Zaciek na podsufitce.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maranko
    Drive
    • 2004
    • 47

Zaciek na podsufitce.

hmm... drogo biorac pod uwage ze skoda ma teraz promocje na serwis klimy i wszystko kosztuje 200zł brutto (moze bez filtra przeciwpyłkowego)
    byla: Octavia
    jest: Inny
  • sebol
    Classic
    • 2004
    • 20

Zaciek na podsufitce.

Witam!
    Na podsufitce przy prawym przednim słupku mam zaciek. Jaką drogą może się tam przedostawać woda? Jestem pierwszym właścicielem, auto nie miało żadnej stłuczki.
    sebol Octavia TDI/ALH

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Może to być nie dokładnie przyklejona szyba, ale chyba bardziej prawdopodobne, niedokładne łączenie blach (spawanie). Kit, lub "Poxilina" powinny pomóc.

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Jest też taka opcja ( szczególnie w samochodach bez klimy ), że przy większej wilgotności powietrza i spadkach temperatur ( okres jesień - zima ) wilgoć kondensuje się na blasze dachu wewnatrz samochodu i spływa potem zgodnie z wyprofilowaniem dachu w stronę słupków. Przyczyną często jest to, że tkanina wygłuszajaca podsufitki nie styka się z blachą dachu.
        Miałem podobny przypadek w mojej Cordobie. Sprawdzałem "naocznie" i "namacalnie" poprzez odchylenie podsufitki, jak tam wygląda wygłuszenie i co można tam poprawić ( planowałem wyklejenie dachu matami bitumicznymi ), niestety wszystko się przeciągnęło i zrobiłem to prawie rok później. Przez ten czas na brzegach podsufitki pojawiły się zacieki ( tak jakby ktoś ją zdjął i zamoczył brzegi w wodzie ) i jedyną tego przyczyną mogła być kondensacja bo nie było żadnych przecieków przy szybach czy spawach.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...