Dlugie trasy - predkosc ekonomiczna i co zabrac :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vis35
    Classic
    • 2008
    • 27
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Dlugie trasy - predkosc ekonomiczna i co zabrac :)

Wkleje swoje, bo mam podobne

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 06A 906 018 FH
    Component and/or Version: 2.0l R4/2V MOTR HS V03
    Software Coding: 00011
    Work Shop Code: WSC 00026
    3 Faults Found:
    16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity
    P0134 - 35-10 - - - Intermittent
    17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
    P1128 - 35-10 - - - Intermittent
    16555 - Fuel Trim: System Too Lean: Bank 1
    P0171 - 35-00 - -
    Pozdrawiam Are
  • abyss
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 245

Dlugie trasy - predkosc ekonomiczna i co zabrac

Zastanawiam sie, jak wyglada spalanie w skodach Octaviach I 1.9 TDI na dlugich (5000 km, autostrady) trasach - w zaleznosci od predkosci. Czy moge prosic kolegow ktorzy jezdza w faktycznie dlugie trasy o kilka uwag na temat spalania.

Zrobilem sobie takie zestawienie robocze - ale nie wiem, czy wartosci nie sa "jak z ksiezyca" - a chce oszacowac ile moze mi zajac przejazd i ile pieniedzy pojdzie na paliwo.

Dane w zlotowkach - dla ulatwienia szacunku.
    ...

Komentarz

• paf
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3140

abyss, nie odpowiem ci w wersji tabelkowej aleIMO to nie ma co się strasznie spuszczać na tak szczegółowe plany

lepiej przyjąć bezpieczne - wyższe nieco spalanie i przygotować się że najwyżej będzie mniej. Co do praktycznych porad to np do Włoch to paliwo jest coraz zdroższe im bliżej do Włoch dlatego tankuj maksymalnie w Polsce, Czechach, Austrii opuszczając te kraje ale nie całkiem w ostatnich stacjach bo tam jest już drożej tylko tak ok 20-30 km od granicy.

wracając tankuj tak by tylko opuscic dany kraj.

co do cen paliw to mniej wiecej to czechy 280, 290 koron za ropkę, austria 1,05-1,15 euro, italia 1,15-1,25 euro za litr ropy

spalanie z bagażem i klimą to przy spokojnej jeździe do 120km na godzine (jechałem tak kiedyś za kamperem z którym byliśmy na wyjeździe) da się zrobić 4,8-5,0 - ale tak się samemu nie da jechać
      przy żwawym jechaniu koło 130-160 - przygotowywałbym się na spalanie na poziomie średnio 6,5 litra
      przy ciągłych palnikach koło 190-200 pewnie i pod 8 podejdzie
      a z tego sobie wnioski wyciągnąć musisz sam

powodzenia

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

paf, nic dodac, nic ujac :!:

[ Dodano: Wto 28 Sie, 07 12:16 ]
        abyss,
        jezeli pojedziesz przez poludniowe niemcy to w tygodniu 1,07 euro/litr, od czwartku wieczora do poniedzialku wieczora 1,17 euro/litr.

W czechach jezeli placis karta to wychodzi okolo 1,00 euro/litr, nigdy nie plac w euro lub zlotowkach na stcji bo cie oskubia.
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• abyss
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 245

Raczej nie bedziemy jechali przez wspomniane poludniowe tereny - Francja, Anglia, Belgia, Niemcy. Jak jest z limitami predkosci na autostradach (w praktyce)?
          ...

Komentarz

• marekzu
            L&K
            • 2007
            • 1412
            • Superb II combi (3V5)

spalanie ropy wez sobie na poziomie 6,5 litra , srednia cena 4,20 - zostanie ci potem bonus - chyba ze bonus zjedza oplaty za autobany

