Kontrolka ASR i kontrolka silnika - problem ! POMOCY !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raVCio =D
    Classic
    • 2008
    • 6

Nie bede zakladal nowego tematu i misiek^wro, pozwol, ze skorzystam z Twojego.
    Sprawa jest dosc pilna-sesja w toku :x
    Chlopaki (i Dziewczyny ), znacie moze kogos, kto potrafilby zrobic (oczywiscie za $) projekt na zaliczenie z przedmiotu: "prognozowania i symulacje" w programie "gretl"?? (dokldane info na PW). Ewentualnie sami macie takie "zdolności"?? Baaardzo prosze o info na PW lub GG, a najlepiej na mail-a: [email protected] (jest niezawodny) jakby ktos cos wiedzial. Sytuacja dosc napieta-jestem w srodku sesji Z gory Dziekuje i pozdrawiam.
  • Bronekk
    Classic
    • 2007
    • 16

Witam wszystkich
    Dziś moja octavia niezle mnie zaskoczyla. W pewnej chwili podczas jazdy (w deszczu) nagle zapalila sie kontrolka ASR i nie chciala zgasnac. Nie reagowala na wylacznik ASR i nawet zgaszenie i ponowne odpalenie silnika nie pomoglo. Oczywiscie ASR przestal dzialac (sprawdzilem). Po kilkunastu minutach zapalila sie rowniez kontrolka silnika !, wtedy tez zwrocilem uwage ze wskaznik temperatury opadl. Dojechalem do domu, bo mialem blisko, wstawilem auto do garazu i slysze, ze wentylator chlodnicy pracuje i nie wylacza się. Sprawdzilem pod maska, chlodnica byla zimna, plyn chlodniczy w porzadku, niby wszystko OK, no ale wentylator pracuje i pracuje. W koncu odpialem akumulator i przestal. Podpialem ponownie, odpalilem silnik, niestety kontrolki dalej swiecili i po wylaczeniu silnika problem z wentylatorem powtorzyl sie. Co to moze byc ??? Czy komputer zwariowal na deszczu ??? Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem ??? POMOCY
    W razie czego, znacie jakiegos dobrego speca w Krakowie, ktory by to ewentualnie zdiagnozowal ???

Aha, moj silnik to 1,6 75kW
    Pozdrawiam
    ©koda Octavia 1.6 AVU '02

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Bronekk, czujnik temperatury może szwankować ale i powinno sie się zbadać go vagiem
      czy to jest o1 czy o2 bo silnik 1.6avu chyba był montowany w o2 jak dobrze pamiętam

Komentarz

• Bronekk
        Classic
        • 2007
        • 16

To jest o1, a co do AVU to moge sie mylic...

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

Zamieszczone przez Bronekk
          To jest o1, a co do AVU to moge sie mylic...
          Sprawdź tutaj

Komentarz

• Witek1952
            Ambiente
            • 2007
            • 196

Witam serdecznie.Też kiedys miałem podobne problemy.Po wymianie przedniej szyby woda zalewała sterownik silnika.Uszczelnienie sterownika silikonem pomogło.Pozdrawiam.
            Witek

Komentarz

• Bronekk
              Classic
              • 2007
              • 16

Dzieki za odpowiedzi. Podjechalem do serwisu, auto przebadali vagiem. Skonczylo sie na wymianie czujnika temperatury i skasowaniu bledow. Jak na razie jezdze 3 dni i wszystko jest OK.
              P.S. moj silnik to na pewno AVU
              pozdrawiam

Komentarz

• PCet
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2005
                • 153

Z ciekawości, ile taka przyjemność w ASO cię kosztowała?
                Mam podobny problem - zapala mi się ASR, z tym że nie miałem jeszcze takiej akcji z wentylatorem.
                Na ostatnim przeglądzie w ASO pytali się, czy nie było jakichś problemów z temperaturą, czy wskaźnik nie świrował, ale nic takiego nie zauważyłem. Więc skasowali błędy i tyle.
                Co jakiś czas jednak problem powraca i pewnie prędzej czy później trzeba będzie coś z tym zrobić...
                Już nie skoda, ale grupa ta sama

