[O1] WARCZY na mnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mad12939
    Classic
    • 2006
    • 7

[O1] WARCZY na mnie

Tak tak wiem pamietam
    A wogole Neck99 dziekuje za spontana na Slasku :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 27 Sty, 08 23:09 ]
    Heh proponuje powtorke w ten weekend ale w wiekszym gronie no wiesz casting
  • salsobartek
    Drive
    • 2005
    • 58

[O1] WARCZY na mnie

Witam
    Szukałem na forum ale nie znalazłem ops: ... może źle szukałem, więc nie krzyczcie że było, a jak było to sory
    Problem wygląda tak: moja niunia "warczy" na mnie w zakresie obrotów 1700-2000. Słychać takie brrrrrr jakby coś wpadało w wibracje. Dźwięk jest czasami bardzo głośny. Co ciekawe słychać to warczenie na KAŻDYM biegu zarówno podczas przyspieszania jak i podczas hamowania silnikiem! Jeden z kolegów podał mi info na priw że miał tak samo i że to był problem z turbiną (jastem laikiem... - kierowniczki?? ) czy może coś po prostu jest niedokręcone...
    Miał ktoś podobnie?

Z góry dziękuję za pomoc.
    ps. TDI 90KM

Komentarz

• wiewioor
      Drive
      • 2006
      • 83
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

u mnie też "warczało" tyle, że przy hamowaniu.
      przypadkiem odkryłem, że odkręciła mi się śruba od poduszki przy silniku (a może od skrzyni) i uderzała o podłużnicę

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Z tego co piszesz elementy przenoszenia napędu odpadają , ponieważ dźwięk słychać niezależnie od prędkości, myślę że kolega wiewioor, dobrze prawi sprawdź poduszki i zerknij czy przypadkiem silnik, skrzynia lub któryś z elementów konstrukcji bezpośredni z nimi "spojonych" nie jest zbyt blisko nadwozia

Komentarz

• salsobartek
          Drive
          • 2005
          • 58

Zamieszczone przez hubert78
          Z tego co piszesz elementy przenoszenia napędu odpadają , ponieważ dźwięk słychać niezależnie od prędkości, myślę że kolega wiewioor, dobrze prawi sprawdź poduszki i zerknij czy przypadkiem silnik, skrzynia lub któryś z elementów konstrukcji bezpośredni z nimi "spojonych" nie jest zbyt blisko nadwozia
          Dzięki za podpowiedzi, popatrzę. Nie jestem jednak pewien czy to nie skrzynia biegów. Owszem, dźwięk słychać niezależnie od prędkości jak napisałeś, ale zawsze w tym samym zakresie obrotów, na każdym biegu od ok. 1700 do 2000 obr. (na każdym biegu). Sugerujecie coś niedokręconego lub "coś zbyt blisko czegoś" a co z turbiną? czy ona potrafi tak warczeć?

I jeszcze coś mi się przypomniało! dwa dni temu spa wałem rozszczelniony układ wydechowy i gdy był nieszczelny to "burczenie/warczenie" bylo duużo głośniejsze.

Komentarz

• Techno200
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 782
            • Tesla

Dwumasowka moze dawac takie oznaki, u mnie wystepuje na 4 i 5 biegu przy niskich obrotach i mocnym lub calkowicie wcisnietym gazie. Takie brrrr,, Zaczelo u mnie to wystepowac jeszcze przed chipem i zminami turbin. Poki co tylko tyle ze to slysze i nic sie nie dzieje.

ps Jak siada turbina to raczej swiszczy lub wyje (jeczy? ) jak potepiona.
            Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• salsobartek
              Drive
              • 2005
              • 58

Zamieszczone przez Techno200
              Dwumasowka moze dawac takie oznaki, u mnie wystepuje na 4 i 5 biegu przy niskich obrotach i mocnym lub calkowicie wcisnietym gazie. Takie brrrr,, Zaczelo u mnie to wystepowac jeszcze przed chipem i zminami turbin. Poki co tylko tyle ze to slysze i nic sie nie dzieje.

