Kierownica wielofunkcyjna+Symphony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • El Zygmunto
    Elegance
    • 2008
    • 838

Geralt, to sprawdz ta diagnostyke (naciska sie trzy klawisze, ale nie pamietam ktore - znajdziesz na forum), tam sie wyswietla jakas wartosc na poczatek i oznacza brak bledow, jak bedzie inna to juz wiesz, ze cos nie jest w porzadku.
    Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
  • fergsat
    Classic
    • 2007
    • 9

Witam.Posiadam Octavię 1 2004r.z kierownicą wielofunkcyjną,niestety auto było sprowadzone bez radia.Zainstalowałem radio symphony cd i pytanie co jeszcze muszę zrobić aby to radio było obsługiwane przez kierownicę.Dodam jeszcze,że tempomat jest obsługiwany prawidłowo.Proszę o informacje.
    Pozdrawiam Wszystkich.
    Dodam jeszcze,że są 3 kostki:głośnikowa,zasilająca oraz koloru zielonego z dwoma pinami.
    Radio zostało podpięte i wszystko funkcjonuje oprócz właśnie tego sterowania w kierownicy-nie wiem co jeszcze trzeba aby to działało.Radio jest nowe.
    Pozdrawiam.

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

fergsat, musisz podpiąć wiązkę z radia do kiery i powinno działać
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• fergsat
        Classic
        • 2007
        • 9

koja86-dziękuję,ale wszystko co było we wnęce(myślę o kostkach)zostało podpięte do radia i nic z tego.

Komentarz

• yoschua
          Rider
          • 2006
          • 339

Zakłądając że okablowanie jest pomiędzy boxem od kierownicy funkcyjnej do radia, to musisz jeszcze uaktywnić te funkcje w radiu - robi się to VAGiem, tyle tylko że u mnie np. radio nie było standardowo podłączone do gniazda diagnostycznego i musiałem dodać sobie przewód od radia do gniazda.

Ja nie mam kierownicy wielofunkcyjnej, ale kiedyś grzebałem w kodowaniu radia i widziałem tam parametr czy zewnętrzne sterowanie jest czy go niema, to samo dotyczy wyświetlania komunikatów przez radio na maxi-docie - o ile go posiadasz.

Jeżeli jest ktoś kto zna temat lepiej, proszę o poprawianie mnie. Ja to pisze z głowy na podstawie tego co widziałem VAGiem na radiu.
          Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
          HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

radio i navi podpina się na szafę ale w skodzie jest konieczny jeszcze TMC box jeśli radio jest np. VW to wszystko działa jak należy aby to wszystko działało należy podpiąć trzy kabelki z radia do maxi dota
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• gachul
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 852

witam...mam octavie elegnce i oczywiscie nie zamowilem sobie sterowania radia z kierownicy...bo po co...a teraz widze jakie to jest potrzebne....wiec kupilem kierownice za 400 zł nowke na allegro i umowilem sie z gosciem z servisu na przekladke...z tego co wiem u mnie nie powinno byc problemu bo mam maxi dot i tempomat wiec podobno mam jakis przekaznik ktory umozliwia kontakt radia z kierownica....ale jezeli sie okaze ze nie mam odpowiedniego przekaznika to trzeba go kupic i w ASO kosztuje to 650 zł ....oprocz tego trzeba to zestroic 250 zł
              te ceny to sa ceny ASO ale ja sie dogadalem z gostkiem bez fv....wiec zobaczymy co z tego wyjdzie....dam znac
              gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

gachul, temat jest o sterowaniu radiem w kierownicy w O I - a to zupełnie inna bajka niż w O2
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• gachul
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 852

o to sorry!!!! niedoczytałem
                  gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• przem1978
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 201

