podszybie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rlewtak
    Classic
    • 2008
    • 2

podszybie

lec, koło połowy marca jak dobrze pamiętam
  • greku
    Classic
    • 2007
    • 11

podszybie

Czy ktoś z użytkowników wymieniał już może prawe podszybie na nowe w swoim samochodzie? Pytam celowo o nowe bo po moim ostatnim incydencie z wodą w samochodzie która wlewała się poprzez filtr przeciwpyłkowy postanowiłem kupić nowe.
    Dlaczego? Ponieważ po zdjęciu starego, okazało się, że mam pękniętą rynienkę która jest w podszybiu od strony wewnętrznej, więc dopóki nie wyjmiesz podszybia i nie odwrócisz nie można tego zobaczyć, a zadaniem jej jest takie odprowadzanie deszczówki żeby ta omijała filtr a nie wlewała się wprost do niego.
    No i teraz sedno sprawy. W sklepie dali mi do wyboru dwa numery katalogowe 1U0 819 404 C/0 który na zdjęciu z zewnątrz wygląda identycznie jak moje oraz 1U1 819 416 A/0 które zdecydowanie różni się od mojego z zewnątrz (nie ma takich specyficznych otworów). Te same dwa numery oferowane są też na www.skodaczęści. Zamówiłem więc to pierwsze które na zdjęciu wyglądało identycznie jak moje ale po jego dostarczeniu okazało się, że nie ma w nim rynienki na deszczówkę. Dla mnie jest więc ono bezużyteczne bo woda w dalszym ciągu będzie mi się skraplała do filtra a z kolei sklep nie chce przyjąć go z powrotem bo, jak twierdzą sam sobie zamówiłem i pokazałem im o który numer mi chodzi. Dodali jeszcze, że jest to do wersji angielskiej co już mnie całkiem rozłożyło bo nie przypuszczałbym, że można w sklepie kupować części do anglika korzystając z danych sklepowych (mam na myśli numery jakie dał mi sprzedawca do wyboru), zresztą na skodaczęści też są oba te numery i przy żadnym nie ma wzmianki, że jeden jest europejski a drugi angielski.
    Mam więc pytanie czy ktoś z kupujących miał taką rynienkę w podszybiu czy może zmieniła się jakoś konstrukcja samego filtra i nie jest już ona wymagana w nowszych modelach. Mój rocznik auta to 99.
    Jakby nie patrzeć, sytuacja typowo polska, zapłać i spadaj, pełna niekompetencja, sprzedawca pierwsze słyszy o jakiejś rynience w serwisie Skody to samo.
    Dodam jeszcze że po zdjęciu mojego podszybia okazało się ze mam numer różniący sie ostatnią literą, zamiast "C" w starym mam "A" 1U0 819 404 A jednak nie ma go w żadnej ofercie. Niezła dupa.
    Pozdrawiam
    Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• bogusg
      Rider
      • 2007
      • 355

ja miałem takie właśnie podszybie bez rynienki bo kupiłem Skodę anglika i musiałem wymienić ją na wersję kontynentalną- naszą z rynienką kupiłem w sklepie ASO i pasowała jak ulał, ale ciekło dalej bo nie zaślepiłem otworu w przegrodzie pod filtrem. Zauważyli to dopiero na zaprzyjaźnionym warsztacie i zaślepili silikonem
      Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• greku
        Classic
        • 2007
        • 11

Moja wersja jest europejska i nie było w niej przekładki a stare podszybie posiada rynienkę tyle, że połamaną. O jaki otworze do zaślepienia piszesz, jeśli możesz opisz jego lokalizację. Następnym razem jak będę tam zaglądał zwrócę uwagę u siebie.
        A swoją drogą, czy opłaciło ci się przerabiać anglika, to chyba dosyć kosztowne?
        Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• bogusg
          Rider
          • 2007
          • 355

