbieznosc.

Jetta niestety nie wystepuje w wersji Kombii - a dla niektorych to duza wada (trzeba np. wozek skladac przed wlozeniem do auta .
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Jabar1975
              Co do bagaznika to troche dziwna dyskusja o roznicach - przy bagaznikach ktorych pojemnosc jest tak duza ze i tak z pelnej ladownosci korzystamy raz w roku (albo i nie). Dla mnie roznica 527 l versus 540 (o ile dobrze pamietam) to calkowicie nieistotna rozbieznosc.
              560
              ale jak mówisz - bez różnicy, chyba, że auto ma służyć jako dostawczak w warzywniaku :lol: (widuje takie)

[ Dodano: Pon 27 Sie, 07 12:12 ]
              jakosc wyciszenia miazdzy octavie
              no wlasnie jestem ciekaw jak to wyglada, w kazdym razie RSka jest cichsza i przyjemniejsza w odsłuchu niż BKD (nie wiem do czego porównujesz)
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Ja wybrałem Octavię II - na VW nawet się nie spojrzałem
                Nie trawie VW i juz !! Pozatym za te same pieniądze masz w Skodzie o niebo lepsze wyposażenie i co najmniej taką sama jakość wykonania (a według np. Auto motor i Sport nawert wyższą niz u VW ) Zreszta zgodnie z tym co słyszałem od mechaników VW, Octavia II jest duzo lepiej wykonana niz nowy Passat z którym notabene są problemy zarówno na tle jakosciowym jak i elektrycznym.
                Pozatym po co przepłacać? Skoda Octavia II 1.9 TDI z takim samym wyposażeniem jak VW Jetta 1.9 TDI będzie spokojnie o pare tyś zł tańsza od VW.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Zamieszczone przez szkoda
                  nie wiem do czego porównujesz
                  porownuje do BKD - ale po otwarciu maski i przysluchaniu sie pracy zimnego silnika - nie moge stwierdzic zeby 170-ka byla jakas bardzo przyjemna w odsluchu - pracuje inaczej i troche ciszej niz BKD ale przepasci nie ma - moze troche mniej wala te piezowtryski - sadze ze zima tez bedzie chodzila po zapaleniu bardzo glosno -jakby nie bylo teraz temperatura poczatkowa silnika i oleju jest na poziomie 25st C wiec i odczucia sa inne. Za to po zamknieciu maski nastaje "prawie" cisza porownujac do BKD. Fajne jest to ze auto sie bardzo plynnie rozpedzalo i ciagnelo praktycznie do 4200 obr (wiecej nie przeciagalem) - tyle ze to straszna krowa wiec i osiagi chyba slabsze niz w RSie (ponoc w papierach passat ma 8,5 do setki - info od wlasciciela). Generalnie BKD po cipie i na zawiasie z RS - fajniej jezdzilo - tyle ze sporo glosniej.

Zamieszczone przez Big
                  Zreszta zgodnie z tym co słyszałem od mechaników VW, Octavia II jest duzo lepiej wykonana niz nowy Passat z którym notabene są problemy zarówno na tle jakosciowym jak i elektrycznym
                  W oII pamietam ze spasowanie niektorych elelmentow (np. schowki na okulary, schowek na desce rozdzielczej itp) bylo slabe (przynajmniej u mnie byly krzywo zlozone i serwis nie potrafil tego wyprostowac) co prawda nic nie skrzypialo, ale w Passacie rowniez nie zauwazylem zadnych niedorobek, a wlasciciel po przejechaniu 30kkm (glownie okolice stolicy) nie zglaszal zadnych usterek - wszystko dziala - mimo ze auto ma duzo dupereli typu elektryczne rolety, czujniki czego sie da, adaptacyjne xenony itd itp.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

schowki na okulary
                    ten tez mam krzywo, ale nie ruszam tego gówna
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Zamieszczone przez szkoda
                      ten tez mam krzywo
                      no wlasnie w passacie byl prosto - ale skoro mechanik VW powiedzial ze sa gowniane to chyba mam zeza :szeroki_usmiech

