[O1] wrazenia z jazdy i pare innych spostrzezen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prus
    Classic
    • 2009
    • 30

szkoda, uwierz mi jest miałem cc 700 czerwoną po dziadku i powiem ci że jest wręcz ogromne
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

Witam
    Zgodnie z tym co pisalem w poprzednim watku w sobote nabylem moja upatrzona skode Octavie 1.8T AUM z 2003r.
    Autko kupilem w Gdansku a ze jescze mialem cos do zalatwienia w tamtych okolicach do domu - Łodzi - wyszlo mi ponad 450km. Ogolnie z auta jestem bardzo zadowolony - przy sredniej wedlug MFA 82km/h (przewanie ok 140 w trasie) spalanie mi wyszlo 8.4L/100 i uwazam ze jest to bdb wynik, natomist to co rzucilo mi sie w oczy a czym chcialem sie z Wami podzielic zamieszczam ponizej:
    - zdziwilo mnie jak dobrze auto przyspiesza od 110km/h do 150km/h na 5 biegu - nie liczylem tego w sekundach ale licznik szedl lepiej niz w moim passacie VR6... ok byloby super gdybym nie spojrzal na wskazania predkosci jakie pokazuje GPS - okazuje sie ze jadac ze stala licznikowa predkoscia 150km/h GPS pokazuje 134km/h (dla porownania w VR6 przy 150 rzewczywiscie jedziemy 146km/h) - przy 180kmh rzeczywista predkosc wynosila 165 a przy 100km/h GPS pokazywal 95km/h - sprawdzilem ogumienie - mam takie jak byc powinno w zwiazku z tym pytanie do Was - czy ktos dokonywal moze podobnych pomiarow?? jak u Was wygladaja te wyniki? (sprawdzilem wczoraj w skodzie kumpla - 110km w TDi '98 i wychodzi podobnie).

- nastepna sprawa: o ile doszedlem jak uruchamia sie spryskiwacze reflektorow o tyle za cholere nie moge dojsc jak ustawic dysze spryskiwaczy przedniej szyby :?
    w kazdym znanym mi aucie sa dysze w ktore mozna wlozyc np. igle i dowolnie je wyregulowac - w moim aucie widze tylko "czarna dziure" w plastikowej oslonie z ktorej rozproszony plyn wali prosto w wycierczke (no moze z 5cm wyzej) probowalem wlozyc tam igle ale za cholere nie "namacalem" dyszy - czy to noralne? czy moze ktos je wepchnal do srodka tej oslony a cisnienie podaje walac rykoszetem?? - jesli tak to jak je wyjac

- przy przejechanym dystansie 543km zuzycie paliwa wedlug komputera wzroslo z 8,4 do ok 8,8L/100 ale 15minut temu okazalo sie ze tankujac pod korek i jeszcze troche spalil 40,02L co dajed 7,7L/100 kocham to auto - czesto komputer zawyza? (w passacie zanizal mi o ok 0,5L/100)

- po przejechaniu tego dystansu bledy ktore poczatkowo wskazywal VAG (oxygen sensor) zniknely

- Turbina: zauwazylem ze nawet przy pelnym bucie turbina nie daje jednostajnego doladowania tylko tak jakby na poczatku dawala kopa a pozniej "dopapowywala" czy to objaw normalny czy poczatek konca turbiny?

- Obejzalem auto od spodu - silnik nie ma najmniejszych wyciekow itp. ale rzucilo mi sie w oczy lekkie otarcie na misce olejowej - czy te oslony o ktorych duzo tu pisaliscie pasuja rowniez do 1.8T (przewaznie wypowiadali sie wlasciciele TDi)

- Jeszcze jedno - mam do Was prosbe - a w zasadzie do administratormow formum: w niedlugim czasie mam zamiar odwiedzic mastersa... w zwiazku z tym przydalaby sie znizka wynikajaca z przynaleznosci do OCP - czy moglbym prosic o podeslanie wzoru naklejki na adres podany w profilu? ([email protected]) - pisalem z uzasadznieniem do Purchawa ale od 4 dni nie odczytal wiadomosci.
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

Witaj,

1. to ze liczniki zawyzaja jest normalne i wszystkim tutaj znane.
      2. co do spryskow to maja tak wygladac( nie sa nigdzie wcisniete), jak sie je ustawia?
      niewiem nie mialem jeszcze takiej potrzeby.
      3. gratki
      4.
      5.
      6. oslony pasuja tez do benzyny.
      7. Purchawa to zabiegany czlowiek wiec moze to troche potrwac. Podjedz do
      chlopakow na spota to dostaniesz i naklejke.