ps Jak siada turbina to raczej swiszczy lub wyje (jeczy? ) jak potepiona.
              Myślę że to nie dwumasówka !! Wymieniłem ją niedawno w komplecie ze sprzęgłem

Komentarz

• Techno200
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 782
                • Tesla

Ja jak mam ten dzwiek to czuje ze mam lekko wzmocnione wibracje, wiec mozliwe tez ze jakas rurka lub inna czesc wpada w rezonans w okreslonych obrotach przy depnieciu gazu.
                Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• hodson
                  Classic
                  • 2007
                  • 10

Witam,
                  ja będąc szczęśliwym a czasami nie :cry: użytkownikiem octavki miałem podobne wrażenia akustyczne - okazało się że jest to łożysko w kole przednim. PO wymianie ucichło

Komentarz

• DGW
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 2330

salsobartek, napiszę Ci w punktach bo dużo tych możliwości:

1. sprawdź czy to nie wydech rezonuje, poluzuj mocowanie na poprzeczce przy kacie i pozwól aby się samo ustaliło oraz sprawdź mocowanie izolacji termicznej (taka aluminiowa blacha nad rurą wydechową)
                    2. czy którakolwiek z poduszek była odkręcana? jeśli tak, może być naciągnięta i przenosić zbyt duże wibracje- poluzować, ustawić w odpowiednim miejscu
                    3. spróbuj umocować chłodnicę na sztywno (na pewno ma luz na gumach mocujących)
                    4. sprawdź czy IC się nie poluzował
                    5. sprawdź czy osłona manszety prawej półosi jest dokręcona
                    6. sprawdź N75 bo nieraz lubi pomrukiwać
                    7. sprawdź mocowanie wszystkich plastików pod maską

na razie tyle przychodzi mi do głowy
                    NFPNorth-West
                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                    WARSZTAT www.dsize.pl
                    ->
                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• salsobartek
                      Drive
                      • 2005
                      • 58

ufff
                      Dzięki za podpowiedzi!
                      No to już wiem co robić jutro i w niedzielę
                      pozdrawiam

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

Zamieszczone przez hodson
                        Witam,
                        ja będąc szczęśliwym a czasami nie :cry: użytkownikiem octavki miałem podobne wrażenia akustyczne - okazało się że jest to łożysko w kole przednim. PO wymianie ucichło
                        Wszystko się zgadza oprócz tego ze koledze "warczy" przy określonych obrotach silnika a Tobie chyba warczało (tak sądze) przy określonej prędkości

[ Dodano: Pią 19 Paź, 07 18:55 ]
                        Zamieszczone przez salsobartek
                        dwa dni temu spa wałem rozszczelniony układ wydechowy i gdy był nieszczelny to "burczenie/warczenie" bylo duużo głośniejsze.
                        Przypuszczalnie po pospawaniu i założeniu nie trafił na swoje miejsce (jest za blisko nadwozia lub nie leży na swoim miejscu) i stąd wibrację , stawiam na pkt 1 w poście napisanym przez dobrygrzeswawa,

Komentarz

• janusz_007
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

u mnie jest tez cos takiego dziwnego myslalem ze to dwumasa, ale teraz tojuz nie wiem co o tym sadzic? u mnie jest troche inaczej niz u naszego kolegi, bo słychac dziwne tarcie w zakresie 2100-2300 obr ale tylko na 4 tym biegu, na wyzszych/nizszych obrotach na innym lub tym samym biegu jest cisza. co to moze byc? jak uwazacie?
                          VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• salsobartek
                            Drive
                            • 2005
                            • 58

Mam nadzieję że to od wydechu
                            Dziś nie warczała wcale, możliwe że samo się tam poukładało??

Komentarz

Pracuję...