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

abyss, tankujac przy autostradzie jest drozej niz po wjechaniu do miasteczka jesli masz poco zjechac. W markowych: Shell, Aral, BP drozej niz np. Classic, DEA.
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Garret
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1196
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

abyss, tak jak pisze paf - na trasie zakładałbym średnie 6,5l przy spokojnej acz w miarę żwawej jeździe (do 150). Powyzej tej predkości spalanie wzrasta już zauważalnie.
                Przykłady z długich tras (50% autostrada):
                jazda łagodna, nieśpieszna (do 150-160km/h) - średnio 6.3l/100 (klima on, 2 osoby +bagaż)
                jazda szybka, czas mnie gonił (but, ciągle na autostradzie 180-200, takie samo obciążenie)- średnio 7,9l/100
                i jeszcze jedno - 3 rowery na dachu - jazda delikatna (max 130) średnie spalanie 8.5l/100 :lol: tak więc jeśli naprawdę nie musisz nie bierz boxa, bagażnika dachowego etc.- na tak długiej trasie poczujesz różnicę w kieszeni.
                No i truzimy- przewiduj jak się sytuacja przed Tobą będzie rozwijać, stosuj wybieg, hamuj silnikiem, nigdy na luzie :wink:
                Garret

-----------
                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• mateo
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 172

Re: Dlugie trasy - predkosc ekonomiczna i co zabrac

Zamieszczone przez abyss
                  Zastanawiam sie, jak wyglada spalanie w skodach Octaviach I 1.9 TDI na dlugich (5000 km, autostrady) trasach - w zaleznosci od predkosci. Czy moge prosic kolegow ktorzy jezdza w faktycznie dlugie trasy o kilka uwag na temat spalania.

Zrobilem sobie takie zestawienie robocze - ale nie wiem, czy wartosci nie sa "jak z ksiezyca" - a chce oszacowac ile moze mi zajac przejazd i ile pieniedzy pojdzie na paliwo.

Dane w zlotowkach - dla ulatwienia szacunku.
                  zrobilem niecale 5000 tydzien temu po europie

jazda po francji pi*oko przepisowa (130-140) - spalanie 5,4
                  jazda "nationalkami" po francji - 100 + miasteczka - 5,1
                  po niemczech (zwezenia + szybsza jazda - ok 160) - spalanie 6,3

w niemczech bezyna tansza niz we francji
                  przy autostradzie bywalo taniej niz w miasteczkach (a czasem drozej o kilka eurocentow)
                  1,14 najtaniej do 1,20 eur/litr

O2 1.9tdi PD
                  3 osoby + ok 160kg bagazu
                  jazda prawie bez klimy (pogoda zimna), ale climatronic wlaczony

[ Dodano: Wto 28 Sie, 07 19:27 ]
                  Zamieszczone przez abyss
                  Raczej nie bedziemy jechali przez wspomniane poludniowe tereny - Francja, Anglia, Belgia, Niemcy. Jak jest z limitami predkosci na autostradach (w praktyce)?
                  we francji naciukanie foto radarow - ile kosztuja to jeszcze nie wiem - zdjecia jeszcze nie doszly
                  we francji 130 po autostradznie (platnej) i tyle jada zabojady lewym pasem - mozna sie naciac majac nadzieje ze jednak zjada ...
                  jak pada to 110, landowki 100km/h duzo wiecej jechac sie nie da

w niemczech to jak wiadomo - predkosc zalecana + lokalne ograniczenia
                  (ktorych zachodzi przestrzegaja, wschodni juz niekoniecznie)

w obu krajach za przekraczanie predkosci w miescie sa spore mandaty
                  (tak jak za wyprzedzanie prawym pasem i jazde lewym bez sensu)
                  Mateo
                  chip'ed

Komentarz

• paf
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3140

aha tak jeszcze nieco w temacie wyjazdów a niekoniecznie spalania ale mysle że warto

przed wyjazdem do Italii kupiłem euro na wyjazd po 3,83
                    jednak dla sprawdzenia w kilku miejscach zapłaciłem kartą - we Włoszech - po obciążeniu rachunku wyszło za euro 3,68 - to bardzo niezły przelicznik w tym czasie wiec nie ma co się stresować przed płaceniem kartą IMO - zaznaczam że chodzi o kartę Maestro która jest przeliczana z euro w pln od razu
                    jakiś czas temu było tak - nie wiem czy dalej tak jest - że system VISA przelicza euro na usd i potem dopiero na pln - zatem tracie sie pewnie wiecej

