Witam wszystkich posiadaczy skody octavi, jestem tu nowy, wiec wybaczcie mi jesli ten temat był już poruszany ale przeszukałem i nic nie znałazłem.
Otóż w tamtym tygodniu odebrałem swoją O1 w wersji tour ice plus 1.6 75 kw ( chyba BFQ)
i od początku coś mnie nie pokoi ( teraz mam juz przejechane 1500km) podcza postoju auta trzymając nogę na pedale hamulaca przy wolnych obrotach czuje na nodze takie delikatne wibrację trwają one kilka sekund 3 do 4 i ustpują po chwili znów to samo i tak cały czas. Słyszalny jest przy tym taki dzwiek jakby buczenia. Czy któryś z kolegów miał taki objaw ? Co to może być, prosze o pomoc. A może to jest normalny objaw w tym silniku?
Mam Octavke z tym silnikiem i przez trzy lata uzytkowania nie czulem czegos podobnego. Nie mam tez pojecia co by to moglo byc. Moze ktos inny cos poradzi.... :?:
Mam też takie objawy ale przyczyną wg mnie jest klima. Spróbuj bez klimy. U mnie buczy po wyłączeniu silnika w upalne dni. Zawewne któryś z zaworów w klimie nie trzyma i buczy.
mariano_z, Co prawda nie w occtavii, tylko w Toyocie Hiace, ale też takie zjawisko występuje i tam to jest spowodowane przez pompkę ABS-u. Nie wiem na czym to polega i co się wtedy dzieje, ale to nic dziwnego. Przynajmniej w Toyocie.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
mariano_z,
Witam
Ja mam Octavie dopiero tydzien Przejechane mam 250km i też zauważyłem lekkie nierówności w pracy na biegu jałowym i takie lekkie wstrząśniecia autkiem ale powiem szczerze że bardziej mnie niepokoi dziwne terkotanie które dochodzi z silnika lub z pod auta. Czy u was też tak terkocze na wolnych obrotach?? LPG mam narazie zablokowane do 1500 km więc to nie wina LPG.
Skoda Octavia 1.6 MORE TWIN POWER
Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
mnie niepokoi dziwne terkotanie które dochodzi z silnika lub z pod auta. Czy u was też tak terkocze na wolnych obrotach?? LPG mam narazie zablokowane do 1500 km więc to nie wina LPG.
To nie "wina" LPG - tego nie można nazwać winą.
Ale z tej instalacji dochodzi ten dźwięk.
Pojedyncze stuknięcia nawet podczas pracy na benzynie dają wtryskiwacze od gazu.
Gdy będzie pracował na gazie, usłyszysz je znacznie częściej, regularnie, non-stop, zwłaszcza na postoju na jałowym. Mogą przpominac diesla (w dużym uproszczeniu, nie czepiać się), lub metaliczny dźwięk zaworów/spalanie stukowe.
Tak ma być, to prawidłowe.
Jeśli nie wierzysz otwórz maskę przy pracującym silniku i nachyl suię - zaglądasz z góry i blisko zamka patrząc z góry są wtryski od gazu (jeśli to instalacja dedykowana, fabryczna). Nachylając się usłyszysz te stuki wyrqaźnie, będziesz nawet "widział" źródło dźwięku.
Ok no to dzieki będe się mniej stresował Ostatnio to w ogóle za dużo słysze. Tak to jest kupiłem sobie nowe to szukam dziury w całym zamiast jeździć Np. jak przejeżdzam przez dziury to mam wrażenie że z butli dochodzi metaliczny dzwięk. Na razie sobie to wytłumaczyłem że butla pusta nigdy nie tankowana to pływak w niej uderza o ścianke ale jak nie to będzie kicha Kurde zaczynam gadać jak psychopata
Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Witam podłącze się pod temat. Ja mam dziwny objaw / problem, po porannym odpaleniu lub dłuższym postoju i ruszeniu ok 10-20 m jest stuknięcie jakby samochód dostał kamieniem w podwozie, czy to normalne czy to u mnie się dzieje coś dziwnego ?
Witam podłącze się pod temat. Ja mam dziwny objaw / problem, po porannym odpaleniu lub dłuższym postoju i ruszeniu ok 10-20 m jest stuknięcie jakby samochód dostał kamieniem w podwozie, czy to normalne czy to u mnie się dzieje coś dziwnego ?
I zawsze mniej więcej po tym samym czasie?
Jesli tak, to stawiałbym na tłumiki - może coś nagrzewając się zmienia swoją objętość/długość, np. blachy tłumików lub katlizatora, i rozprężając się wydaje taki dźwięk.
