TYLNA LISTWA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

TYLNA LISTWA

Piotru, no witam witamy i na spoty zapraszamy

[ Dodano: Czw 10 Sty, 08 23:53 ]
    Zamieszczone przez Tvoras
    Piotru, Witam serdecznie , jak chcesz to ja i GooRALL vrs o 18.30 wyruszamy ze Stawowej (boczna Kościuszki - koło pałacyku) możemy pojechać potrójną kolumną...
    Piotru, to by bylo cos :diabelski_usmiech wpadaj na stawowa o 18:30 we wtorek

[ Dodano: Czw 10 Sty, 08 23:57 ]
    hahaha jeszcze troche ta restauracja bedzie sie nazywac OCP Gniazdo :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 10 Sty, 08 23:58 ]
    mam pytanie kto jezdzi zielona O1 na nr DW xx84L jak dobrze pamietam. stala dzis na kosciuszki nie daleko stacji benzynowej. widze juz ja tam drugi raz, jest oklejona stara naklejka bez adresu str.
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

TYLNA LISTWA

Chodzi mi o tzw. listwę na klapie (drzwiach) bagażnika w której jest oświetlenie tablicy, klamka i zamek. Otóż zrobił mi się pod samym dolnym rogiem listwy na blasze pod lakierem pęcherzyk, pod którym była rdza. Pasowało by się tym zająć. Czy ktoś już to może odkręcał i demontowałtą listwę? Zauważyłem że jest ona zamocowana czterema wkrętami od spodu.
    I teraz czy klamka też jest przymocowana do tej listwy?
    Czy trzeba demontować zamek aby zdjąć listwę?
    Czy też może wystarczy odkręcić te cztery wkręty i wysunąć?
    Jak się do tej listwy dobrać?
    Sam już nie wiem , a nie chcę tego uszkodzić i popsuć.

Pozdrowienia
    MARCUS

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

trzeba zamek wykrecic - ale to 3 sruby i juz twoj - i wychodzi caly komplet z klamka

Komentarz

• Krzysztof1967
        Classic
        • 2007
        • 24

Zamieszczone przez MARCUS
        Chodzi mi o tzw. listwę na klapie (drzwiach) bagażnika w której jest oświetlenie tablicy, klamka i zamek. Otóż zrobił mi się pod samym dolnym rogiem listwy na blasze pod lakierem pęcherzyk, pod którym była rdza. Pasowało by się tym zająć. Czy ktoś już to może odkręcał i demontowałtą listwę? Zauważyłem że jest ona zamocowana czterema wkrętami od spodu.
        I teraz czy klamka też jest przymocowana do tej listwy?
        Czy trzeba demontować zamek aby zdjąć listwę?
        Czy też może wystarczy odkręcić te cztery wkręty i wysunąć?
        Jak się do tej listwy dobrać?
        Sam już nie wiem , a nie chcę tego uszkodzić i popsuć.
        Z którego roku masz samochód? Mam ten sam problem tylko z dwóch stron, zastanawiam się czy nie zrobić dymu u dilera, ponieważ wygląda to na ewidentne pomalowanie klapy z uchwytem, a nie osobno tak jak powinno być.

Komentarz

• Paweł T
          Elegance
          • 2006
          • 784

wszysktie klapy w kombi rdzewieją, moja już drugi raz się szykuje do malowania tym razem tuż nad zamkiem
          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• MARCUS
            Ambiente
            • 2005
            • 230

Krzysztof 1967 pytał:
            Z którego roku masz samochód?

Moja Octa torocznik 1998 model 1.6LX tzw. "limusine" czy też liftbak czy coś takiego w każdym razie na pewno nie jest to kombi.

Co do malowania próbowałem sam za pomocą farby w sprayu, ale niestety kolorki się różnią odcieniem. Pytałem wcześniej okolicznych lakierników cz bysię tym nie zajęli, ale jakoś nie chcą - mówią że to zbyt drobna sprawa i że narazie mają grubsze roboty.

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

Krzysztof1967, poszukaj na forum bo gdzies jest temat własnie o tym(nie mam teraz czasu bo bym wam znalazł), pod listwe dają folie przezroczysta i po kłopocie.W ASO robia to na gwarancji tzn.malowanie+folia przynajmniej u mnie tak było
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• ===Tomy===
                Rider
                • 2006
                • 552

Zamieszczone przez Paweł T
                wszysktie klapy w kombi rdzewieją, moja już drugi raz się szykuje do malowania tym razem tuż nad zamkiem
                Widziałem to samo w sedanie przed liftem. Właściciel Octavii miał to gdzieś najwyraźniej bo z dwóch stron jedno wielkie ognisko korozji. Auto coś około 8-9 lat (jeszcze czarne blachy) i szkoda, że tego dnia nie miałem aparatu. Widok masakryczny - korozja poszła mu aż do wnęki tablicy rejestracyjnej. Tak mają chyba wszystkie O1.

Naprawa z gwarancji na lakier i perforację nadwozia - ASO takie przypadki uznaje za zasadne.
                Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Paweł T
                  Elegance
                  • 2006
                  • 784

Zamieszczone przez ===Tomy===
                  Naprawa z gwarancji na lakier i perforację nadwozia - ASO takie przypadki uznaje za zasadne
                  pod warunkiem że jeździsz do nich na serwis
                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Paweł T, Jak dlugo trwa ta gwarancja?? Czy jezdzic do nich na serwis, oznacza serwisy olejowe oraz przeglad roczny?? Bo mnie ten interesuje temat malowania tylnej klapy, bo pod szyba zaczyna lakier odpadac :evil:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Naprawa z gwarancji na lakier i perforację nadwozia - ASO takie przypadki uznaje za zasadne
                      pod warunkiem że jeździsz do nich na serwis
                      Tak dokładnie - zapomniałem o tym napisać.