Wracajac do tematu - auta sa bardzo zblizone funkcjonalnie - jesli cena bedzie rowniez podobna (nie sadze) to sie wybiera to co sie nam bardziej podoba - ja bym tutaj ideologii nie dorabial -typu: to jest dla takich ludzi a to dla innych tego nie trawie na tamto nie spojrze. Pamietajmy ze to sa te same auta rozniace sie paroma szczegolami (z technicznego punktu widzenia) i designem.

[ Dodano: Pon 27 Sie, 07 13:43 ]
                      OT:
                      Mody, dlaczego czasami mam guzik edytuj - a czasami nie moge poprawic wiadomosci? (teraz sie np. pojawil - a wczesniej moglem tylko skasowac wiadomosc)

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

porownuje do BKD - ale po otwarciu maski i przysluchaniu sie pracy zimnego silnika - nie moge stwierdzic zeby 170-ka byla jakas bardzo przyjemna w odsluchu - pracuje inaczej i troche ciszej niz BKD ale przepasci nie ma - moze troche mniej wala te piezowtryski
                        BMN/BMR na zimno pracuje niezbyt ładnie. Slychac takie klepanie jak w kazdym zimnym PD. Jednak po rozgrzaniu dzwięk zmienia się diametralnie i chodzi bardzo podobnie jak CR o wiekszej pojemnosci.
                        TDI 205PS

Komentarz

• mateo
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 172

Re: JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia

Zamieszczone przez chrisunm1
                          Witam Panow,jest moze gdzies porownanie nowej Jetty i Octavi.Chodzi mi głownie o wyciszenie i jakosc materiałow w srodku.Co byscie wybrali Octavie Nowa 1.9tdi czy Nowa JEtte 1.9s tdi.Czy jest jakas roznica miedzy tymi samochodami,wogole jakie wyciszenie jest w nowych octaviach>???To samo co w starych 01 ???? Pozdrawiam HEj
                          mialem podobny dylemat, ale szybko sie rozwiazal .
                          1. vw skladany jest w brazylii i czas oczekiwania na niego to ok 8 tygodni
                          2. vw versus octavia w tej samej wersji wyszlo ok 20 tys roznicy
                          3. towarzystwo ktore widzielismy w salonie VW bylo "drewsowate" i zona odmowila zakupu
                          Mateo
                          chip'ed

Komentarz

• Fery
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 236

Jetta niestety nie wystepuje w wersji Kombii - a dla niektorych to duza wada (trzeba np. wozek skladac przed wlozeniem do auta .
                            Ale jest już golf V kombi więc praktycznie jak jetta kombi. Jetta w porównaniu do octy pewnie mniej procentowo spadnie z ceny po paru latach.

Komentarz

• Lukas81
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 232

Biorąc pod uwagę różnicę w cenie brałbym Octavię.
                              A tak apropos passatów - jeździłem ostatnio passatem znajomego 2.0 tdi z początku 2007 roku. Auto ma najechane koło 30 tys (służbówka) i tłucze w nim zawieszenie gorzej niż w mojej O1. Więc nie jest wcale powiedziane, że Octa musi być głośniejsza...

Poza tym, dla mnie osobiście Jetta ma jakoś tak nieproporcjonalnie wydłużony tył. Nad gustami się nie dyskutuje, ale w mojej opinii O2 jest po prostu ładniejsza (no dobra - mordę ma fajniejszą VW, ale na tym koniec :P )

Ostatnio chyba już widziałem reklamy golfa V variant, a to właściwie chyba taka jetta combi :?:
                              Były:
                              Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                              Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                              Jest:
                              Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• krz_p
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 164