Tom67 , czy po tym "stuknięciu" auto przełącza się na gaz ? Sprawdż to , bo pewnie jest to zawór gazowy. Przełącza się bardzo głośno , aż niesie po całym aucie Mam to samo , także ...norma.
Tom67 , czy po tym "stuknięciu" auto przełącza się na gaz ? Sprawdż to , bo pewnie jest to zawór gazowy. Przełącza się bardzo głośno , aż niesie po całym aucie Mam to samo , także ...norma.
Niestety jest to przed przełączeniem na gaz, za tydzień jedzie do serwisu i zobaczymy czy coś znajdą.
Byłem dziś, okazało się że rura wydechowa tłukła się o coś.( zobaczymy).
u mnie pojawiły się te stuki w silniku przy około 5000 km przebiegu, również mam gaz, mam nadzieję, że tak jak piszecie jest to normalne i nie szkodliwe
silnik klekocze jak diesel :shock:
podcza postoju auta trzymając nogę na pedale hamulaca przy wolnych obrotach czuje na nodze takie delikatne wibrację trwają one kilka sekund 3 do 4 i ustpują po chwili znów to samo i tak cały czas. Słyszalny jest przy tym taki dzwiek jakby buczenia.
Mam 1,6 75 kW BFQ od 4,5 roku (95.000 km), ale nic takiego nie zauważyłem. Nieraz buczy mi tylko sprężarka klimy (tylko w upały jak dostaje w kość), przy wyłączeniu silnika.
Zamieszczone przez mlac
bardziej mnie niepokoi dziwne terkotanie które dochodzi z silnika lub z pod auta.
Jeżeli terkocze z okolic zbiorniczka wyrównawczego (przy prawym przednim reflektorze), to prawidłowo - jest tam jakiś zaworek odpowietrzający, czy odprowadzający jakieś opary (nie wiem dokładnie, ale to coś związane z ekologią) i tak ma być. Tez na początku się tego wystraszyłem, że po 2.000 km pierwsza naprawa.
Zamieszczone przez mlac
Tak to jest kupiłem sobie nowe to szukam dziury w całym zamiast jeździć
Zamieszczone przez mlac
Kurde zaczynam gadać jak psychopata
Spoko, też nieraz mam takie napady, że coś jest nie tak (a to, że coś stuka, a to, że coś wyje, a to, że w ogóle jakoś nie tak jeździ) - jeździć i zgłośnić radio!!! Nie będzie problemów.
U mnie lepiej - po wyjeździe nówką z salonu ( 30 km) wzywałem assistans - nasilający się stukot z przodu po prawej stronie. Po dokręceniu kół ( szczególnie prawy przód) stukot znikł - uniknąłem cudem wypadku (opinia mechanika)! Granda! Czeka mnie "przeprawa" w salonie, co doradzacie? Czy mam powody podważać przegląd przedsprzedażny?
pytanie do Mlac: Dlaczego masz zablokowany gaz, ja wyjechałem z pełnym zbiornikiem gazu z salonu i mam na nim jeździć do 1000km, potem przegląd i odbiór homologacji na gaz. octavia tour 1,6 +gaz
myslisz ze dasz rade cokolwiek załatwić?
Skoro nic Ci się nie stało i auto ok to nic nie zrobisz.
Tyle tylko, że zmarnujesz swój czas.
No może ewentualnie jakiś "skromny" rabat na przegląd.
Ale też niewiadomo czy dostaniesz.
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Witam wszystkich posiadaczy skody octavi, jestem tu nowy, wiec wybaczcie mi jesli ten temat był już poruszany ale przeszukałem i nic nie znałazłem.
Otóż w tamtym tygodniu odebrałem swoją O1 w wersji tour ice plus 1.6 75 kw ( chyba BFQ)
i od początku coś mnie nie pokoi ( teraz mam juz przejechane 1500km) podcza postoju auta trzymając nogę na pedale hamulaca przy wolnych obrotach czuje na nodze takie delikatne wibrację trwają one kilka sekund 3 do 4 i ustpują po chwili znów to samo i tak cały czas. Słyszalny jest przy tym taki dzwiek jakby buczenia. Czy któryś z kolegów miał taki objaw ? Co to może być, prosze o pomoc. A może to jest normalny objaw w tym silniku?
Cześć wszystkim.
Qrka, mam tak samo a na zegarze dopiero 2000km.
Odrazu dementuje niezrozumienie prze zinnych tematu:
- to nie są stuki od wtrysków gazu - z kabiny są ledwie słyszalne
- nie jest to zawór od gazu, któy cyknie i po temacie
Faktycznie czasami pojawiają sie wibracje, trudne do zlokalizowania czy to przód czy tył Octy ale fakt ze występują. Stawiam raczej na układ hamulcowy...
Komentarz