[O1] Raz pali za pierwszym strzałem a raz za drugim?
Witam.
Przeszukałem całe forum w sprawie mojego problemu ale jakos nic konkretnego nie znalazłem.
Problem polega na tym iż raz na jakiś czas autko nie chce zapalić za pierwszym razem, rozrusznik kręci niby wszystko ok. Nie ma znaczenia czy samochód jest zimny czy ciepły. Wystarczy że cofnę kluczyk i zakręcę ponownie i pali od tyku. Czytałem kiedyś (nie mogę tego znaleść) o jakimś przekaźniku że to jego wina. Kontrolka świec żarowych gaśnie tak jak zawsze.
Dzięki za wszelką pomoc.
Juhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
...zapewne chodzi ci o przekaznik 109( drogi nie jest mozesz spobowac), moze to byc tez cofajace sie paliwo w wezyku(nieszczelnosc w ukladzie zasilania paliwem).
Akurat swiece w lecie i powiedzmy, ze jeszcze tak miesiac temu nie mialy nic z tym wspolnego. Sprawdzales bledy czy nie ma czegos zwiazanego z komunikacja licznika z silnikiem. Ten nieszczesny filtr paliwa to kiedy byl wymianiany i czy wymienione byly takie dwa oringi w podgrzewaczu. :?:
Myślałem że układ paliwowy ale jednak to chyba nie to. Filtr paliwa był wymieniany jakies 2000 km temu. Jak by to było paliwo to jak bym długo potrzymał to by zapalił ale jednak tak sie nie dzieje. Wygląda tak jak by się coś nie załanczało. dariuspolo - gdzie jest ten przekaźnik?
Juhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
spróbuj zagrzać swiece cofnij kluczyk i sprobuj jeszcze raz i wtedy pal
a jesli chodzi o lato to nie znaczenia
jest cos takiego jak czujnik grzania swiec i daje sygnał zze jest ciepło i nie grzeje swiec
kumpel mial to samo wyłączył ten czujnik i teraz pali od ręki
Witam, miałem podobny problem, z tym, że zapalał czasami nawet za 3,4 a nawet 5 razem, w miarę czasu zjawisko sie potęgowało. Bujałem sie z tym przeszło pół roku, z winy niekompetencji ASO z Wejherowa. Dopiero ASO w Gdyni, notabene ten sam właściciel (Plichta) w ciągu kilku godzin znaleźli przyczynę. Winą był luźny przewód pomiędzy sterownikiem a czujnikiem G28. A wcześniej w We-wie wymienili mi niepotrzebnie m.in. przlekaźnik N109 i kostkę od stacyjki.
Komentarz