[ Dodano: Pon 10 Wrz, 07 21:51 ]
                      Zamieszczone przez Maicroft
                      Paweł T, Jak dlugo trwa ta gwarancja?? Czy jezdzic do nich na serwis, oznacza serwisy olejowe oraz przeglad roczny?? Bo mnie ten interesuje temat malowania tylnej klapy, bo pod szyba zaczyna lakier odpadac :evil:
                      Grzegorz - na perforacje nadwozia jest 12 lat a na lakier 3.
                      Ja mam już 4,5 i teraz będę miał gwarancyjne naprawę klapy właśnie pod tą nieszczęsną listwą. Już raz miałem od szyby ... dokładnie co u Ciebie - ponoć przypadek trafiający się na xxx Octavek 1. Warunek, że zrobią to za free - trzeba serwisować w ASO nawet jak się skończy gwarancja na silnik. Jeśli robisz przeglądy olejowe samemu mogą się burzyć. Reasumując co 15kkm servis i gwarancja na perforacje jest uznawana.
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Mam wszystkie pieczatki co 15kkm od poczatku tego samochodu, ostatnia sprzed tygodnia. Dzis bede obok to zagadam
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Arek
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 3143

Odgrzeje kkotleta bo mnie dopadło :/
                          Moze ktos mi opisac dokładniej jak zdjąć listwę na klapie (drzwiach) bagażnika w której jest oświetlenie tablicy, :?: Dopadła mnie rdza nad tablica rejestracyjna a lakiernicy nie bardzo chcą sie tym zająć :evil:

trzeba zamek wykrecic - ale to 3 sruby i juz twoj - i wychodzi caly komplet z klamka
                          czy tylko to wystarczy czy jeszcze coś moge napotkać na drodze???

a chodzi o kombi :P

Komentarz

• marekzu
                            L&K
                            • 2007
                            • 1412
                            • Superb II combi (3V5)

lacznie z zamkiem to z 7 srubek chyba jest - wszystkie latwo dotepne od wnetrza klapy

Komentarz

• Arek
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 3143

marekzu, czyli pewnie dam rade

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

pewnie tak - tylko popatrz jak sie sciaga sie oslon klapy bo mozna niezle klnac to zakladajac samemu

Komentarz

• Arti23
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 892
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Arek, sam chcesz malować ?? jak żle zabezpieczysz to będzie za pól roku to samo, już 2 razy klapa malowana (1 w ASO, 1 raz u kolesia) teraz zaczyna ją wcinać rdza nad szybą
                                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Arek
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 3143

Arti23, mam taki zamiar :szeroki_usmiech miejsce niewidoczne az tak bardzo a jak spieprzę to oddam kiedyś tam do poprawki a musze juz to lekko czymś zamalować bo zaczyna rdzewieć

Komentarz

• marekzu
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1412
                                      • Superb II combi (3V5)

dobrze zrobiona zaprawka i korozja opanowana - tylko dobre srodki trzeba miec

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14890
                                        • Octavia IV (NX3)

Trochę czasu minęło ale nie będę zakładał nowego tematu. . W mojej Octavce z czerwca 2005 roku zaczyna pojawiać się purchel po tą nieszczęsną listwą. Jeśli mam gwarancję na perforację na 10 lat to mogę uderzać do ASO z tym problemem i domagać się naprawy gwarancyjnej? Mam wszystkie pieczątki z przeglądów.]
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Warunek, że zrobią to za free - trzeba serwisować w ASO nawet jak się skończy gwarancja na silnik. Jeśli robisz przeglądy olejowe samemu mogą się burzyć.
                                          a że tak zapytam - co ma jedno do drugiego? chyba, że ASO wychodzi z założenia, że to od drgań silnika po nieautoryzowanych przeglądach, ale przecież to brzmi jak jakiś tani żart :roll: moja klapa póki co wygląda dobrze (poza tym, że pod szybą złuszcza się lakier bezbarwny), więc temat listwy nad rejestracją mnie nie dotyczy, ale tak pytam z ciekawości, bo dla mnie to istne naciąganie na kasę...
                                          رافال
                                          Spoty
                                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Lashlo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1455

ruwado, Mi lakierowali w wieku 4 lat auta, ale serwis non stop w ASO.
                                            Polakierowali całą klapę i jest ok. Między blachą klapy a tą listwą jest teraz jakaś uszczelka gumowa.
                                            A jak nie serwisowałeś w ASO to nie masz szans, bo niby ASO w czasie przeglądów olejowych robi też kontrolę perforacyjną blach...

Komentarz

• Krzysieq
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 2

Witam

Też dopadł mnie problem z korozją pod listwą na klapie bagażnika.
                                              Jak tą listwę zdemontować?
                                              Trzeba zdejmować ten plastik w środku bagażnika czy wystarczy od zewnątrz coś odkręcić?
                                              W aso zakupiłem już uszczelkę pod listwę i lakier do zaprawek ale demontaż listwy przerasta moje zdolności kombinatorskie ops:

Sprawa załatwiona.
                                              Znalazłem na allegro identyczną osłonę i wyczaiłem gdzie są zaczepy.
                                              Pod listwą nie ma tragedii - lakier ładnie się trzyma ale pod ramką od rejestracji to już inna bajka.

Komentarz

Pracuję...