Re: Kierownica wielofunkcyjna+Symphony

Zamieszczone przez fergsat
                    Witam.Posiadam Octavię 1 2004r.z kierownicą wielofunkcyjną,niestety auto było sprowadzone bez radia.Zainstalowałem radio symphony cd i pytanie co jeszcze muszę zrobić aby to radio było obsługiwane przez kierownicę.Dodam jeszcze,że tempomat jest obsługiwany prawidłowo.Proszę o informacje.
                    Pozdrawiam Wszystkich.
                    Dodam jeszcze,że są 3 kostki:głośnikowa,zasilająca oraz koloru zielonego z dwoma pinami.
                    Radio zostało podpięte i wszystko funkcjonuje oprócz właśnie tego sterowania w kierownicy-nie wiem co jeszcze trzeba aby to działało.Radio jest nowe.
                    Pozdrawiam.
                    mam taki zestaw - musisz uaktywnić sterowanie z zewnątzr w ustawieniach radia - tam gdzie np. ustawia sie o ile ma sie zgłaśniać radio przy przyspiespieszaniu auta...

pozdrawiam
                    Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• fergsat
                      Classic
                      • 2007
                      • 9

Witam ponownie.
                      Chciałem poinformować Wszystkich,którzy mieliby podobny problem,że należy zmienić kodowanie kierownicy wielofunkcyjnej w module kodowanie.Sterowanie działa jak równiez wyświetla na maxidocie informacje.
                      Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Komentarz

• szymon9811
                        Classic
                        • 2009
                        • 3

Witam!

mam problem ze sterowaniem z kierownicy, działało......i przestało

nie jestem pewny czy czegoś w radiu nie poprzestawiałem...mam Skodę od bardzo niedawna i jeszcze wszystkiego nie rozgryzłem do końca...
                        nadmieniam iż instalacja jest oryginalna radyjko Symphony...
                        bardzą proszę o jakąś pomoc, albo może ktoś we Wrocku coś takiego potrafi naprawić..

z góry dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• Krzycho-63
                          Rider
                          • 2007
                          • 628
                          • Superb II (3T4)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez szymon9811
                          mam problem ze sterowaniem z kierownicy, działało......i przestało
                          Wyjmij radio i na chwilę i odłącz kostkę zasilającą z tyłu radia.Po tej operacji radio może poprosić o kod(jeżeli było fabrycznie-nie będzie takiej potrzeby,patrz instrukcja,komfortowe kodowanie radia).Jeżeli to nie pomogło to sprawdź kodowanie radia za pomocą VAG-a.
                          Skoda Superb II Ambition
                          2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• szymon9811
                            Classic
                            • 2009
                            • 3

Witam kolegę!!

Sorki że się tak długo nie odzywałem ale to historia na dłuższa pogawędkę...

Tak czy owak problem nadal istnieje!!!!
                            Zgodnie z sugestią odłączyłem radyjko i ponownie podłączyłem - bez efektu
                            Jeśli chodzi o kodowanie vagiem to dopiero doszedłem że kabelek od Vaga jest odłączony więc jak tylko go wcisnę w gniazdko zaraz to spróbuję naprawić...

zastanawiam się również czy oby po prostu czegoś w setupie radia nie poprzestawiałem???

Jeśli chodzi o kodowanie radia za pomocą vaga byłbym wdzięczny za jakieś instrukcję

serdecznie pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc

Komentarz

• Krzycho-63
                              Rider
                              • 2007
                              • 628
                              • Superb II (3T4)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Masz pw.
                              Skoda Superb II Ambition
                              2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• szymon9811
                                Classic
                                • 2009
                                • 3

Witam ponownie!

Już pisze co nastąpiło...a mianowicie:
                                chciałem podłączyć kabelek do vaga do kostki, pełen sukces do czasu włączenie radia...okazało się że w ogóle przestało działać, zwara przez nowy kabelek...
                                wiele nie myśląc zerknąłem w pierwszej kolejności na bezpieczniki, na szczęście usterka była tam..
                                wymieniłem bezpiecznik ale wcześniej oczywiście usunąłem ponownie kabelek od vaga z kostki.....
                                po podłączeniu radia, ku mojemu pełnemu zaskoczeniu wszystko zaczęło hulać, wszystko włącznie ze sterowaniem z kiery...
                                mój osobisty wniosek: chyba lepiej zresetować radio poprzez wyjęcie bezpiecznika!!
                                że na to wcześniej nie wpadłem, i prościej o wiele..

no nic koledzy dziękuję za pomoc i mam nadzieje że nie będę musiał w najbliższym czasie walczyć z jakąkolwiek usterką

Komentarz

Pracuję...