Zamieszczone przez yanooshiiik
                                i jeszcze jedna wazna roznica.
                                Za dokladnie te same czesci w serwisie szkody zaplacisz 50% tego co w vw.
                                akurat w zeszłem roku musiałem wymienić łożysko w przednim kole(występuje razem z piastą więc nie jest tanio), obdzwoniłem serwisy vw, skody, seata i zgadnijcie gdzie było najtaniej?

w vw

aco do tematu to brałbym jettę bez zastanowienia, jest ładniejsza i na pewno będzie lepiej trzymać cenę niż octa za parę lat
                                Golf V GTI

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

krz_p, i tu może być zonk bo jak już pisałem skoda jest montowana w europie a Jetta w za oceanem i nie mam namyśli USA i Kanady

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Jetta to prawie Passat, Octavia to prawie Golf.
                                    Wybor nalezy do Ciebie.
                                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Purchawa, ale jetta to też golf tyle że sedan

Komentarz

• Purchawa
                                        Admin
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 8007

Zamieszczone przez djczas
                                        ale jetta to też golf tyle że sedan
                                        Gdzie tam!
                                        Wyglada jak Passat, tylko mniejszy.
                                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

Purchawa, przód golfa a tył pseudo passat a w środku golf mój dobry znajomy ma to auto i powiem że fajnie jeździ ale nie prze mawia to auto do mnie niestety za bardzo golfowate

Komentarz

• Adi20
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 144

Re: JETTA 1,9SE Czy Nowa Octavia

Zamieszczone przez chrisunm1
                                            co do jakości wykończenia - naciśnij na plastik którym są wykończone drzwi - w Octavii jest miękki a w VW...twardy jak skała
                                            potem zajrzyj do małego schowka w desce rozdzielczej po stronie kierowcy - w Skodzie jest w nim ładna małą gumowa wykładzina a w VW......nic tylko sam twardy plastik
                                            ehhh nie ma to jak jakość VW
                                            według mnie Vw warto kupić od Passata wzwyż, resztę porównań przegrywa zarówno pod względem ceny, wyposażenia i jakości wykończenia. Mam tu na myśli:
                                            Polo - Fabia I
                                            Octavia II - Golf V

Chociaż według mnie z całym szacunkiem dla OI gdybym miał wybierać, wolałbym Golfa IV
                                            Octavia III Combi Style 1,4 TSI 150KM DSG
                                            BMW E38 740iA

www.amagraf.pl

Komentarz

• metrotest
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 506
                                              • Volkswagen
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Pozatym po co przepłacać? Skoda Octavia II 1.9 TDI z takim samym wyposażeniem jak VW Jetta 1.9 TDI będzie spokojnie o pare tyś zł tańsza od VW.
                                              To prawda, ale niektóre mocniejsze wersje silnikowe są tańsze w Jetta /2.0 TFSI i
                                              2.0TDI 170 km/, bo w skodzie są one zarezerwowane tylko dla wersji RS.

Za to skoda ma już 1.8TSI zamiast gorszego 2.0FSI w VW.

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hmm śmieszą mnie wypowiedzi typu :" Jetta będzie trzymać wartość większą niż skoda " :los

Proponuję przejrzeć chociażby Allegro by zmienić decyzję.

Golf IV który jest porównywany do Octavii pierwszej generacji jest w podobnej cenie , gdzie za .

Zastanawialiście się dlaczego tyle Golfów IV się sprowadza ?

Baaardzo rzadko widzę O1 na ściągniętych blachach u nas na giełdzie a Golfów IV pełno .

Z resztą jeżeli miałbym kupować samochód , oczywiście by padło na jakiegoś Vaga ale napewno nie VW , skoro można mieć podobny samochód z rodziny Skody tyle że o wiele taniej a bajeczki typu , Skoda to tańszy VW to można sobie w .... wsadzić bo mówią to osoby którym nie starczyło do VW .

Mistrz ciętej riposty.
                                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

Zamieszczone przez Ziomal
                                                  Mistrz ciętej riposty.
                                                  no to wykasowales towarzystwo :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...