Komentarz

• mateo
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 172

Zamieszczone przez paf
                      aha tak jeszcze nieco w temacie wyjazdów a niekoniecznie spalania ale mysle że warto

przed wyjazdem do Italii kupiłem euro na wyjazd po 3,83
                      jednak dla sprawdzenia w kilku miejscach zapłaciłem kartą - we Włoszech - po obciążeniu rachunku wyszło za euro 3,68 - to bardzo niezły przelicznik w tym czasie wiec nie ma co się stresować przed płaceniem kartą IMO - zaznaczam że chodzi o kartę Maestro która jest przeliczana z euro w pln od razu
                      jakiś czas temu było tak - nie wiem czy dalej tak jest - że system VISA przelicza euro na usd i potem dopiero na pln - zatem tracie sie pewnie wiecej
                      a tu tez roznie bywa
                      czasem kursy sie uloza tak ze sie oplaca, osobiscie kupuje EURoski przed wyjazdem - najwyzej zostana i beda na nastepny raz
                      Mateo
                      chip'ed

Komentarz

• lukasz_mar
                        Classic
                        • 2007
                        • 2

Ostatnio zrobiłem trasę Wrocław- Paryż i z powrotem. Wyszło pewnie 90% po autostradach. Średnie spalanie 5,3 l/100 średnia prędkość 94km/h. Razem przejachane 2880 km. Prędkość na autostradach w niemczech miedzy 110 a 160. kilka korków. We Francji trochę wolniej i mniej autostradą. Tankowałem w Luksemburgu. Chyba najtańsze paliwo w UE. 0,92 Euro za litr przy granicy z Niemcami ( ciekawy widok jak Niemcy nalewają w kanistry) W samym Luksemburgu 0,94. Nigdzie indziej nie spotkałem taniej. W Belgii nieco powyżej Euro za litr. Po drugim baku zatankowanym w Luksemburgu wprawdzie nie pełnym) O1 wyraźnie leździło się płynniej mimo iż w Polsce tankuję ulitimate i v power. Widać oni mają lepsze paliwko w niższej cenie.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Garret, Box to nie rowery Z naszych domowych obserwacji jakies 0,5l wiecej z boxem pali, wiec nie jest tragicznie.

Ale to na dystansie do 1300km za jednym razem.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• abyss
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 245

Gdzieś (?) czytałem, że mają mandaty w całej UE ściągać - dlatego się trochę boję przekroczeń. Natomiast zużycie w przedziale 5-6 to mnie spoko finansowo satysfakcjonuje . Szczególnie, że samochód którym ostatnio więcej jeździłem za własne pieniądze to 25 letnia łada na gaz - paląca 15l/100km przy 70km/h (ale kosztowała 400zł) :P
                            ...

Komentarz

• piernik
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 975
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam
                              Z bagażnikiem rowerowym (2 rumaki) montowanym na hak spalanie ok 1,5 - 2 litry większe w trasie do 130 km/h. Myślałem że używając takiego bagażnika spalanie będzie mniejsze . Rowery wystające poza obrys samochodu jednak robią swoje.

Komentarz

• mariobros
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 551

Coś te 6.5l/100km to chyba lekko przeszacowane Najdłuższa trasa (w obie strony), jaką przejechałem o2 1.9TDI to było 1500km po Polsce (wyjazd wakacyjny). Jazda bardzo zrożnicowana, spalanie średnie zamknęło się w 6l/100km. Aha, climatronik u mnie od chwili zakupu auta niemal zawsze był na AUTO...
                                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                                Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• b-bar01
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 985
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez piernik
                                  Myślałem że używając takiego bagażnika spalanie będzie mniejsze
                                  były robione testy w tunelu aerodynamicznym z 3 rowerami.
                                  najmniejszy opór dają rowery na dachu stojące wzdłuż auta, potem leżące na dachu jeden na drugim, najgorzej wypadły przyczepione na haku z tyłu w poprzek.
                                  pzdr.
                                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Misiekoctavia
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 891

Obstawiam ok. 5- 5.5l b-bar01, mysle, ze info, ktore podajesz sa trafne

Komentarz

Pracuję...