Opłaciło się wszystko kwestia za ilę się go kupi! Ile samemu się przy nim zrobi, skąd weźmie części - ze sklepu na pewno drogo wyjdzie dlatego trzeba szukać na allegro.
          Otwór jest w okolicach filtra pyłkowego patrząc z góry na komore silnika to jak dobrze pamietam przed filtrem wielkosci dwu złotówki. Tak ze jak przez niego by się zajrzało to widać nogi pasażera. ale tak było w wersji angielskiej, choć w kontynentalnej teez pewno coś takiego jest tylko zaślepione fabrycznie
          Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• brandO
            Rider
            • 2006
            • 624

ja tutaj jedynie odsyłam kolegę do książki Mario Cedrycha którą ktoś zresztą umieścił na forum a tam bodajże jest coś gdzieś opisane i zilustrowane tak więc może coś ci to pomoże szukaj mniej więcej na stronach 55-70

pzdr
            auto...ulica... i wyścig z samym sobą...
            Time is up...
            Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• greku
              Classic
              • 2007
              • 11

ja tutaj jedynie odsyłam kolegę do książki Mario Cedrycha którą ktoś zresztą umieścił na forum a tam bodajże jest coś gdzieś opisane i zilustrowane tak więc może coś ci to pomoże szukaj mniej więcej na stronach 55-70
              :shock: A to ciekawe bo szukałem i jedyne co znalazłem to instrukcja do octavi Combi i do tego jeszcze po czesku. Mogę jeździć czeskim autem ale czytać po czesku :roll: nigdy. Jeśli znasz źródło to proszę o pomoc skąd je ściągnąc. Będę wdzięczny.
              Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• brandO
                Rider
                • 2006
                • 624

dokładnie o tą książkę z O1 Combi mi chodziło... znajdź ją na forum i tam mniej więcej na tych stronach na których ci podałem powinna być ilustracja która może przybliży ci rozwiązanie twojego problemu aczkolwiek opis jest po czesku jak juz wspomniałeś niestety przetłumaczyć ci tego nie pomogę bo nie szprecham bo czesku :P
                auto...ulica... i wyścig z samym sobą...
                Time is up...
                Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• Porter
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 144

greku,
                  przykro mi, że tak Cię udupili. chyba nie pozostaje Ci nic innego jak: sprzedać nowe podszybie (o ile Ci się uda) i zamówić nowe, lub szukać na szrocie i przeszczepić jedynie rynienkę. jak juz wcześniej wspominałem Ci na privie, ładnie da się ją przykleić klejem na gorąco.
                  pozdrawiam
                  Every man dies. Not every man really lives.
                  1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• greku
                    Classic
                    • 2007
                    • 11

Witaj Porter.
                    Jak widzisz ja dalej walczę z problemem.
                    Chyba zaczne stosować zasady gościa od którego masz ksywke i avatar
                    Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• marekdudi
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 64

Witaj,wymienialem podszybie,kupiłem w salonie kosztowalo ok.70 zł ,była to czesc orginalna pasowała i była kompletna,jak to wygląda cenowo do podszybia z sklepu internetowego?.
                      marekdudi

Komentarz

• greku
                        Classic
                        • 2007
                        • 11

85 zeta niestety, w którym salonie dostałeś tak tanio?
                        Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Edit phrix
                          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• marekdudi
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 64

Podszybie kupiłem w Ostrowie Wlkp.
                            marekdudi

Komentarz

• greku
                              Classic
                              • 2007
                              • 11

W Rajsku już byłem i masz absolutną rację jeśli chodzi o poziom kwalifikacji tamtejszych mechaników. O co bym nie zapytał to: " a może to pompa, a może to przepływomierz, a może to z racji przebiegu, a auto ma już swoje lata, a to by trzeba było poszukać" a ja pier... taki serwis. Więcej rzeczy zdiagnozowałem czytając to forum i do tego minimalizując koszty napraw.
                              A jeśli chodzi o podszybie to nawet nie chciało się im go zamawiać tylko wysłali mnie na szroty.No na "rany Boskie" w jakim kraju ja żyję?
                              Zastanawiałem się żeby za jakiś czas wymienić auto na octavie II ale teraz już nie wiem bo jeśli dalej tak pójdzie to będziemy jeździć je serwisować do Czech.
                              I do zobaczenia na zakorkowanych po ostatnich remontach szosach Oświęcimia.
                              Pozdrawiam
                              Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• phrix
                                L&K
                                • 2007
                                • 1000
                                • Audi
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Edit phrix
                                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Gugcio
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 152