Komentarz

• Bronekk
                  Classic
                  • 2007
                  • 16

Nie bylem w ASO tylko w serwisie ktory specjalizuje sie w grupie VW. Za czujnik zapłaciłem 90zł (oryginał) i drugie tyle za wizyte. Niestety problem powrócił, dziś znów zapaliła sie kontrolka ASR i bede musiał wrócić do serwisu
                  Na ostatnim przeglądzie w ASO pytali się, czy nie było jakichś problemów z temperaturą, czy wskaźnik nie świrował, ale nic takiego nie zauważyłem. Więc skasowali błędy i tyle.
                  Czy dobrze rozumiem, ze w ASO sugerowali, że ta kontrolka ASR może mieć cos wspólnego z temperaturą silnika ??? Zauważyłem, że wskaźnik temperatury opadł ja się kontrolka zapaliła i maksymalnie dochodził do 70 stopni, a to trochę mało. Być może wentylator nie wyłącza się w ogóle, ale czy byłby w stanie schłodzić silnik do 60 stopni stojąc w korku ?!

Komentarz

• PCet
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 153

Ja tam aż tak się nie znam, ale jak przyjechałem do ASO, powiedziałem tylko, że zapala mi się kontrolka ASR. W odpowiedzi, sprwadzili na kompie, że pojawiają się błędy z czujnika temperatury. Zapytali, czy nie zaobserwowałem wariacji wskaźnika temperatury - nie zaobserwowałem. Skasowali więc błędy i kazali obserwować.

Wczoraj znowu to samo: deszcz, zapala się ASR i po chwili włącza się wentylator. Wskaźnik temperatury wskazuje normalne 90 stopni. Gaszę silnik, zapalam z powrotem i wszystko w normie - ASR działa poprawnie, wentylator wyłączony.

Muszę poszukać tego sterownika silnika i sprawdzić, czy go nie zalewa - wg sugestii Witek1952,

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Co jakiś czas jednak problem powraca i pewnie prędzej czy później trzeba będzie coś z tym zrobić...
                      Też miałem problemy z czujnikem temperatur - u mnie tylko palił się silniczek i co jakiś czas sobie gasł, by po kilku kolejnych uruchamianiach ponownie się zapalić.
                      Nie paliła się u mnie lampka ASR - wystarczyło wymienić czujnik temperatury i jest po sprawie.

Komentarz

• Bronekk
                        Classic
                        • 2007
                        • 16

Po wymianie przedniej szyby woda zalewała sterownik silnika. Uszczelnienie sterownika silikonem pomogło.
                        A gdzie dokładnie znajduje się sterownik silnika i jak on wygląda ?

Komentarz

• bniemiec
                          Classic
                          • 2006
                          • 21

Bronekk, sterownik znajduje się w centralnym miejscu na podszybiu. tzn jak siciągniesz te dwie osłony plastikowe pod wycieraczkami zobaczysz pośrodku skrzynkę do której wchodzą grube przewody. jest to płaska srebrna skrzyneczka, nie sposób tego nie zauważyć :szeroki_usmiech
                          1.9 TDI ALH Combi Elegance 110KM

Komentarz

• Bronekk
                            Classic
                            • 2007
                            • 16

Witam ponownie.
                            Mój problem z kontrolkami został rozwiązany w ASO. Nie było tanio ale najważniejsze ze auto jest już sprawne. Zepsuł się czujnik, który wbudowany jest w obudowę termostatu i niestety trzeba było wymienić całą obudowę (340zł). Powiedziano mi, że kontrolka ASR świeciła się też z tego powodu. Minęły 3 tygodnie od naprawy, wszystko jest OK.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• PCet
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 153

U mnie wymienili czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Koszt w ASO -> 243PLN
                              To dopiero kilka dni, ale na razie jest OK.

Komentarz

Pracuję...