Darek
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• Sev
        L&K
        • 2007
        • 1295

Re: wrazenia z jazdy i pare innych spostrzezen

Zamieszczone przez Geralt
        - przy przejechanym dystansie 543km zuzycie paliwa wedlug komputera wzroslo z 8,4 do ok 8,8L/100 ale 15minut temu okazalo sie ze tankujac pod korek i jeszcze troche spalil 40,02L co dajed 7,7L/100 kocham to auto - czesto komputer zawyza? (w passacie zanizal mi o ok 0,5L/100)
        Najdokładniej sprawdzisz zużycie jeżeli będizesz tankował przy tym samym dystrybutorze i zalejesz do pełna do pierwszego odbicia pistoletu. Wyjeździsz do rezerwy, pojedziesz na stację pod ten sam dystrybutor i znów zalejesz do pierwszego odbicia pistoletu. Masz wtedy dystans jaki przejechałeś i ilość paliwa którą zalałeś - rachunek jest prosty.

Jeszcze w Fabii tankowałem raz na Orlenie do pełna od rezerwy. Odbiło pistolet przy około 47 litrach! Podczas gdy na BP odbijało przy 39 litrach. A tankowałem niemal w tym samym momencie po zapaleniu rezerwy. Różnica była może z 10km. Tak więc Twoje wyliczenie może może być obarczone "błędem pomiaru". ;-)

Swojego AUM'a jeszcze nie przetestowałem w ten sposób bo okazji nie było ;-)
        Ale licząc na okrągło że w zbiorniku jest 55l z 7l rezerwy i tankuję pod korek tak około 55-58l czyli na około 50l robię około 550-600km to średnio wychodzi mi około 8,5-9l/100km w tym głównie po mieście. Więc nie jest chyba źle ;-)
        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• michu
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2004
          • 235

kurde ja na bełnym baku moge przejechać od 350 do 450 km :lol: :lol: ciekawee czy ma to związek z szybko zużywającymi się klockami i oponami ops: :lol:

pozdrawiam
          - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

kurde ja na połowie baku ostatnio robie 450 km a do rezerwy ostatnio zrobiłem 700 ponad

Komentarz

• Geralt
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 589

Dzieki za odpowiedzi
              W duzym skrocie bylem dzis z moja niunia w www.g-lab.pl na malym strojeniu chodz w zasadzie okazalo sie ze bylo to przygotowanie do strojenia (z winy awarii jednego interfejsu pomiarowego) i jutro rano jestem umowiony na dokonczenie "dzieła".
              Ogólnie rzecz biorac auto stracilo 10KM i 15nm (przebieg 186000) ale kilka powinno odrzyć po wyczyszczeniu przepustnicy i paru innych zabiegach. Ogolne wraznie zrobili na mnie bardzo dobre - konkretni ludzie i znaja sie na rzeczy a przy okazji mozna sie dogadac co do $$ a to tez ma znaczenie. Calosc strojenia wraz z wykresami z hamowni przedstawie jutro, natomiast chcialbym sie pochwalic ze prace turba oceniono na wzorowa (a belem sie ze jest padniete). Dostalem od nich "prace domowa" na najblizszy miesiac - odmulenie auta :twisted: - podobniez jest zamulone bo sa duze opory wewnetrzne w drugiej polowie wykresu z hamowni. Coz - gdyby za moich czasow w szkole zadawali taka prace domowa bylbym prymusem :szeroki_usmiech

Co do zuzycia paliwa na jednym dystrybutorze to jeszcze troche musze poczekac ale z tego co widze moja dziefcynka naprawde jest oszczedna 8)

dariuspolo dziekuje za informacje, tak sobie mysle ze zamiast zakladac ta oslone wpierw zaloze te tulejki podnoszace przod o kilka cm. (taniej wyjdzie) a resztke kasy wpakuje w opony zimowe bo do konca wrzesnia maja niezle promocje na Dunlopa (208~219zł/szt) tylko zastanawiam sie czy WinterSport M3 czy 3D (M3 mam w passku i jestem bardzo zadowolony ale 3D ponoc sa lepsze...) macie doswiadczenia z 3D?
              pozdrawiam
              Adam W.

Komentarz

• michu
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2004
                • 235

Zamieszczone przez djczas
                kurde ja na połowie baku ostatnio robie 450 km a do rezerwy ostatnio zrobiłem 700 ponad
                djczas pisz o octavi nie o fabii :lol: :lol:
                - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

Pracuję...