Macie moze jakis sklep online gdzie mozna zamowic takie podszybie???
                                  z gory dzieki
                                  L&K moja pierwsza Miłość
                                  Hamulce ATE PD + Klocki TRW
                                  KYB Excel G

Komentarz

• bogusg
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 355

Gugcio, masz tu linki http://www.skodaczesci.pl/oferta/index.php , http://www.czesciskody.pl/ , http://www.skoda-sklep.pl/index.php?...3f84769d6973f7, http://skoda-jano.opole.pl/OCTAVIA/e...I-ROZDZIELCZEJ
                                    może coś wybierzesz. Chłopaki z forum polecaja jeszcze to http://www.zmax.pl/
                                    Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Gugcio
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 152

Dzieki sliczne obczailem i sa zamowie zaraz jak bede do polski jechal.
                                      L&K moja pierwsza Miłość
                                      Hamulce ATE PD + Klocki TRW
                                      KYB Excel G

Komentarz

• kurdesz
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 27

Mam podobny problem jak greku w pierwszym poście wątku. Potrzebuję podszybia o nr 1U0 819 404 A a w necie znalazłem tylko ofertę na 1U0 819 404 C. Czy udało się komuś znaleźć gdzieś to właściwe? Jeśli tak to będę wdzięczny za namiar. W sklepach podanych we wcześniejszych linkach niestety nie ma. W sklepie - gdzie udało mi się znaleźć to z C na końcu, przekonują mnie że będzie pasować na 100% do mojego auta ale jakoś nie do końca jestem przekonany.

Ze względu na skomplikowaną sytuację zależy mi na zakupie przez sieć.

Komentarz

• Ramsey
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 73

Zamieszczone przez kurdesz
                                          Czy udało się komuś znaleźć gdzieś to właściwe?
                                          Tak. Oba rodzaje podszybii dostępne są od ręki w Gallu, ale może zadzwoń sie upewnić.

Kupowalem miesiac temu, komplet 160 zł.

PS. doczytalem ze zakup przez siec, skoro masz w profilu wroclaw to chyba nie bedzie problemu :wink:
                                          Yeah, right.

Komentarz

• kurdesz
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 27

No właśnie problem w tym, że rzadko teraz bywam w domu. Chciałem zamówić przez internet i jak bym przyjechał na weekend to bym sobie wymienił.

Ale faktycznie chyba przestanę kombinować - w końcu gall w sobotę jest otwarty.

Komentarz

• Misiekoctavia
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 891

A ja uszkodzilem taka okragla zaslepke w podszybiu po prawej stronie i mam pytanie czy cos moze sie od tego dziac? Jezdze bez tej zaslepki od lata i narazie nic sie niedzieje. Zdarzylo sie pare razy ze cos mi zatrzeszczalo w glosnikach i przestaly grac. Jak wlaczylem i wylaczylem CD to wszystko wrocilo do normy. Moze to miec zwiazek :?: Chyba warto kupic taka zaslepke. Pewno w aso dostane.

Komentarz

• kurdesz
                                                Classic
                                                • 2005
                                                • 27

Misiekoctavia, niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, jedyne zaślepki w podszybiu jakie kojarzę to te od wycieraczek dla wersji angielskiej.

Chciałem napisać jak się skończyła sprawa w moim przypdaku - być może ktoś jeszcze będzie miał podobny problem jak ja i greku.

Za radą kolegi Ramsey udałem się do Galla w calu nabycia podzsybia. Okazało się, że nie ma dokładnie tego, które miałem wcześniej - przypominam 1U0 819 404 A a tylko to z literką C na końcu. Jednakże po porównaniu na miejscu okazało się, że nie ma żadnej różnicy między moim starym a tym nowym. Oba mają rynienkę, zaślepki i wszystko to co powinno być. Wygląda więc na to, że greku faktycznie trafiłeś na niekompetentnego sprzedawcę.

Komentarz

• JanuszSz
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 2835
                                                  • Superb II combi (3T5)

Misiekoctavia, Zaślepka jest wskazana,gdyż przy jej braku woda płynie tam,gdzie nie powinna.
                                                  Zślepka w aso kosztuje parę złotych.
                                                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...